Annonce

Pædagogmedhjælper Cathe foran skiltet til Ferie Camp 2019 i Randers.

Frivillig på Ferie Camp: Det føles ikke som et arbejde

Social- og sundhedshjælper Cathe Poulsen Jensen er frivillig på Ferie Camp for socialt udsatte. Selvom opgaverne minder om hendes job, føles det ikke som et arbejde.

Annonce

”Selvom jeg er den første, der møder ind og den sidste, der går hjem, så føler jeg det slet ikke som et arbejde, fordi folk er så flinke og taknemmelige," siger Cathe Poulsen Jensen, der er frivillig på Ferie Camp 2019 i Randers. Anita Graversen

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Cathe Poulsen Jensen forbereder buffetbordet. Om en halv time skal maden stå klar til de sultne deltagere af dette års Ferie Camp, der finder sted på Langvang Stadion i Randers. Sommerlejren, der arrangeres af Landsforeningen af VæreSteder, er for socialt udsatte børn og voksne.

Læs også: Sosu: Jeg frygter at gå ind i mit otium med rollator

Til dagligt arbejder Cathe Poulsen Jensen som social- og sundhedshjælper i plejecenteret Ulleruphus i Fredericia. Men i uge 28 har hun ligesom 130 andre valgt at bruge sin sommerferie på at være frivillig for dem, der ikke selv har råd til at tage på ferie.

”Det at have empati, kunne give en støttende hånd og tage den svære samtale, det har jeg også i min hverdag. Det ligger på rygraden. Men her skal jeg ikke agere så meget på det. Jeg skal bare lytte,” siger Cathe Poulsen Jensen, der er med som frivillig for syvende år i træk.

”Første gang var i 2012 i Fredericia. Til at starte med kom jeg kun for at være der i kort tid. Men jeg blev så grebet af folks taknemmelighed for min hjælp, at jeg næste år valgte at tage ferie for det. Og så har jeg været med som frivillig siden,” siger Cathe Poulsen Jensen.

Sosu-hjælper Cathe retter an ved madteltet
Morgen, middag og aften er Cathe Poulsen Jensen med til at sørge for, at campens 1700 deltagere og 130 frivillige får mad. Anita Graversen

Plads til alle

Ferie Campen er finansieret af Arbejdsmarkedets Feriefond, som gør, at blandt andet gældsplagede, hjemløse og psykisk syge, kan deltage gratis og få et afbræk fra hverdagen.

”Formålet er at give dem en uges ferie med struktur og gode oplevelser. De får mulighed for at møde andre med samme baggrund og indgå som ligeværdige,” siger Steen Svendsen, der er udviklingsansvarlig i Landsforeningen af VæreSteder.

Marika Sabroe er frivilligkoordinator, og ifølge hende er de frivillige en forudsætning for, at arrangementet kan blive til noget.

”Projektet kunne simpelthen ikke lade sig gøre uden de frivillige, de er uundværlige. Desuden er deres mangfoldighed med til at vise, at der er plads til alle. Vi har frivillige fra 18 til 70 år med forskellig baggrund og uddannelser. Der er blandt andet pædagoger, socialrådgivere, ergoterapeuter og social- og sundhedshjælpere og assistenter,” siger hun.

Cathe spritter deltagers hånd af
Det er femte gang Charlotte Jensen (th.) er med som deltager på Ferie Camp. Hun ser hvert år frem til denne uge, hvor hun mødes med venner og kan slappe af. Anita Graversen

Venskaber på tværs

Klokken halv 12 står Cathe Poulsen Jensen ved indgangen til madteltet og spritter deltagernes hænder af, inden de går til frokost. Når hun ikke er i gang med sine praktiske opgaver, kan man finde hende ude på pladsen sammen med deltagerne. Hun kender de fleste, da mange af deltagerne kommer igen.

”Man får skabt nogle relationer, og jeg glæder mig over at kunne følge dem og se deres udvikling,” siger Cathe Poulsen Jensen og fortsætter:

”Nogle deltagere har udviklet sig så meget personligt, at de selv er blevet frivillige eller får frivillige opgaver. De vokser og finder ud af, at det er fedt, at de kan give den anden vej rundt. Andre er her længerevarende og har lyst til at blive frivillige. De er der bare ikke endnu.”
Cathe får kram af deltager
Der bliver delt mange kram ud i løbet af ugen. Her får Peter 'Røde Orm' (th.) et af Cathe Poulsen Jensen, som hun skyldte ham. Anita Graversen

Frivillig til Ferie Camp 2020?

Lyder det som noget for dig at hjælpe socialt udsatte med at få en god sommeruge? 
For at blive frivillig til næste års Ferie Camp kan du kontakte Landsforeningen af VæreSteder.
Bliver du tilmeldt, får du introduktionskurser i, hvad det vil sige at arbejde på et stort værested og får en forståelse af målgruppen.
Der er dog ingen garanti for, at Ferie Camp 2020 bliver en realitet. Om der bliver bevilliget de nødvendige fondsmidler til projektet, meddeles til januar næste år.
 
Kilde: Marika Sabroe, frivilligkoordinator. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev