Annonce

Tema: OK24

Hvor meget stiger min løn? Her får du svaret


Opdateret 14. marts 2024

De nye overenskomster er stykket sammen af flere brikker. Men i virkeligheden er det lige meget. Når du først står med din lønseddel, er pengene dine. Her giver vi en række eksempler på, hvad aftalerne betyder.

Annonce

Alle FOAs medlemmer har udsigt til samlede lønstigninger på mindst otte procent over de næste to år. Men en del har udsigt til mere, fordi der denne gang er afsat ekstra penge til for eksempel at honorere folk, der arbejder på skæve tidspunkter. Rasmus Breum

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Opdateret den 14. marts: Tallene i grafikken til denne artikel er opdateret, da der har vist sig at være en fejl i beregningerne for folk, der arbejder på skæve tidspunkter. Fejlen skyldtes en forkert indregning af pension af særydelser.

Hvor meget stiger min løn?

Det spørgsmål stiller mange medlemmer af FOA sig selv i disse dage, hvor det vælter frem med historier om de nye overenskomster.

Her fyger det med procenter og løntrin og tillæg – og det kan være svært at skabe sit eget overblik.

Det forsøger Fagbladet FOA her, hvor vi med hjælp fra FOAs overenskomstafdeling viser en række eksempler på, hvordan lønnen skrues sammen og udvikler sig de kommende år. 
Denne gang består puslespillet af flere brikker end normalt.

Mindst otte procent til alle

Den ene brik er resultatet fra de generelle forhandlinger. Her er alle medarbejdere på det offentlige arbejdsmarked – lige fra politibetjenten og parkeringsvagten til sygeplejersken og svømmehalsassistenten – sikret en samlet lønstigning på 6,5 procent. Bemærk, at udtrykket ’samlet lønstigning’ dækker over både løn og pension.

Den anden brik er de penge, hver enkelt fagforening har forhandlet for deres egne faggrupper. Her har FOA – og FOAs fire sektorer – været på banen og kæmpet for alle fra pædagogmedhjælpere til paramedicinere. For langt de flestes vedkommende har det resulteret i yderligere forhøjelser af løn og pension på 1,5 til 2 procent.

Når man lægger den første og den anden brik sammen, har alle altså udsigt til samlede lønstigninger på over otte procent over de næste to år.

Skæve vagter honoreres

Men så kommer den tredje og sidste brik. Det er den, der handler om regeringen lønløfte, og de 6,8 milliarder kroner, der på forhånd var reserveret til ekstraordinære lønforhøjelser til medarbejdere inden for fire særlige faggrupper.

De skulle blandt andet honoreres for at arbejde på skæve tidspunkter, men efter pres fra ikke mindst FOA får flere medarbejdere, der – ligesom sosu-personale og pædagogisk personale – arbejder om natten, i weekenden og på helligdage, også del i de penge.

Det kan for eksempel portører, service-assistenter og køkkenmedarbejdere nu nyde godt af.

Det samlede lønbillede er altså stykket sammen af flere brikker. Men i virkeligheden er det jo ligegyldigt, når du først står med din lønseddel. Så er pengene dine.

De eksempler, vi præsenterer her, dækker langt fra alle FOAs medlemmer og faggrupper. Men de er alle med til at give et billede af, hvordan lønnen udvikler sig de næste to år.

Vigtigt at vide om eksemplerne

Det er i øvrigt værd at bemærke, at:

1: Når vi fortæller, hvor meget mere man kommer til at tjene ved at have vagt hver tredje weekend, gælder det udelukkende vagter i tidsrummet lørdag kl. 7-15 og søndag kl. 7-15. Har du aften- eller nattevagt, er beløbet større.

2: Når vi fortæller, hvor meget mere man kommer til at tjene ved at have blandede vagter, bygger eksemplet på, at man over en periode på fire uger har én aftenvagt, én nattevagt og én weekend i dagvagt fra kl. 7-13.

3: Når vi fortæller, hvor meget mere man kommer til at tjene som fast nattevagt, bygger regnestykket på 7/7-vagter, hvor man har syv nattevagter efterfulgt af syv fridage. Når vi fortæller, hvor meget mere man kommer til at tjene som fast aftenvagt, bygger regnestykket på, at der over fire uger er 14 aftenvagter, hvoraf to af dem er i weekender.

4: I regionerne indføres et nyt vagttillæg. Det udløses, hvis man i løbet af året arbejder mere and 301 timer udenfor dagtimerne. For FOAs faggrupper ligger værdien af det tillæg på mellem 900 og 1.700 kr. om måneden, afhængigt af den enkeltes beskæftigelsesområde.

5: Helt generelt er alle løn- og pensionsstigninger beregnet på fuldtidsstillinger område 0 – undtagen ikkefaglært med køkken/rengøringsarbejde og pædagog, dagomr. Københavns Kommune, som er område 4. For overenskomster, der har fritvalg, er fritvalget indregnet i pension.

Du ser de enkelte eksempler ved at 'swipe' pilene. God fornøjelse. 

Kommunalt ansatte:


Regionalt ansatte:

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev