Annonce

Tema: Kongres 2023

”Vi går efter resultater, venner”: Fem ting du skal vide om kongressen


FOAs sjette ordinære kongres er forbi. Formand Mona Striib fremhæver, at målene og visionerne for de kommende fire år nu står stærkt.

Annonce

Mona Striib (th) er klar til fire år mere i spidsen for FOA, efter hun blev genvalgt på kongressen i Aalborg uden modkandidater. Her lykønskes hun af næstformand Thomas Enghausen. Rasmus Hargaard Breum

Af Morten Bruun
Journalist

Af Sara Rested Suri
Journalist

Af Gitte Hejberg
Journalist

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

”Vi står stærkt med de visioner og mål, vi har. Vi skal aldrig glemme, at medlemmerne skal kunne mærke, smage og føle, hvad visionen er.”

Sådan lød det fra FOAs genvalgte forbundsformand Mona Striib, da hun afrundede kongressen i Aalborg torsdag den 23. november.

”Vi går efter resultater, venner. Uanset forskellige holdninger til organisering (at få nye og flere medlemmer, red.) – så skal vi sparke røv på den opgave,” lovede hun.

Mona Striib forudsagde, at den længe ventede trepartsaftale om et lønløft til udvalgte grupper i den offentlige sektor nu er lige på trapperne, og at hun på ingen måde havde i sinde at give op:

”Trepartsaftalen – den vil vi have hjem,” sagde hun.

Herunder kan du læse, hvad der ellers skete på kongressen:

Mål og visioner for de næste fire år

Øget organisering på arbejdspladserne. Større indflydelse på det daglige arbejde. Grundigere introduktion til opgaverne til alle nyansatte – også eleverne. Og bedre normeringer – især baseret på faglært arbejdskraft.
Det er blot fire af de overskrifter, der indgår i det nye målprogram, FOA skal arbejde efter de kommende fire år, efter at det torsdag blev endeligt vedtaget på kongressen. Målprogrammet handler om indsatser, der favner fremtidens fællesskaber, arbejdsliv, faglighed og velfærd.

Flere skal få lyst til at tage et tillidshverv

”Det er både givende og dejligt at være tillidsrepræsentant. Og det må vores kolleger godt vide. Det kan være, det giver flere lyst til at melde sig.”

Sådan lød det, da social- og sundhedsassistent Heidi Knudsen blandede sig i debatten om, hvordan hun og andre tillidsrepræsentanter kommer til at stå stærkt og bliver endnu mere synlige over for ikke mindst nye kolleger.

En vigtig opgave, som ikke kan undervurderes ifølge forbundsformand Mona Striib:

”Tillidsrepræsentanterne udgør selve kernen i den danske model. Vi har mange stærke folk, der løfter opgaver hver dag og skaber resultater. Men vi skal have flere.”

Sektorerne holdt årsmøder

Som optakt til kongressen holdt de fire sektorer i FOA hver deres årsmøde mandag den 20. november:

De fire sektorformænd delte kongresscenen under visionsdebatten onsdag – fra venstre: Thomas Brücker (Teknik-Service), Pia Heidi Nielsen (Kost-Service), Kim Henriksen (Pædagogisk) og Tanja Nielsen (Social- og Sundhed). Rasmus Hargaard Breum

De blev valgt

Kongressen i Aalborg valgte også den øverste politiske ledelse i forbundet, og det er stadig med forbundsformand Mona Striib i spidsen:

 • Mona Striib, forbundsformand
 • Thomas Enghausen, næstformand
 • Tanja Nielsen, formand i Social- og Sundhedssektoren
 • Kim Henriksen, formand i Pædagogisk Sektor
 • Pia Heidi Nielsen, formand i Kost- og Servicesektoren
 • Thomas Brücker, formand i Teknik- og Servicesektoren
 • Helena Mikkelsen, fagpolitisk ordfører
 • Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører
 • Joan Lindskov, fagpolitisk ordfører

De kan i øvrigt alle se frem til få mere ind på deres lønkonto, da der på kongressen – på lønudvalgets opfordring – var flertal for ikke længere at fastfryse deres løn. Kongressen i 2019 vedtog nemlig, at de politisk valgte i den daværende kongresperiode ikke skulle have deres løn reguleret. Baggrunden for ophævelsen var blandt andet, at der i de seneste år har været en betydelig inflation, og at lønnen derfor burde opreguleres (men ikke efterreguleres) fra kongressen 2023 med reguleringsprocenten for det kommunale område for 2019-2023.

FOA støtter

På kongressen i Aalborg blev der uddelt tre donationer:

 • FOA donerede 50.000 kroner til Oxfam Danmarks humanitære arbejde i Gaza til gavn for de civile.
 • Desuden uddelte FOA 100.000 kroner til organisationen International Børnesolidaritet, der arbejder for at styrke udsatte børn og unges rettigheder og vilkår.
 • Slutteligt blev 50.000 kroner overrakt til Lev Uden Vold, en organisation, der blandt andet laver telefonisk rådgivning på telefonnummeret 1888 til mennesker, der har fysisk, psykisk eller økonomisk vold inde på livet.

Kongressalen i Aalborg. Rasmus Hargaard Breum

FOAs kongres

 • Kongressen er FOAs øverste myndighed.
 • Den ordinære kongres afholdes hvert 4. år i oktober/november.
 • Hovedbestyrelsen i FOA indstiller tid og sted for næste kongres, som skal indkaldes med mindst 12 måneders varsel.
 • En ordinær kongres indeholder en beretning om de foregående fire år og udsigterne til de kommende fire år. Der skal også godkendes regnskab og budget, behandles forslag og foretages valg til diverse poster.
 • Der kan deltage knap 600 delegerede på kongressen.
 • De delegerede består af: Hovedbestyrelsen, de centrale sektorbestyrelser, tre ungdomsrepræsentanter, tre lederrepræsentanter, tre repræsentanter fra seniorerne samt 500 delegerede fordelt efter medlemstal pr. 1. januar 2023.
 • Mellem kongresserne er hovedbestyrelsen den øverste myndighed.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev