Annonce

Tema: OK18

Dennis Kristensen: Vi er klar til at lægge arm med arbejdsgiverne


Efter sammenbrud i overenskomstforhandlingerne er 16.000 FOA-medlemmer udtaget til strejke. Men det kan blive mange flere, hvis arbejdsgiverne svarer igen med lockout. 

Annonce

16.000 FOA-medlemmer skal strejke, hvis en konflikt om de nye overenskomster bliver en realitet Johnny Frederiksen

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Af Finn Danielsen
Journalist

Af Johnny Frederiksen
Videojournalist

Annonce

Onsdag vedtog en enig hovedbestyrelse i FOA, at der skulle udtages arbejdspladser til strejke, hvis der kommer konflikt i overenskomstforhandlingerne.

FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, er klar til at gå ind i en styrkeprøve med arbejdsgiverne, efter at parterne ikke har kunnet nå til et forlig i forhandlingerne:

“Kan man ikke snakke sammen, så må man lægge arm med hinanden. Det med at varsle strejke er vores måde at lægge arm med arbejdsgiverne på,” siger Dennis Kristensen.

Læs også: Historisk storkonflikt lurer: Det betyder det for dig

16.000 FOA-medlemmer klar til strejke
FOA har udtaget cirka 16.000 medlemmer til strejke. 2.200 på det regionale område og 13.700 på det kommunale, som svarer til cirka 10 procent af forbundets medlemmer.

Det drejer sig blandt andet om sygehusportører, social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, serviceassistenter, neurofysiologi-personale, tekniske servicemedarbejdere, pædagogmedhjælpere, dagplejere, husassistenter og rengøringsassistenter.

Læs også: Demonstranter til Sophie Løhde: Luk nu kassen op og lærerne ind

De medlemmer, som er udtaget til strejke, skal ikke møde op på arbejde og vil derfor heller ikke få løn fra arbejdsgiver, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

“Alle FOA-medlemmer har været med til at spare op i vores konfliktfond. Den fond udbetaler det, medlemmerne taber, både løn, tillæggene, pensionen og feriepengene."

Mulig varsel den 6. marts

Fredag den 2. marts er der møde i repræsentantskabet for Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunalt og regionalt ansatte i 51 forskellige faglige organisationer, heriblandt FOA. 

Her skal de faglige organisationer formelt beslutte, at organisationerne vil varsle konflikt over for arbejdsgiverne. 

Læs også: Forlis i regionerne lægger OK18 helt i ruiner

Varslerne vil blive afsendt i begyndelsen af næste uge, og strejken vil derefter tidligst kunne begynde onsdag den 4. april.


Svære knaster i forhandlingerne

Overenskomstforhandlingerne har haft svære vilkår, hvor parterne ikke har kunnet nå til enighed på især lønområdet.

“Knasterne handler først og fremmest om løn. Vi skal selvfølgelig have reallønsforbedring, efter vi har været igennem en økonomisk krise, hvor de overenskomstforlig, vi lavede tidligere, var så magre, at vi kun lige akkurat kunne holde fast i reallønnen, altså i købekraften af pengene,” siger Dennis Kristensen.

Udover lønknasten fremhæves også seniorfridagene, spisepausen på det statslige område, lærernes arbejdstid og særlige puljer til rekruttering, ligeløn og lavtløn, som nogle af de store slagsmål mellem parterne.

KL svarer med lockout

Borgmester Michael Ziegler, der er chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL), har i flere medier oplyst, at kommunerne vil svare igen med lockout, hvis fagforeningerne varsler strejker.

Landets kommuner vil være solidariske med hinanden, så ingen bliver taget som gidsel i en konflikt, forklarer Michael Ziegler til Jyllands-Posten.

”Bliver nogle kommuner angrebet på nogle områder, lockouter vi alle medarbejdere på de områder,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev