Annonce

Sosu-assistent Mette Blunck sidder med beboer på Røde Kors Hjemmet i Sorø

Tema: OK18

Sosu: Vi skal have en fair løn for at holde Danmark på skinner

Den tidligere vinder af DM i Skills Mette Blunck Brodthagen mener, at der mangler anerkendelse af de offentlige ansattes arbejde. 

Annonce

22-årige social- og sundhedsassistent Mette Blunck Brodthagen sørger dagligt for at 97-årige Magning R. Nielsen, som bor på Røde Kors Hjemmet i Sorø, får en værdig alderdom. Johnny Frederiksen

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Overenskomstforhandlingerne er blevet fulgt tæt de seneste mange uger af 22-årige Mette Blunck Brodthagen. Hun blev uddannet social- og sundhedsassistent i 2016 og vandt danmarksmesterskabet i Skills samme år for sin høje faglighed og engagement. 


Læs også: Her er vinderne af DM i SOSU Skills 2016

Selvom hendes arbejdsplads ikke er udtaget til strejke, støtter hun de konfliktramte, fordi hun mener, at det er en vigtig kamp.   


Læs også: Se hvem kommuner og regioner - vistnok - vil sende hjem

“Det er frustrerende, at vi ikke har kunnet få vores krav igennem under forhandlingerne, og at det nu er nået til konfliktvarsel, men offentlige ansatte fortjener en lønstigning, og det er værd at kæmpe for,” siger Mette.


Lønnen skal op

Mette har kun arbejdet to år som færdiguddannet social- og sundhedsassistent ved plejeboligerne Røde Kors Hjemmet i Sorø, men i den periode har hun kunnet mærke et stigende arbejdspres.

“Jeg oplever, at ressourcerne til at udføre vores arbejde er skåret ned. Vi mangler hænder til at løfte plejeopgaverne,” siger Mette. 


Læs også: FOA har opstillet sin strejkehær: Se om du er med

Men samtidig forstår hun godt, hvis andre unge i dag tøver med at søge job i den offentlige sektor. For selvom hun er glad for sit arbejde, beboerne og sine kolleger, skal der mere til, for at gøre det attraktivt at arbejde som offentligt ansat og lokke nye medarbejdere til sektoren.


“Der skal helt klart ske noget på lønområdet for de offentligt ansatte. Selvom det er rart med søde kolleger, så er det ikke dét, som betaler lånet i banken. Det er vores løn,” siger Mette.


Mettes månedsløn for februar i år lød på 24.553,79 kroner inklusiv tillæg før skat, for hendes faste 33 timer ugentligt, samt 3 timers ekstra arbejde. Hun fik udbetalt 15.560,21 kroner. 

Mette Blunck Brodthagen viser sin lønseddel
Mette Blunck Brodthagen har tidligere lagt sin lønseddel på Facebook i protest mod lønniveauet for de offentlige ansatte. Og det er også lønkravet, som er den helt store knast under overenskomstforhandlingerne.   Johnny Frederiksen

Mit arbejde fortjener anerkendelse

Mette mener, at offentlige ansatte fortjener en højere løn for deres faglighed og ansvarsområder. Men hun oplever ikke, at hun får anerkendelse nok for sine kompetencer.

“Jeg løser mange livsvigtige opgaver dagligt. Jeg arbejder blandt andet om natten, hvor jeg er ansvarshavende for 70 ældre beboere. Jeg skal dosere deres medicin og have kontakten med lægen, hvis der opstår problemer med borgerne,” siger hun og tilføjer:

“Mit arbejde er vigtigt, for jeg er med til at give Danmarks ældre borgere en god hverdag og en værdig alderdom.”

Vi holder samfundet på skinner

Som offentlig ansat lever Mette med en masse afsavn og gener i forhold til sit privatliv, fordi hun tit arbejder i helligdagene og hver anden weekend, når hendes familie har fri.

Hun mener, at de offentlige ansatte er en vigtig del af arbejdsstyrken, og at Danmark ikke kan hænge sammen uden deres arbejdsindsats.

“Vi arbejder, når andre holder fri. Plejecentrene er ikke kun en arbejdsplads. Det er også borgeres hjem, så det skal køre rundt alle årets dage. Vi holder samfundet på skinner," siger Mette.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev