Annonce

Syg kvinde ligger i seng og pudser næse

Farligt at blive syg som vikar


Vikarer og andre løst ansatte risikerer at miste
retten til sygedagpenge, hvis de ikke overholder en række strikse regler. FOA vil have lovgivningen lavet om.

Annonce

Vikarer og andre løst ansatte skal huske at være tilmeldt jobcentret som ledige. Ellers ryger retten til sygedagpenge.  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Et kendt problem for vikarer på blandt andet børne- og ældreområdet har fået ny opmærksomhed under coronakrisen: Det handler om vikarer, der mister retten til sygedagpenge – og i øjeblikket får FOA flere af den slags henvendelser.

Det velkendte problem handler om, at løstansatte vikarer betragtes som opsagte, når de går hjem – og derfor skal være tilmeldt jobcentret som ledige og i øvrigt agere som jobsøgende på dage uden planlagt arbejde. Det glemmer en del vikarer bare, når de jævnligt har arbejde. 

Læs også: Sådan får du sygedagpenge, hvis du som løstansat vikar bliver syg

Hvis de så bliver syge på en dag, hvor de ikke har en vagt, har de ikke ret til sygedagpenge. FOA har i flere år gjort opmærksom på problemet.

Loven skal tilpasses løstansatte

Mere end 70.000 ansatte i kommuner og regioner er timelønnede, mindst halvdelen på FOAs overenskomstområder. Et andet område med samme problem er havnearbejdere på 3F-overenskomster – og det er netop 3F og FOA, der har arbejdet sammen for at få lavet lovgivningen om. 

”Løstansatte kan lige nu blive ladt i stikken, hvis de bliver syge. Der er brug for, at loven tilpasses disse atypiske ansættelser, så de ikke skal opleve så meget bureaukrati. Mange vikarer anser sig ikke som ledige, ofte er der tale om ansatte, der har brug for fleksible arbejdstider. Og arbejdspladserne har brug for, at nogen arbejder på denne måde,” siger Maria Melchiorsen, der er forbundssekretær i FOA.

Løsninger bliver udskudt

Hun peger på, at antallet af løstansatte stiger på arbejdsmarkedet og forstår ikke, hvorfor politikerne tøver med at tilpasse lovgivningen. 

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

”Det er jo tudetosset, at de ikke har gjort noget endnu. De ved, at behovet er der, alligevel bliver en løsning hele tiden udskudt. Der er ikke brug for nogen særlig stor lempelse af loven, men den kan bringe mange medarbejdere ud af en alvorlig klemme,” siger Maria Melchiorsen.

Ligestilling med fastansatte

Målet er, at løstansatte ligestilles med fastansatte lønmodtagere, så de får samme rettigheder. 

”Kun en lovændring kan sikre vikarerne en ordentlig retsstilling,” siger Nanna Mørch, der er socialpolitisk konsulent i FOA.

Læs også: Fyret på dagpenge: Jeg havde ikke råd til mad

FOA mener, at løstansatte skal have ret til sygedagpenge, hvis de enten har dagpengeret eller opfylder beskæftigelseskravet i sygedagpengeloven. Det kræver mindst 240 arbejdstimer inden for seks måneder og mindst 40 timer fem af månederne, forklarer Nanna Mørch.

Minister vil se på problemet

Fagbladet FOA har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om en kommentar til sagen.

"Regeringen vil gennemgå de store reformer på beskæftigelsesområdet, fordi vi desværre har set, at der er mennesker, som er kommet i klemme. På sygedagpengeområdet er der blandt andet behov for at se på, om reglerne fortsat tager godt nok hensyn til for eksempel vikarer eller andre ansættelsesformer. Vi skal være sikre på, at reglerne passer til det arbejdsmarked, vi har," skriver han i et mailsvar.

FOA har en række anbefalinger, der sikrer vikarer sygedagpenge under de nuværende regler. Dem kan du læse her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev