Annonce

Tema: Profit på velfærd

Bostedskæde kritiseres for at låse handikappede inde

Det er ulovligt, når en privat bostedskæde låser handikappede beboere inde og videoovervåger dem på deres værelser. Det slår Socialtilsynet og eksperter fast.

Annonce

På flere private bosteder på Sjælland, der er ejet af bostedskoncernen Habitus, har man låst handikappede borgere ulovligt inde. Modelfoto: Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Den private bostedskæde Habitus har i flere tilfælde låst handikappede og udviklingshæmmede borgere inde på deres værelser. Vinduer er ligeledes blevet boltet til, og døre låst udefra, så beboerne ikke kunne komme ud. 

Flere af beboerne er også blevet overvåget med babyalarmer. Det viser aktindsigter, som Fagbladet FOA har modtaget fra Socialtilsyn Hovedstaden.

Indelåsningerne, der er sket på flere bosteder under Habitus-koncernens afdelinger i Nordsjælland og på Sjælland, er i strid med loven. Det vurderer Eva Naur, lektor på Aarhus Universitet, der har forsket i brugen af magtanvendelser mod udviklingshæmmede.

"Der er ikke noget retsgrundlag overhovedet, der gør, at de må låse borgerne inde eller overvåge dem med babyalarmer. Så nemt er det," siger hun.

Tilsynsmyndigheder er bekymrede

Fagbladet FOA kan dokumentere, at flere af de sjællandske bosteder under Habitus både af Socialtilsyn Hovedstaden og af pårørende er blevet bedt om at stoppe med de ulovlige indelåsninger allerede i begyndelsen af 2017.

Alligevel konkluderer Socialtilsyn Hovedstaden i en rapport fra 30. januar 2018, ‘at der fortsat gøres brug af ikke lovhjemlede foranstaltninger i form af babyalarmer, videoovervågning samt låste døre’.

Det får Socialtilsyn Hovedstaden til at konkludere, at:

"Socialtilsynet har en bekymring for, om tilbuddet er i stand til at levere indsatsen over for denne målgruppe uden brug af foranstaltninger, som begrænser borgernes færden."

Ledelsessvigt

I særlige nødstilfælde, eksempelvis hvis en borger er i alvorlig fare for at skade sig selv eller andre, kan man låse en borger inde, uden at det er strafbart. Men dokumenter fra Socialtilsyn Hovedstaden indikerer, at indelåsningerne af de handikappede beboere er sket af andre hensyn.

En tidligere medarbejder forklarer i forbindelse med et tilsynsbesøg fra Socialtilsyn Hovedstaden, at "der foranstaltes flere tiltag, som ikke ligger til grund for borgernes behov, men nærmere i forhold til medarbejdernes arbejdsstruktur. Dette eksemplificeres med, at der er flere borgere, som ikke kan begå sig frit på tilbuddet."
 
Det er dybt problematisk, mener Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV, der er talerør for de udviklingshæmmede og deres pårørende:
 
"Det her er åbenlyst ulovligt. Vi spærrer kun folk inde i det her land, hvis de er kriminelle. Det er sådan set et grundlovsanliggende."
 
Hun stiller sig uforstående over for, at ledelsen af Habitus-koncernen ikke har grebet ind i. 
 
"Det undrer mig meget, at der ikke har været et indgreb fra ledelsens side. Ledelsen har en helt afgørende rolle i forhold til at sikre en ordentlig faglig indsat over for den her gruppe mennesker. Men de kommuner, som har visiteret til tilbuddet, har også svigtet her,” siger Anni Sørensen.

Bosted: Vi har forbedret os siden

Fagbladet FOA har forelagt kritikken fra Socialtilsynet for Martin Godske, der er direktør i Habitus-koncernen. Han har tidligere gjort klart, at han ikke ønsker at lave et mundtligt interview med fagbladet, men i en mail skriver han, at han erkender, at der er begået fejl. 

"Der skete fejl i Habitus i 2017. Siden jeg tiltrådte den 1. oktober 2017 har vi rettet mærkbart op, hvilket tilsynet også klart anerkender," skriver Martin Godske i en mail.

Han påpeger, at samtlige botilbud under de sjællandske grene af Habitus-koncernen er godkendt af Socialtilsynet. Samtidig er en række tilbud HabitusHusene Nordsjælland, der i 2017 blev samlet under en enhed, delt op i selvstændige enheder igen.

"Der er ingen tvivl om, at der har været enkelte bekymringsvækkende episoder med svigt. Det er bl.a. også baggrunden for, at vi har foretaget omfattende ændringer i både ledelse og organisation. Ændringer, som allerede har forbedret situationen mærkbart," skriver Martin Godske videre i en mail til Fagbladet FOA.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev