Annonce

Kantinemedarbejdere på udrejsecenter: Lever dagligt med ukvemsord og trusler

Tema: OK24

Historisk lønløft i staten: Køkkenansatte stiger flere tusinde kroner


Kravet var højere løn og pension til ikke mindst de lavest lønnede. Det er lykkedes, og både sektorformanden og to
tillidsrepræsentanter er glade for den aftale, medlemmerne nu skal stemme om.

Annonce

På Udrejsecenter Kærshovedgård har hovedparten af de lavest lønnede køkkenmedarbejdere udsigt til samlede lønstigninger på godt 2.600 kroner om måneden de næste to år. ”De fleste vil se det, før de tror det,” siger tillidsrepræsentant Charlotte Flø Iversen. Tor Birk Trads

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Pia Heidi Nielsen tøver ikke, når hun som formand for Kost- og Servicesektoren i FOA skal bedømme en af de absolut sidste overenskomster, der blev forhandlet på plads i de seneste ugers lange række af forhandlinger.

”Det er en historisk aftale,” siger hun om det forlig, som FOAs statsansatte medlemmer – heriblandt især køkkenmedhjælpere – nu skal stemme om.

Det historiske består blandt andet i, at de lavtlønnede er blevet tilgodeset i højere omfang end normalt. Og det var på forhånd et meget stort ønske fra de medlemmer, som Pia Heidi Nielsen repræsenterer.

”Det er virkelig godt, at der nu er et fælles blik for, at vi skal løfte de lavest lønnede i staten. Det meget sjældent, det har været muligt,” siger hun.

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

Mere end otte procent til alle

Aftalen indebærer, at FOA-medlemmerne ligesom alle andre statsansatte er garanteret en samlet lønstigning på 7,4 procent fra de generelle forhandlinger.

Her blev der også reserveret 0,045 procent som ekstra lønforhøjelse til de lavestlønnede.
Dertil kommer de 0,9 procent fra den samlede ramme, der blev afsat til separate forhandlinger med de enkelte organisationer.

På den baggrund har alle sikkerhed for samlede forbedringer på mere end otte procent.

”Det er usædvanligt, at en så stor del af rammen reserveres til de enkelte faggrupper. Normalt plejer det at være 0,2 eller i bedste fald 0,3 procent, som skal dække en overenskomstperiode på tre år. Denne gang handler det om mange flere penge, og perioden er kun på to år, så det er godt,” siger Pia Heidi Nielsen.

Farvel til nederste løntrin

Sektorformanden nævner også, at pensionsbidraget hæves fra 15 til 16 procent – med mulighed for at den enkelte selv vælger, om den sidste procent går til pension eller løn.

Endelig fremhæver hun, at det reelt er lykkedes at fjerne Basisløntrin 1, som er statens laveste løntrin.

Her er man de første seks måneder ikke omfattet af Funktionærlovens bestemmelser og får derfor ikke løn under sygdom og barsel. Og man kan heller ikke være sikker på at opnå højeste dagpengesats, hvis man bliver ledig.

Som nyansat på en FOA-overenskomst placeres man nu på Basisløntrin 2 – og vil være omfattet af Funktionærloven fra første arbejdsdag.

”Samlet set er der mange gode, vigtige elementer i aftalen. Og det er værd at bemærke, at langt de fleste af pengene kommer til udbetaling i år. Den første store portion faktisk allerede i april,” siger Pia Heidi Nielsen.

Læs også: Flygtninge hjælper flygtninge: ”Vi ved, hvordan det er”

4.000 kroner mere om måneden

Hendes tilfredshed deles af Amin Akram, der er tillidsrepræsentant for 19 køkkenmedhjælpere på Center Sandholm i Nordsjælland. De er ansat af Røde Kors til at lave mad til asylsøgere og følger statens aftaler.

”Vores krav handlede om mere i løn og pension, så vi er rigtigt glade,” siger Amin Akram, der selv deltog i forhandlingerne.

Konkret betyder aftalen, at hans kolleger, der i dag er på Basisløntrin 1, løftes et løntrin og samlet vil komme til at tjene mere end 4.000 kr. om måneden i løbet af overenskomstperioden.

De kolleger, der er på Basisløntrin 2 i dag, stiger samlet 2.600 kroner om måneden.

”Resultatet kunne sikkert være bedre. Men 8,8 procent over bare to år er altså godt, så der er en god stemning hos os,” siger Amin Akram.

Læs også: Her er trusler en del af hverdagen: ”Vi vil have del i de penge”

Vil se det, før de tror det

På Udrejsecenter Kærshovedgård, der huser afviste asylsøgere, udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold, er køkkenmedarbejderne også glade for aftalen.

I hvert fald ifølge Charlotte Flø Iversen, der som controller har ansvaret for den daglige drift af køkkenet – og som tillidsvalgt har repræsenteret sine 10 kolleger i ok-forhandlingerne mellem FOA og Finansministeriet.

Hovedparten af dem er på Basisløntrin 1 eller 2, og ligesom kollegerne på Center Sandholm har de nu udsigt til tocifrede lønforhøjelser.

”Vi taler meget om løn på arbejdspladsen. Og de fleste af kollegerne vil vist gerne se resultatet af de her forhandlinger på en lønseddel, før de tror på det. Det er jo den største lønforhøjelse nogensinde. Eller i hvert fald i mange, mange år,” siger Charlotte Flø Iversen.

Og så er hun ikke en gang færdig med at forhandle. Hun håber nemlig, at køkkenmedarbejderne på udrejsecentret får andel i de 50 millioner kroner, der på statens område er reserveret til særlig udsatte medarbejdergrupper.

”Det er en speciel arbejdsplads, og som ansat her, må man ikke være nervøst anlagt,” som Charlotte Flø Iversen blandt andet sagde, da Fagbladet FOA for nylig beskrev chikane, vold og trusler mod personalet som en del af dagligdagen på Kærshovedgård.

Fordelingen af de 50 millioner kroner skal forhandles på plads lokalt med Kriminalforsorgen, og de forhandlinger ventes at gå i gang meget snart.

Alle stemmeberettigede medlemmer bliver nu inviteret til at deltage i urafstemningen om de nye overenskomster. Sidste frist for at stemme er 15. april kl. 13.

Læs mere om urafstemningen her. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev