Annonce

Smerter i nakke, skuldre og arme: Disse øvelser vil hjælpe dig

Mange FOA-medlemmer døjer med smerter dagligt, men styrketræning kan forebygge en del. Se øvelserne i videoen, som hjælper mod smerter og nedslidning i nakke, skuldre og arme.

Annonce

Lav disse øvelser  i 10 minutter to gange ugentligt og forebyg smerter og nedslidning i nakke, skuldre og armene. Andreas Hemme

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Måske kender du følelsen af at have ondt i skuldrene efter en dag med forflytninger og løft. Noget kunne i hvert fald tyde på det, for næsten hvert fjerde FOA-medlem har dagligt ondt i skuldrene, nakken og armene. Det viser seneste undersøgelse af fysiske smerter udarbejdet af FOA fra 2015.

Fagbladet FOA har fået forsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lars L. Andersen til at vise nogle træningsøvelser, som er nemme at lave, og som vil have en stor effekt alene ved 10 minutters træning to gange ugentligt. 


Denne 5 minutter lange træningsvideo viser fire forskellige slags øvelser med fokus på muskelgrupperne i nakken, skuldrene og armene.

Tunge løft udgør risikofaktor

I en anden undersøgelse om forebyggelseskultur på arbejdspladser fra juni 2016 har 67 og 65 procent af FOA-medlemmerne svaret, at de har mange tunge løft og forflytninger i deres arbejde, og at de arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger.

Netop tunge løft, repetitivt arbejde og forvredne arbejdsstillinger er risikofaktorer for at få smerter og nedslide kroppen, ifølge Lars L. Andersen.

“Vi kender nogle af risikofaktorerne for smerter og nedslidning. Det er tunge løft, repetitive opgaver eller arbejde i højt tempo, som øger risikoen både for smerter og sygefravær,” siger han.

På baggrund af de seneste års forskning har flere ledere og arbejdspladser nu valgt at indføre fælles træning i arbejdstiden for de ansatte for at forebygge langvarig sygdom. Al forskning viser nemlig, at styrketræning ikke kun mindsker smerterne, men også kan forebygge nedslidning.

Læs også: Servicemedarbejdere får løn for at træne i arbejdstiden

Smerte kan rykke rundt i kroppen
Ifølge Lars L. Andersen kan smerte rykke lidt rundt. Det kan starte i nakken, og vandre ned til skuldrene og ryggen efter noget tid. Derfor er det vigtigt, at man ikke kun træner lige der, hvor man har ondt, men at man i stedet har fokus på at træne områderne generelt:

“Man skal tænke område i stedet for specifik muskel, når man træner. Når man træner de muskler, som sidder omkring smerterne, så vil man udover at forebygge smerte det pågældende sted, også få trænet musklerne, så de kan støtte op om de omkringliggende muskler.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev