Annonce

Helle Josefsen fik en hjerneblødning på jobbet som sosu-hjælper i Demensenheden i Viborg Kommune i november 2022. I dag er hun lam i venstre side af kroppen og har fået tilkendt førtidspension efter en hård kamp med jobcentret.

Inden 2023 er omme, bør du læse de her historier


Fagbladet FOA tager dig her med ind i det arbejde, der foregik, da de største og vigtigste historier blev leveret til læserne i løbet af året.

Annonce

En af de historier, som Fagbladet FOA fortalte om i 2023, handlede 64-årige Helle Josefsen, der fik en hjerneblødning på jobbet som sosu-hjælper i Demensenheden i Viborg Kommune i november 2022. I dag er hun lam i venstre side af kroppen og har fået tilkendt førtidspension efter en hård kamp med jobcentret. Rasmus Hargaard Breum

Af Josephine Vedel
journalist

Annonce

Når året går på hæld, er det efterhånden en tradition, at de danske medier ser på de største, de stærkeste og de vigtigste historier i løbet af året.

Årsagen til tilbageblikket er simpel nok. For historierne er på mange måder en tur gennem minderne.

Her på Fagbladet FOA vil vi ikke snyde jer for sådan en tur, og vi tager jer med fra begyndelsen af 2023.

Din økonomi

Et emne, vi især holder øje med i det daglige arbejde, er penge. For vi ved, at du, kære læser, selvfølgelig skal have økonomien til at gå op på privatfronten. Derfor holder vi særligt øje med nye regler og satser på området.

Det gjorde vi for eksempel, da der den 1. januar 2023 kom godt nyt til pensionister, hvis ægtefælle stadig arbejder.

Nyheden var kort fortalt, at en stor gruppe pensionister kunne glæde sig over, at de fra årsskiftet ikke længere blev modregnet i deres folkepension, seniorpension eller førtidspension, hvis deres ægtefælle eller samlever har et arbejde.

Et andet emne, vi også berørte var selvfølgelig de økonomiske skvulp, som siden OK21 har kunnet ses på din lønseddel. For i løbet af overenskomstperioden skulle de aftalte penge fordeles over en håndfuld portioner, og den femte og sidste blev udmøntet i oktober. Det betød, at ansatte i kommunerne i den måned fik en lønforhøjelse på 1,25 procent, mens de ansatte i regionerne fik lidt mindre og landede på en forhøjelse på 0,48 procent.

Noget andet glædeligt, der også fandt sted i begyndelsen af året, var, at det lykkedes at forhøje fradraget for dagplejerne.

Dagplejere rundt i landet følte sig endelig hørt, da en del i inflationshjælpen til de danskere, der var blevet ramt af prisstigninger på mad og energi, tilfaldt dem. Helt præcist var det 2,4 milliarder kroner, der fandt vej ud til trængte danskere i aftalen. Og 50 millioner af dem blev afsat til landets dagplejere, så de fik hævet standardfradraget, som de får for at drive dagpleje, fra 60 procent af deres løn til 68 procent i 2023.

Utilsigtede hændelser

Når man arbejder med mennesker, er sandsynligheden for, at det kan gå galt til stede. Det har Fagbladet FOA skrevet flere artikler om. Den utilsigtede hændelse kan for eksempel være en beboer på et plejehjem, der ved et uheld får den forkerte mængde medicin. Eller en borger, der falder, mens hjemmeplejen er på besøg.

Fra den 1. juli 2023 blev reglerne for, hvornår du som sundhedsansat har pligt til at indrapportere de utilsigtede hændelser lavet om.

Heldigvis valgte Sundhedsstyrelse at gå den nemme vej og forsimple reglerne, så reglerne blev gjort ens for alle, uanset hvor i sundhedsvæsenet man er ansat. Og så kom der helt lavpraktisk fire i stedet for fem alvorlighedskategorier: ukendt/ingen konsekvens, lettere/moderat konsekvens, alvorlig konsekvens og dødelig konsekvens.

Forråelse har mange ansigter

Et emne, som Fagbladet FOA har dækket massivt det seneste år, er forråelse. Senest satte forråelse dagsordenen, da TV 2-programmet ’Operation X’ satte fokus på to forskellige bosteder, hvor personalet optrådte forrået.

Fagbladet FOA kunne i den forbindelse fortælle, at en ny undersøgelse viser, at det er lige knap syv ud af ti ansatte i ældreplejen, som oplever tidlige tegn og faresignaler på forråelse.

Emnet fik os til at rette henvendelse til Dorthe Birkmose, der kunne sætte forråelse i et nyt perspektiv. For som hun sagde i interviewet:

”Hvis man som professionel ser tegn på forråelse hos andre, har man ansvar for at handle på den viden. I det splitsekund, man opsnapper noget har man ansvaret for at reagere.”

Kongres og trepart

Det sidste halve år har været begivenhedsrigt i den virkelighed, som Fagbladet FOA arbejder indenfor.

I november var der FOA-kongres, og her fyldte det selvfølgelig, at den længe ventede trepartsaftale om et lønløft til udvalgte grupper i den offentlige sektor var lige på trapperne. På kongressen lød det da også fra formand, Mona Striib, at hun på ingen måder havde i sinde at give op:

”Trepartsaftalen – den vil vi have hjem,” sagde hun.

Og hjem kom aftalen. Helt præcis landede den mandag, den 4. december, hvor den klokken 13 blev præsenteret af finansministeren, repræsentanter fra Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Akademikerne – og en lettet Mona Striib, der til Fagbladet sagde således:

”Vi har fået en større bredde i aftalen, end der var lagt op til. Det betyder, at alle grupper, som er i samme arbejdstidsregler – og det er rigtigt mange – på sygehuse, i kommuner og på sociale institutioner, bliver omfattet af tillæg for vagter.”

Fagbladet FOA samlede de vigtigste spørgsmål til aftalen til dig her.

De vigtige mennesker

Fagbladet FOA kan selvfølgelig ikke lave sin journalistik uden et fokus på de mennesker, som læser journalistikken.

I marts skrev Fagbladet FOA blandt andet om 30-årige Monique von Appen, der tilbage i sensommeren 2022 blev afskediget fra sit job som social- og sundhedsassistent på Samala Bo- og Opholdssted, fordi hun tidligere havde været deltager i reality-tv.

”Min tidligere chef kunne genkende mig, og efter et personalemøde søgte han efter mit navn på Google. Der kommer for eksempel billeder frem af mig, hvor jeg er i bikini, og det var åbenbart meget stødende for ham,” sagde Monique von Appen, der havde vundet ’Paradise Hotel’ sæson 11 i 2015 og efterfølgende også deltog i ’Robinson Ekspeditionen’.

En anden – meget relevant – historie, som Fagbladet bragte, var i november, hvor Maria Scalvini råbte op efter en travl nat på Bispebjerg Hospital. Her skulle hun ovenpå en travl nat give stafetten videre til dagvagterne. Men da lægen til morgenmødet spørger, hvordan natten er forløbet, svarer sygeplejersken, som Maria har haft nattevagten sammen med, at natten har været hård, der har været travlt – og at hun har været alene.

”Jeg kigger på hende og siger ’vi har jo været sammen hele natten, så det synes jeg ikke er fair’,” fortalte Maria til journalisten.

Afslutningsvis er det værd at nævne de mange FOA hjælper-historier, som igennem året er blevet fortalt af dit fagblad. Historierne er rørende, relevante og genkendelige for mange af os. For livet er uforudsigeligt, og der kan ske ting i ens arbejdsliv, der gør, at man har brug for hjælp fra sin fagforening.

Det skete for eksempel for den 64-årige sosu-hjælper Helle Josefsen, der oplevede klokkeklare fejl og måtte igennem et kompliceret juridisk forløb, før hun fik sin førtidspension.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev