Annonce

Træning i arbejdstiden på Langgadehus foto: Jørgen True

Professor: Gør træning til en arbejdsopgave

Fagbladet FOA har talt med Lars L. Andersen, der er professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Han forsker i, hvilken betydning målrettet fysisk træning har for helbredet. 

Annonce

Lars L. Andersens undersøgelser viser, at vedvarende, målrettet træning af udvalgte muskelgrupper sammen med kolleger i arbejdstiden er den sikreste måde at kunne udføre sit arbejde på med færrest smerter. Her er det ansatte på Langgadehus Plejecenter, der træner. Jørgen True 

Af Pernille Marott
Journalist

Annonce

- Mange FOA-medlemmer lever med smerter som konsekvens af daglige løft og vrid. Hvad er løsningen på det?

Læs også: Smerter i ryg, lænd og hofte: Lav disse 4 øvelser

"Fællestræning i arbejdstiden som tillæg til arbejdsmiljøindsatsen! Hvis man styrketræner tre gange om ugen i 10-15 minutter på arbejdet og laver de øvelser, der styrker præcis de muskelgrupper, som man oplever smerter i, kan man forebygge og minimere muskelsmerterne med 30-40 procent. Det er mærkbart for eksempelvis sosu-assistenter og serviceassistenter, der har smerter efter endt arbejdsdag."

- Hvorfor skal træningen absolut foregå i arbejdstiden og ikke bare i fritiden?

Læs også: Smerter i ben og knæ: Lav disse 4 øvelser

"Det er nemmere at træne sammen med andre end alene. Vi har undersøgt mønstret hos folk i fysisk anstrengende job, der træner henholdsvis hjemme og på arbejdspladsen. I løbet af kort tid træner ‘hjemmeholdet’ kun én gang om ugen, mens de, der implementerer den målrettede fysiske træning som en del af arbejdsdagen sammen med kollegerne, træner to gange."

"Som sideeffekt ser vi desuden et bedre socialt klima. Det bliver nemmere at hjælpe en kollega, når man lige har stået og trænet sammen." 

- Hvordan gør man i praksis?

Læs også: Smerter i nakke, skuldre og arme: Disse øvelser vil hjælpe dig

"Lederen skal være garant for, at træningskonceptet bliver prioriteret. Det skal være simpelt. Illustrationer på væggen kan være en hjælp. Og så kan det være godt at finde en ildsjæl blandt medarbejderne, så det bliver fastholdt."

- Træning tager tid fra andre arbejdsopgaver. Hvordan sikrer man, at det ikke bare giver ekstra stress i hverdagen?

"Træning i arbejdstiden mindsker nogle kendte risikofaktorer for sygefravær. Det tager tre gange 10 minutter om ugen. Der, hvor det er implementeret med succes, har man lagt træningen i enden af et møde eller lige før frokost. Gevinsten er, at styrkelsen af musklerne betyder en oplevelse af mindre fysisk anstrengende arbejde. Medarbejderen kan altså lettere udføre sit arbejde."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev