Annonce

Tema: DM i Skills 2024

Hun har været med til sosu-Skills fra start: Kunstig intelligens kan finde vej til opgaverne


DM i sosu-Skills har udviklet sig enormt siden 2011. Men det slutter på ingen måde her, fortæller en af dem, der har været med fra begyndelsen.

Annonce

I en af opgaverne ved DM i Skills 2024, skulle sosu-assistenteleverne tage sig af Ellen, som var faldet i sit hjem. Her er det Karoline Lohse fra SOSU H. Rasmus Hargaard Breum

Af Allan Wahlers
Journalist

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

DM i Skills er forbi, og vinderen Kaja Lorenzen fra SOSU Syd kan begynde at forberede sig til Euroskills i Herning næste år.

Men bag scenen foregår en anden form for forberedelse i forhold til, hvordan DM i sosu-Skills skal udvikle sig herfra.

En af dem, der sidder med udviklingsarbejdet, er også en af dem, der har været med hele vejen. PR- og international koordinator Annie Philipsen fra SOSU H har været med siden begyndelsen i 2011 – og faktisk også før det.

”I 2007 hørte vi, at de havde en konkurrence i stil med Skills i Finland, og så blev vi nysgerrige på, hvordan man kunne lave konkurrencer i omsorg.”

Derefter blev Annie Philipsen en del af en arbejdsgruppe, som tog til WorldSkills i canadiske Calgary i 2009 for at få flere erfaringer – og nogenlunde samtidig var Danske Erhvervsskoler ved at være ganske langt med de planer, der skulle blive til det første DM i Skills i 2011 i Odense.

”Dengang var det også over tre dage, men det var noget mere simpelt, og hvor vi i dag har 10 opgaver, var det dengang fem opgaver, som til gengæld var meget længere.”

Dækker et meget bredt spektrum

Siden da er sosu-konkurrencen ved Skills blevet til det format, vi kender i dag – og netop har set udfoldet i Roskilde. Hvor der er flere skuespillere med, og opgaverne dækker næsten hele det spektrum af udfordringer, man kan komme ud for som social- og sundhedsassistent.

”Vi er blevet meget dygtigere til at skrive opgaverne, og det foregår i samspil med uddannelsen og udviklingen af faget  vi viser, hvor kompliceret det er, og hvor professionel, man skal være.”

De 10 deltagere ved DM i sosu-Skills fejrer, at konkurrencen er overstået. Rasmus Hargaard Breum
Annie Philipsen fremhæver også, at velfærdsteknologien er kommet til at fylde en del mere i opgaverne, og den tendens forventer hun vil fortsætte.

”Næste gang skal eleverne måske konsultere kunstig intelligens for at få afklaret sandsynligheden for, at en borger fejler det ene, det andet eller det tredje,” siger hun.

”Men den dygtige professionelle kontakt med sin borger eller sin patient vil altid være det vigtigste.”

Skills-eksperten forudser også, at paletten af opgaver kan blive endnu bredere, så eleverne, der deltager i konkurrencerne, for eksempel også skal agere i en lægepraksis eller på et socialpsykiatrisk bosted.

FOA er enig: Det kan udvikle sig endnu mere

Fagpolitisk ordfører med ansvar for FOAs uddannelsespolitik, Helena Mikkelsen, er også spændt på, hvordan DM i sosu-Skills udvikler sig herfra.

”Jeg tror klart, at social- og sundhedsfaget til Skills kan udvikle sig endnu mere. I FOA kæmper vi blandt andet for, at social- og sundhedsassistenter kan blive specialuddannet indenfor palliation. Palliation kunne være interessant at udforske som en case til Skills, fordi det er vigtig kompetence, som vi også ser som en del af fagets fremtid,” siger hun.

Selv har hun været begejstret tilskuer i Roskilde de seneste dage.

”Det er helt vildt, hvor meget opmærksomhed sosu-scenen har fået til DM i Skills i år. Det har faktisk været svært at kæmpe sig forbi menneskemængden og få en plads blandt publikum, når deltagerne har skullet dyste på scenen. Tilskuerne får virkelig et unikt indblik i et fag, som mange ikke ved nok om.”

Derudover glædede hun sig over, at FOAs faggrupper var så bredt repræsenteret ved Skills.

”Hvad enten det er social- og sundhedsassistenter, ejendomsserviceteknikere eller serviceassistenter, så er vi en stor og uundgåelig del af vores velfærdssystem,” sagde hun.

Næste gang, der er DM i Skills, er i 2026 i Hjørring – man springer et år over, fordi Danmark i 2025 er vært for Euroskills i Herning.

DM i Skills

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne.

Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for ca. 50 forskellige fag – herunder social- og sundhedsfaget.

Målet er at motivere de unge til at skærpe deres i forvejen høje faglige niveau og vise folkeskoleeleverne uddannelsens mange muligheder.

DM i SOSU finansieres hovedsageligt af parterne i FEVU og Danske SOSU-skoler.

DM i Skills afholdes næste gang på Dyrskuepladsen i Roskilde torsdag den 18. april til lørdag den 20. april 2024. Der er fri adgang.

Kilde: SEVU
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev