Annonce

asrid

Tema: Profit på velfærd

Regeringen: Slut med at tjene penge på velfærd

Man skal ikke længere kunne tjene penge på sociale tilbud for udsatte borgere. Det foreslår regeringen i nyt udspil i kølvandet på mediers afsløringer. På tide, mener FOA.

Annonce

Fagbladet FOA har tidligere kunnet afsløre, hvordan private aktører har tjent penge på at drive sociale opholdstilbud for socialt udsatte. Nu skal det være slut, mener social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Ritzau/Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Det her handler om at få sat en stopper for, at udsatte borgere er sociale hæveautomater for private firmaer, der trækker velfærdskroner ud.”
 
Sådan lyder udmeldingen fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Ekstra Bladet i forbindelse med regeringens nye udspil
 
Regeringen foreslår, at det nu skal være forbudt for private aktører at tjene penge på sociale tilbud til udsatte borgere, for eksempel private bosteder og opholdstilbud, som hører under socialtilsynene.
 
I dag er flere private institutioner drevet af aktie- eller anpartsselskaber, som gør det muligt for ejerne at trække store økonomiske overskud ud. Det vil regeringen nu ændre, så institutionerne i stedet bliver selvejende, som man kender det fra friskoleområdet. Desuden ønsker regeringen at styrke socialtilsynene, som blandt andet holder øje med de sociale tilbud og deres økonomi.
 
Thomas Enghausen, næstformand i FOA, glæder sig meget over, at man endelig sætter en stopper for muligheden for at lave profit på velfærd.
 
”Det er super godt. Og det er på tide. Det er noget, som FOA har kæmpet for i flere år efterhånden. Det her handler om børn, om unge og om udsatte borgere, som skal have nogle ordentlige vilkår. Fællesskabets midler skal ikke ende i private lommer," siger han.
 
Nu håber han på, at Folketingets partier ville bakke om regeringens forslag. 
 
"Det er fuldstændig urimeligt det, der er forgået de seneste mange år, som Fagbladet FOA også har været med til at afdække. Så nu handler det om at tælle til 90, og jeg håber virkelig, at de øvrige partier i Folketinget - uanset farve - vil bakke op nu," siger næstformand i FOA Thomas Enghausen. 
 
Udspillet kommer i kølvandet på Ekstra Bladets dækning af ”Børnehjemsbaronen”, Erik Filthuth. Ifølge avisen har han hevet 53,2 millioner kroner ud i overskud på at drive opholdstilbud for børn og unge.
 
Men det er ikke første gang, man hører om private aktører, der tjener godt på at drive bosteder og opholdstilbud.
 
I 2018 og 2019 kunne Fagbladet FOA afsløre, hvordan de private bostedskæder Hjorthøjgaard og Habitus tjente mange penge på at have sårbare unge i pleje. En pleje, som blev kritiseret ad flere omgange. Blandt meget andet for fejl med medicinhåndtering, for dårlig faglighed blandt personale, for at tie om seksuelt overgreb på en beboer og for at låse en handikappet beboer inde.
 
Dengang sagde formand for FOA, Mona Striib, til Fagbladet FOA:
 
"Det virker som en pengemaskine, hvor ejernes økonomiske interesser prioriteres over børnenes velfærd. Man skal ikke kunne score overskud i millionklassen på at levere velfærd til udsatte borgere. De penge skal i stedet gå til velfærden."
 
Læs hele Fagbladet FOAs tema om profit på velfærd her

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev