Annonce

Dagplejere i Faaborg-Midtfyn demonstrerer mod opsigelse af forhåndsaftale.

Dagplejere får opbakning fra forældre og FOA


Forældre til dagplejebørn og FOA-politikere demonstrerede tirsdag sammen med Faaborg-Midtfyns dagplejere. Onsdag begynder forhandlingerne om en ny forhåndsaftale, og sektorformand frygter, at en lønnedgang vil sprede sig til flere kommuner.

Annonce

Omkring 100 dagplejere fra Faaborg-Midtfyn trodsede tirsdagens regnvejr og demonstrerede ved Ringe Rådhus. Endnu engang viste de, at de er utilfredse med opsigelsen af deres forhåndsaftale. Iben Gad

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

”La’ nu vær’ at spare, trivslen er i fare,” sang omkring 100 dagplejere og forældre, da de tirsdag endnu engang demonstrerede ved rådhuset i Ringe. Denne gang i selskab med flere politikere fra FOA.

En af dem var formand for Pædagogisk sektor ved FOA Sydfyn, Dorthe Jørgensen. Sammen med cirka 10 andre FOA-topfolk havde hun forladt en intern konference i Nyborg for at demonstrere mod opsigelsen af forhåndsaftalen.

”Det er penge, der er centralt forhandlet til lokal udmøntning, som bliver taget. Det er ikke rimeligt. Og derfor har vi en forpligtigelse til at genforhandle,” siger hun forud for onsdagens forhandlinger om en ny aftale.

Det er dog ikke længere kun de faaborg-midtfynske dagplejere, Dorthe Jørgensen er bekymret for.

”Hvis ikke vi lander en forhåndsaftale, vil det sprede sig som ringe i vandet. Jeg frygter, at flere kommuner vil lave denne type budgetbesparelser. Og det, mener vi ikke, er i orden,” siger sektorformanden.

Flere forældre var også på barrikaderne tirsdag for at bakke op om de dagplejere, der hver dag tager sig af deres børn. Sebastian og Anya Brathtz var blandt dem.

”Jeg synes ikke, det er i orden, at kommunen sparer dagplejernes løn. De gør et kæmpe arbejde for vores børn og bliver i forvejen dårligt betalt. Vi kan godt mærke, de er frustrerede, og vi er bekymret for, at det i sidste ende rammer vores børn,” siger Anya Brathtz.

Hendes mand, Sebastian Brathtz, nikker. Han er enig i, at det virker som et mærkeligt sted at spare penge og vil derfor gerne give opbakning til dagplejerne.

Dagplejer sammen med barn og forældre til demonstration ved ringe rådhus.
Anya Brathtz (tv.) var mødt op til demonstrationen for at støtte sin dagplejer, Margrethe Nielsen (th.). ”Jeg er glad for, de er kommet. Det betyder rigtig meget for mig,” siger Margrethe Nielsen. Iben Gad

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Venter i spænding
Selvom der ihærdigt blev sunget slagsange og hejst bannere i går, er det først onsdag, slaget skal stå. Klokken 14 mødes kommunen og FOA Sydfyn nemlig for at se, om de kan nå til enighed om en aftale.

Det bliver en skæringsdag, lyder det fra dagplejernes talsperson, Dorthe Schlander Nielsen.

”Lige nu ved vi ingenting. Så vi venter alle sammen i spænding på, hvad der kommer ud af forhandlingerne. Men én ting er sikker: Vi giver ikke op,” siger hun. 

Onsdag aften efter forhandlingerne holder dagplejerene i Faaborg-Midtfyn Kommune møde. Fagbladet FOA følger sagen og resultatet af dagens forhandlinger.

Om lønkonflikten

I forbindelse med en spareplan har et stort flertal i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn besluttet at genforhandle dagplejernes forhåndsaftale – den lokale lønaftale. Det er en aftale, som omhandler tillæg for opgaver, der ligger ud over det sædvanlige – eksempelvis et femte barn eller børn med særlige behov.

Hidtil har kommunen og FOA Sydfyn ikke kunnet blive enige om en ny aftale, og kommunen har derfor opsagt den nuværende, som udløber 31. august 2019. Ifølge FOA Sydfyn betyder det en lønnedgang på mellem 600 og 1.000 kroner om måneden for den enkelte dagplejer eller omkring million kroner om året i alt for de 140 dagplejere i kommunen. Flere politikere i kommunen har i mellemtiden fortrudt beslutningen om at genforhandle og opsige aftalen.


Kilde: FOA Sydfyn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev