Annonce

En række af habitus-koncernens datter- og holdingselskaber har adresse i Brøndby på den københavnske vestegn.

Tema: Profit på velfærd

FOA: Umoralsk at private bostedsejere tjener millionbeløb mens borgerne svigtes

Mens borgerne har oplevet gentagne overgreb, kører millioner af skattekroner i ring i privat bostedskæde. Moralsk og samfundsøkonomisk er der grund til at hejse alle advarselsflag, mener FOA.

Annonce

Det er Peder Dreyer og Chresten Jepsen, der ejer Habitus-koncernen. En række af deres datter- og holdingselskaber har adresse i Brøndby på den københavnske vestegn. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

En ansat havde sex med en ung udviklingshæmmet kvinde, en mindreårig autistiske pige har fået lagt en rask arm i gips, og flere autistiske beboere er blevet låst ulovligt inde, viser Fagbladet FOAs afdækning af bostedskoncernen Habitus. 
 

Læs også: Handikappet blev glemt i to døgn uden mad og drikke

Mens beboerne har oplevet svigt, har koncernens ejere Chresten Jepsen og Peder Dreyer ifølge budgetter fra 2017 brugt mindst 33 millioner skattekroner på at købe ydelser af deres datterselskaber.
 
“Ud fra den lange række af afsløringer, jeg efterhånden har set på Habitus, så lad mig bare være helt ærlig. Det virker mest af alt, som om at kædens primære fokus er at suge flest mulige kroner ud af de offentlige kasser, imens det pædagogiske kommer i anden række,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.
 

Kommunerne kan ikke undgå Habitus

Hos Landsforeningen Autisme forklarer landsformand Heidi Thamestrup, at kommunerne mangler viden på autismeområdet. Derfor er der et marked for private virksomheder som Habitus.
 

Læs også: Handikappede låser sig inde af frygt for overgreb

“Der er rigtigt meget, der indikerer, at der er et stort marked på autismeområdet, fordi kommunerne har svært ved at løse opgaverne,” siger Heidi Thamestrup, som giver strukturreformen i 2007 skylden for, at den specialviden, der fandtes i amterne, er blevet atomiseret i 98 kommuner.
 
Alene fra 2015 til 2017 er Habitus’ omsætning vokset fra 105 til 206 millioner kroner, og i 2018 har koncernen fortsat ekspansionen. Det betyder, at Habitus er svær at komme udenom på autismeområdet.
 
“Jeg kan måske godt gå til en kommune og sige, ‘I er nødt til at stoppe med at bruge Habitus, for prøv at se at se, hvad der er afdækket her’. Fagligheden er helt i bund, og mennesker er blevet udsat for grove omsorgssvigt. Men kommunerne har bare ikke så mange andre steder at sende borgerne hen at bo, fordi Habitus har overtaget området,” siger Heidi Thamestrup.
 

Læs også: Bosteder for autistiske børn og voksne har været i kontakt med politiet 130 gange

Hun henviser til en række alvorlige hændelser, der er sket på Habitus bosteder. To beboere er blevet glemt uden mad og medicin. Den ene blev først fundet efter to døgn. Andre beboere er så nervøse for overgreb, at de låser døren til deres værelser.
 

Socialt fusk

De fleste kommuner betaler mellem to og tre millioner kroner for en anbringelse på Habitus’ bosteder. Betalingsvillighed kombineret med kreative selskabskonstruktioner, hvor ejerne køber vikarer af deres eget vikarbureau og lejer ejendomme ud til deres egne bosteder, betyder, at de kan tjene et millionbeløb på at handle med udsatte borgeres velfærd.
 

Læs også: Handikappet pige lagde sig på togskinner efter flere overgreb på bosted

“Jeg synes, det er socialt fusk i stil med Brittas 111 millioner kroner, at man spekulerer i, hvordan man kan score nogle penge på det her område, som andre ikke kan løse,” siger Heidi Thamestrup.
 
Ejerne budgetterede i 2017 med at betale mindst 13,6 millioner kroner i et administrationsbidrag til deres eget holdingselskab, som i 2017 sammenlagt udbetalte lidt over 13 millioner kroner i løn og gager til holdingselskabets 13 ansatte. 
 

Læs også: Ansat på bosted havde sex og tog nøgenbilleder af handikappet kvinde

“Afdækningen her viser, hvordan forretningen i forretningen er blevet en sand guldåre for Habitus kæden. Selvom det ikke er ulovligt, er der moralsk og samfundsøkonomisk grund til at hejse alle advarselsflag,” siger Thomas Enghausen.
 

Ingen kommentarer fra Habitus-ejere

Fagbladet FOA har fremsendt en række spørgsmål til Habitus' ejere Chresten Jepsen eller Peder Dreyer - spørgsmålene kan læses her. De to ejere har ikke vendt tilbage med svar på disse samt en række opfølgende spørgsmål, men i en mail sender økonomidirektør i Habitus Brian Bisgaard følgende kommentar:
 

Læs også: Privat bosted lukker efter alvorlige overgreb mod autistiske børn og voksne

”Det er vores holdning, at vores regnskaber er transparente. Både Socialtilsynet og vores eksterne revisor har en forpligtelses til at gribe ind, hvis de skulle mene, at de aflagte regnskaber ikke er i overensstemmelse med lovgivningen herom. Hverken Socialtilsynet eller revisor har haft bemærkninger hertil i forbindelse med deres årlige kontroller af de enkelte botilbud,” skriver Brian Bisgaard i en mail til Fagbladet FOA. 

10 svigt af beboerne på Habitus' bosteder

*Fagbladet FOA har afdækket en række alvorlige overgreb og ulovligheder på bosteder ejet af Habitus-koncernen. Fagbladet har blandt andet dokumenteret, at en ansat har taget nøgenbilleder og haft sex med en ung udviklingshæmmet kvinde på et af Habitus’ bosteder i Nordsjælland. 


*I flere tilfælde er udviklingshæmmede og autistiske beboere blevet 
låst ulovligt inde på Habitus’ bosteder. 


*
De handicappede beboere er også blevet ulovligt videoovervåget på deres værelser, viser aktindsigter, som Fagbladet FOA har modtaget fra Socialtilsyn Hovedstaden.


*
To udviklingshæmmede beboere er blevet glemt i deres lejligheder. Den ene blev fundet med trykmærker i sin seng efter at have været alene i to døgn uden mad og medicin.


*
Flere handicappede beboere på bosteder under Habitus-koncernen låser sig inde på deres værelser af frygt for overgreb. Et telefonnotat mellem en borgers kommune og socialtilsynet viser, at ledelsen på Habitus har undladt at oplyse borgerens sagsbehandler om flere mulige overgreb.


*
En 16-årig pige er blevet spyttet i hovedet, mens hun blev fastholdt af en ansat. En SMS-korrespondance mellem to ansatte, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, viser, at der også er blevet spyttet på mindst en anden Habitus-beboer. 


*Socialtilsyn Hovedstaden kritiserer bosteder drevet af Habitus-koncernen for 
alt for ofte at anvende magt mod beboerne. Tilsynet påpeger, at magtanvendelserne i en lang periode primært foretages af medarbejdere uden faglig relevant uddannelse.

*Sjællandske kommuner betaler millionbeløb for at anbringe borgere på Habitus’ bosteder. Alligevel undlader kommunerne at indhente socialtilsynets tilsynsrapporter. Ingen af de adspurgte kommuner har spurgt Habitus, hvilken uddannelse personalet, der tager sig af deres borgere, har.


*
En mindreårig, handikappet pige blev på under to år udsat for 136 magtanvendelser på et af Habitus’ bosteder, hvoraf mindst én var klart ulovlig. Flere gange forsøgte pigen at tage sit eget liv.


*
Siden 2016 har to af Habitus’ bosteder været i kontakt med politiet 130 gange. Men flere af episoderne er ikke meldt til socialtilsynet. Kort efter Fagbladet FOA havde afdækket de mange nødkald til politiet fra de to Habitus- bosteder, lukkede et af bostederne ned, da socialtilsynet ikke længere havde tillid til stedet.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev