Annonce

To pilleglas og piller

Tema: Profit på velfærd

Rapport afslører alvorlige medicinproblemer på bosteder for børn

Privat bostedskæde får hård kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed. Fagfolk er bekymrede for borgerne i bostedets varetægt.

Annonce

Fejl i medicinering, manglede oversigt over flere af børnenes sygdomme og for gammel medicin har udløst påbud til to bosteder under den private bostedskæde Hjorthøjgård.  Colourbox.com

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Den private bostedskæde Hjorthøjgård A/S har fået påbud om at indstille medicinhåndteringen og sikre, at journalføringen sker i overensstemmelse med lovgivningen på de to bosteder Nordlien og Akut/MMS.
 
Det fremgår af tilsynsrapporter fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som Fagbladet FOA har gennemgået. I rapporterne fra de to bosteder, der ligger i Jammerbugt Kommune i Nordjylland, fremgår det, at Styrelsen for Patientsikkerhed gennemgik 15 målepunkter under deres besøg. Ingen af de 15 målepunkter var opfyldt - hverken på Nordlien eller Akut/MMS. 
 
Af tilsynsrapporten om Nordlien fremgår det, at der manglede oversigt over flere af børnenes og de unges sygdomme. De viste også, at der hos en borger var uoverensstemmelse mellem antallet af tabletter på medicinlisten og antallet af tabletter i doseringsæskerne. Hos to borgere opdagede Styrelsen for Patientsikkerhed desuden medicin med overskredet holdbarhedsdato. 
 
På Akut/MMS kan man i tilsynsrapporten læse, at der blandt andet var problemer med journaliseringen, ligesom der ligeledes var uoverensstemmelse mellem antallet af tabletter på medicinlisten og antallet af tabletter i doseringsæskerne.
 

Patientsikkerhed i fare

De mange problemer fik Styrelsen for Patientsikkerhed til at konkludere, at forholdene på begge bosteder falder i kategorien 'Kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden'. 
 
Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, har gennemgået de to rapporter, og hun er chokeret over Styrelsen for Patientsikkerheds konklusioner:
 
"Det er uhyggelig læsning og helt uacceptabelt, at der ikke blandt ledere og medarbejdere er større viden om, hvordan man skal håndtere helt basale sundhedsfaglige opgaver," siger hun.
 
Målet for Styrelsen for Patientsikkerheds besøg i Nordjylland var egentlig et varslet reaktivt tilsyn på Akut/MMS. Her har Fagbladet FOA kort forinden afdækket, hvordan en dreng i stedet varetægt fik opløst antipsykotisk medicin i sodavand, uden at oplyse ham om det.
 

Læs også: Bosted får kritik for at opløse antipsykotisk medicin i cola til dreng

Besøget på Akut/MMS gav tilsynsfolkene mistanke om, at patientsikkerheden på Nordlien ligeledes kunne være i fare. Mistanken viste sig at holde stik. 
 
Hos SIND, der repræsenterer psykiatribrugerne og deres pårørende, er formanden Knud Kristensen bekymret over de mange alvorlige svigt og medicinfejl.
 
"Jeg mener, det er afgørende vigtigt, at der er styr på medicineringen. Det er jo ikke bolsjer, vi taler om. Det er noget, der kan få alvorlige konsekvenser, hvis man får det i forkerte mængder," siger Knud Kristensen.
 

Graverende fejl

Rapporterne fra Styrelsen for Patientsikkerhed er de seneste i rækken af alvorlige svigt, som er blevet afdækket af medier og myndigheder på bosteder under den private bostedskæde. Knud Kristensen mener, at det derfor snart bør få konsekvenser.
 
"Min umiddelbare reaktion er, at sådan noget burde lukkes. Selvfølgelig skal de have en chance for at rette op på sådan et påbud, men de fejl, der bliver påpeget, er så graverende, at man ikke kan undskylde sig med, at man ikke vidste det, eller at det er småting," siger han.
Fagbladet FOA har de seneste uger i en artikelserie afdækket svigt og overgreb mod børn og unge i Hjorthøjgårds varetægt. 
 
Selvom de mange svigt er sket under ledelsen af Hjorthøjgård A/S, mener Karen Stæhr også, at de kommuner, der har anbragt børn og unge på tilbud under bostedskæden, bærer et stort ansvar.
 
"De her børn og unge har et massivt behov for støtte og omsorg. Hertil kommer, at opholdet på koster kommunekassen et millionbeløb. Derfor undrer det mig, at de visiterende kommuner ikke har gjort mere for at undersøge fagligheden, inden de underskrev checken og sendte børnene afsted," siger hun.
 

Læs også: Bostedsejer blev millionær på at handle med udsatte børns velfærd

Fagbladet FOA har talt med den Hjorthøjgårds konstituerede direktør Søren Lynge-Stensgaard. Han oplyser, at han ønsker at fokusere på bostedets kerneopgaver og henviser til Hjorthøjgårds hjemmeside, hvor der blandet andet står følgende om de to påbud:
 
"Vi er aktuelt ved at få rettet op på manglerne med hjælp fra ekstern sundhedsfaglig konsulent. Indtil Styrelsen for Patientsikkerhed er tilfredse med ændringerne, varetages medicinudlevering af ekstern, godkendt fagperson, således dette ikke ligger borgerne til last," står der på Hjorthøjgårds hjemmeside. (Note d. 13/7-2020: Linket er ikke længere aktivt.)
 

Profit på velfærd

Fagbladet FOA afdækker i en artikelserie, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare børn, unge og voksne, samtidig med at de tjener mange penge på det. Private bosteder modtager hvert år over to milliarder kroner fra kommunerne, viser tal fra Udbudsvagten.
Fagbladet FOA ser på de menneskelige og økonomiske konsekvenser af, at udsatte og svage borgeres velfærd bliver til en vare, man kan handle med.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev