Annonce

Dagplejer med barn i armene og moderen ved siden af

Lokale forhandlinger om dagplejeres løn brudt sammen: FOA og KL mødes

Forhandlingerne om dagplejernes løn i Faaborg-Midtfyn Kommune brød onsdag sammen. FOA kæmper for, at dagplejerne ikke skal gå ned i løn, mens kommunen holder fast i, at der skal spares.

Annonce

Tirsdag demonstrerede dagplejere og forældre i Faaborg-Midtfyn foran rådhuset i Ringe. Anya Brathtz (tv.) var mødt op for at støtte sit barns dagplejer, Margrethe Nielsen (th.). Iben Gad

Af Signe Højgaard
Nyhedsredaktør

Annonce

Efter en time og 25 minutters forhandlinger onsdag eftermiddag ramte FOA Sydfyn og Faaborg-Midfyn en mur. Parterne på hver sin side af bordet opgav at indgå en ny forhåndsaftale om dagplejernes løn og gik hver til sit.

Formand for Pædagogisk Sektor i FOA Sydfyn Dorthe Jørgensen var med til mødet for at tale dagplejernes sag.

”Jeg spørger, om der stadig ligger en besparelse i dagplejernes løn, og det får jeg at vide, at det gør der. Så må jeg meddele, at det kan vi ikke gå med til,” siger hun. 

Igennem flere uger har dagplejerne og Faaborg-Midtfyn Kommune forhandlet om en ny forhåndsaftale om dagplejernes løn, hvor kommunen har meldt ud, at der skal spares på dagplejernes løn. Forhåndsaftalen bestemmer blandt andet tillæg for at have et femte barn, for at have mere ressourcekrævende børn og ekstra løntrin for at tage kurser.

600 kroner pr. dagplejer om måneden

Ifølge direktør i Faaborg Midtfyn Kommune Siggi Kristoffersen fordeler forhåndsaftalen årligt godt én million kroner til de over 130 dagplejere i kommunen. Det svarer ifølge ham til 600 kroner pr. dagplejer om måneden. 

Dorthe Jørgensen gav på vegne af kommunens dagplejere udtryk for, at det er helt uacceptabelt at spare 600 kroner i en dagplejers månedsløn.

”Jeg synes ikke, at det er i orden at tage lønkroner fra den lavestlønnede faggruppe i kommunen. En liter mælk koster det samme for dem, der tjener mindst, som den koster for dem, der tjener mest i kommunen,” siger hun. 

FOA: Dagplejerne skal have de penge

Hun peger på, at dagplejerne har en ugentlig arbejdstid på 48 timer og derudover skal bruge tid på at holde hus og have rent og indbydende, så de kan modtage forældre og børn i hjemmet.

”Det kan godt være, at 600 kroner ikke er meget for direktøren i kommunen, men det er meget for en dagplejer. Dagplejerne skal have de penge,” siger Dorthe Jørgensen.

Direktør i Faaborg-Midtfyn Kommune Siggi W. Kristoffersen ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at indgå i en ny forhåndsaftale. Den gamle forhåndsaftale udløb den 1. september, og nu hvor forhandlingerne er brudt sammen, vil der være brug for at forhandle individuelt i en masse spørgsmål, som normalt ligger fast i forhåndsaftalen. 

”Det kommer til at koste tid og ressourcer, som vi hellere vil bruge på andre ting,” siger kommunaldirektøren.

Individuelle forhandlinger om pris indtil ny aftale

Hvis en dagplejer for eksempel har et femte barn, vil den pågældende dagplejer fortsat få det tillæg, som lå i den gamle aftale. Men hvis det femte barn stopper, skal der forhandles individuelt om prisen for at have et nyt femte barn, indtil der er fundet en løsning.

”Ingen har en interesse i, at der ikke er en forhåndsaftale. Drøftelsen går på, hvor meget der skal indgå i en forhåndstale, og hvor meget der skal forhandles individuelt,” siger han.

Ifølge ham er de 600 kroner pr. dagplejer det beløb, som hidtil har været bestemt af forhåndsaftalerne, og som kommunen derfor har ønsket at forhandle om. Han understreger, at der ikke er lagt op til, at de 600 kroner pr. dagplejer skal skæres helt væk.

”En forhåndsaftale erstattes ikke af ingenting. Det vil ikke være en mulighed at gå 600 kroner ned i løn. Men man ved ikke, hvor det vil ende. Det er den usikkerhed, repræsentanterne fra FOA ikke bryder sig om. Og jeg bryder mig ikke om ikke at have en forhåndsaftale,” siger han. 

Forhandlinger flytter til principielt niveau

En af de ting, som kommunen fremover gerne vil kunne forhandle individuelt om, er kompetenceudvikling. Tidligere har en dagplejer fået et ekstra løntrin efter 10 dages kursus. 

”I den gamle aftale var der en såkaldt 'klippekortsordning', som jeg kalder det. Men det er ikke sikkert, at kompetencerne er hævet efter lige præcis 10 kursusdage. Vi vil gerne have det beskrevet mere relevant, så man giver løntrin for noget, der giver kompetencer, og ikke et bestemt antal kursusdage,” siger han.

Efter forhandlingerne er brudt sammen lokalt, flytter de videre til et mere principielt niveau mellem FOA forbund og KL.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev