Annonce

En mand, iført blazer og briller, står på taget af en bygning

Utrygt at blive fyret: Dagpenge halter længere efter lønnen


Arbejdsløse får meget dårligere dækning af deres løntab end tidligere, og det ser kun ud til at blive værre. Uholdbar udvikling, mener FOA og 3F, der vil have Folketinget til at gøre noget ved problemet.

Annonce

FOA og 3F vil have politikerne til at forhøje dagpengene. De har mistet værdi i løbet af de seneste 20 år, og der er udsigt til, at det bliver værre endnu de kommende år. "Der kan komme tidspunkt, hvor vi må bede vores medlemmer overveje, om dagpenge eller kontanthjælp er bedst for dem," siger FOAs formand Dennis Kristensen. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

FOAs formand Dennis Kristensen kan godt forestille sig, at FOA om nogle år må anbefale sine medlemmer at droppe A-kassen.

”Vi vil være rigtig kede af at skulle gøre det, men det må aldrig blive vigtigere for os at have store A-kasser, end at vores medlemmer er sikret bedst muligt økonomisk,” siger han til Fagbladet FOA.

Baggrunden for FOA-formandens opsigtsvækkende udtalelse er en undersøgelse fra LO, der viser, at lønnen i løbet af de seneste godt 20 år er løbet fra dagpengene. Det betyder, at dagpengene ikke dækker det løntab, som den arbejdsløse har, i samme grad som tidligere.

Stort fald i dækningen for løntab

Ifølge LO er dækningsgraden for en LO-arbejder faldet med cirka 13 procent fra 1994 til 2016, og den forventes at falde med yderligere 10 procent frem mod 2025. Forklaringen er, at flere beslutninger i Folketinget betyder, at dagpengene hele tiden stiger mindre end lønnen i samfundet.

”Vi er nu nede på en dækning, hvor ansatte på LO-området generelt får omkring halvdelen af deres løntab dækket, hvis de bliver arbejdsløse. FOAs medlemmer ligger lidt højere på grund af lavere løn. Men vi bevæger os mod endnu lavere dækningsgrader, og hvis dagpengene ikke kan sikre en nogenlunde anstændig tilværelse, må vi opfordre medlemmerne til at overveje, om A-kassen er det bedste for dem,” siger Dennis Kristensen.

Han understreger, at FOA ikke lige nu opfordrer sine medlemmer til at melde sig ud af A-kassen. Men han mener, at det er nødvendigt at sende et signal til Folketingets politikere om, at de er ved undergrave grundlaget for A-kasserne.

Derfor har FOA sammen med 3F sat en kampagne i gang, der skal sætte spot på problemerne og få politikerne til at forhøje dagpengene.

Måske længere opsigelsesvarsler

”Den danske model” bygger på princippet om flexicurity, det vil på dansk sige fleksibilitet og sikkerhed. Det indebærer blandt andet, at Danmark sammenlignet med andre lande har forholdsvis korte opsigelsesvarsler på arbejdsmarkedet, men til gengæld et sikkerhedsnet i form af dagpengesystemet.

Hvis arbejdsløses sikkerhedsnet bliver endnu mere hullet, kan det derfor blive aktuelt, at FOA kræver længere opsigelsesvarsler, mener Dennis Kristensen.

Tillægsforsikringer løser derimod ingen problemer, siger han.

”I modsætning til dagpengesystemet, hvor alle betaler det samme, skal tillægsforsikringer tegnes for de enkelte faggrupper. Det bliver alt dyrt for lavtlønnede og vil derfor være en dårlig forretning for FOAs medlemmer.” 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev