Annonce

Kantinemedarbejdere på udrejsecenter: Lever dagligt med ukvemsord og trusler

Tema: OK24

Her er trusler en del af hverdagen: ”Vi vil have del i de penge”


Særligt udsatte medarbejdergrupper får 50 millioner kroner i ekstra lønløft. ”De penge, vil vi også have del i,” siger Charlotte Flø Iversen, der hver dag serverer mad til afviste asylansøgere, udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold.

Annonce

”Det handler også om vores vilkår,” siger Charlotte Flø Iversen, som nu kæmper for, at køkkenmedarbejderne på Kærshovedgård også betragtes som en udsat medarbejdergruppe. De konfronteres blandt andet med sultne beboeres aggressioner og – i den milde ende – tilråb som ’store ko’ og ’fede luder’. Tor Birk Trads

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

En gang om ugen dukker en psykolog op i køkkenet på Udrejsecenter Kærshovedgård for at spørge Charlotte Flø Iversen og hendes 10 medarbejdere, hvordan de har det.

Det er en helt fast praksis i det beredskab, der er nødvendigt på en arbejdsplads, der adskiller sig fra de fleste andre. Beboerne på Kærshovedgård er afviste asylansøgere, udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold, som ikke må bo i Danmark og venter på, hvad der skal ske med dem.

Den ventetid kan sætte sit præg på stemningen, og stort set dagligt må personalet på Kærshovedgård – i kantinen og de andre afsnit og afdelinger af det midtjyske udrejsecenter – registrere tilfælde på krænkelser eller ligefrem lovovertrædelser.

Store ko, fede luder

I den milde ende handler det om ukvemsord som ’store ko, fede luder, og jeg knepper din mor. De noteres internt som ’uhensigtsmæssig adfærd’.

I den grovere ende kan det handle om chikane, vold og trusler mod personalet eller trusler mod eller mellem beboere. Den slags registreres som såkaldte IN9-indberetninger, der sendes til Kriminalforsorgen og Udlændingestyrelsen.

Den slags har der ifølge en aktindsigt til Fagbladet FOA været 761 tilfælde af de seneste fire år. Eller knap fire gange hver uge.

”Det er en speciel arbejdsplads, og som ansat her, må man ikke være nervøst anlagt. Jeg har aldrig været bange for mit liv, men den psykiske belastning kan være voldsom,” siger Charlotte Flø Iversen, der som controller har ansvaret for den daglige kantinedrift.

Læs også: Nye boller på suppen: Forsvaret hjemtager køkkener og kantiner

Belaster psyken voldsomt
Det er på den baggrund, hun og FOA nu forlanger, at kantinemedarbejderne på udrejsecentret får del i de 50 millioner kroner, som ifølge det nye forlig om overenskomst på statens område er afsat til særligt udsatte medarbejdergrupper.

Her er der primært tænkt på fængselsfunktionærer og politibetjente, men det er Charlotte Flø Iversen ikke tilfreds med.


”Det handler også om os og vores vilkår,” siger hun – efter at hun i flere tilfælde har talt med ledelsen om ikke mindst beboernes ’uhensigtsmæssige adfærd’, og før hun netop i disse dage selv er med til at tage hul på forhandlingerne om de øremærkede millioner.

Sådan fordeler de grove overtrædelser sig

I årene 2020-2023 har Udlændingestyrelsen i alt modtaget 761 IN9-indberetninger fra Kærshovedgård. De fordeler sig jævnt med cirka 175 til 200 episoder om året. 
IN9-indberetningerne omfatter følgende:

  • 271 tilfælde af hærværk
  • 157 tilfælde af trusler mod personale
  • 126 tilfælde af vold eller mellem andre beboere
  • 72 tilfælde af anden kriminalitet
  • 55 tilfælde af trusler mod eller mellem beboere
  • 36 tilfælde af vold mod personale
  • 17 tilfælde af chikane
  • 16 tilfælde af selvskadende adfærd
  • 11 tilfælde af seksuelle krænkelser

Midt- og Vestjyllands Politi at ikke mulighed for at opgøre i hvilket omfang, indberetningerne har resulteret i sigtelser eller tiltaler.

Kilde: Aktindsigt til Fagbladet FOA fra Udlændingestyrelsen og Midt- og Vestjyllands Politi

Beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård er ikke frihedsberøvede, men har pligt til at bo og overnatte på stedet. Centret drives af Kriminalforsorgen – blandt andet i samarbejde med Røde Kors.
Læs mere her.

+

Sultne mennesker er farlige

På Kærshovedgård får beboerne serveret varm mad to gange om dagen. Aktuelt skal der laves 185 portioner til hvert måltid, og portionerne er så små, at de ifølge Charlotte Flø Iversen kan være en af forklaringerne på nogle beboeres opførsel.

”Mængden er beregnet til en isolationsfange, der stort set ikke bevæger sig. Men i virkeligheden serverer vi i rigtig mange tilfælde mad for unge, raske mennesker, der dagligt bruger energi på at gå eller cykle 8-10 kilometer for at besøge den nærmeste by. De har høj forbrænding og stor appetit,” fortæller Chalotte Flø Iversen og argumenterer for, at større portioner kan betyde færre aggressioner.

”Madpolitikken er helt hen i vejret. Sultne mennesker kan være farlige, men når de så beder om en ekstra portion, skal jeg sige nej. Jeg må ikke give dem mere.”

Læs også: Køkkenansatte frygter for deres sikkerhed: ”Vi bliver kaldt alt muligt som luder og tykke svin”

Andre får særligt tillæg
Charlotte Flø Iversen er vant til at argumentere for de ansattes sikkerhed. Hun blev ansat i februar 2017, kort efter at centret åbnede, og har – som tidligere beskrevet i Fagbladet FOA – i fem år kæmpet for bedre alarmsystemer. Det ønske er for nylig blevet imødekommet.

”Det er vigtigt for os, for selv om langt de fleste beboere opfører sig ordentligt, skal vi kunne beskytte os mod det lille mindretal, der kan være truende,” siger Charlotte Flø Iversen.

Hun er nu spændt på, om arbejdsgiveren lytter til argumenterne, når forhandlingerne om de 50 millioner kroner går i gang. Hun mener selv, at hun har et godt kort i ærmet:


”De kolleger, der er medlemmer af Fængselsforbundet, får i forvejen særligt tillæg på 18.000 kroner om året, fordi de arbejder her. Det får vi ikke.”

Charlotte Flø Iversen er ansat på fuldtid. Hendes grundløn er 22.306 kroner og 92 øre om måneden. Inklusive risiko for ukvemsord og krænkelser.

Charlotte Flø Iversen, kantineleder Kærshovedgaard, til nyhedshistorie om OK24
”Der er hele tiden et eller andet, der ligger og ulmer,” siger Charlotte Flø Iversen og nævner sidste års jordskælv i Iran som et af de tilfælde, der skabte meget utryg stemning på udrejsecentret, fordi flere af beboerne havde pårørende i det ramte område. Tor Birk Trads

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev