Annonce

Forfatter og debattør Lars Olsen

Tema: FV19 - din stemme

FOA-medlemmers frustration er forståelig

Færre penge og længere vej til politikerne er baggrunden for den frustration, som FOA-medlemmer føler. Det kommende folketingsvalg kan føre til forandring, siger debattør og forfatter Lars Olsen.

Annonce

Lars Olsen peger på, at de reaktioner på politisk mistillid, vi ser gennem Brexit i Storbritannien og de Gule Veste i Frankrig, slet ikke er så langt fra Danmark. “Jeg mener, at de danske politikere bør tage advarselslamperne særdeles alvorligt.”   Marie Hald/ Ritzau Scanpix

Af Anne Mette Futtrup
Journalist

Annonce

Når mange af FOAs  medlemmer føler sig oversete og pressede på tid og løn, skyldes det ikke bare fine fornemmelser. 

Læs også: Nødudgang til de nedslidte er en nødvendighed

Det mener samfundsdebattør Lars Olsen, der er forfatter til en række bøger om det moderne klassesamfund. Han forstår de frustrationer, som FOAs medlemmer giver udtryk for, og peger på tre afgørende årsager til dem:

“Øget utryghed, der er opstået gennem de seneste ti år i kølvandet på såkaldte politiske ‘reformer’, er en vigtig årsag til, at danskerne har rekordhøj mistillid til politikerne. En anden årsag er den stigende djøfisering i vores samfund, hvor der bliver ansat flere akademikere og færre af dem, der skal udføre arbejdet. Det betyder, at der er et ekstra lag mellem befolkning og politikere, og at magten dermed er flyttet opad i systemet,” siger Lars Olsen. 

Læs også: "Hvis jeg var velfærdsminister, ville jeg bekæmpe social ulighed"

Dermed er der flere lag af embedsmænd, der skal forceres, før man som almindelig dansker når politikerne. Den tredje årsag til frustration er økonomi.

“Der er færre penge til opgaverne, fordi bevillingerne til de offentlige opgaver siden finanskrisen ikke er fulgt med den generelle velfærdsstigning. Lars Løkke Rasmussen har sagt, at det offentlige skal køre længere på literen. Og dét gør det offentlige i høj grad,” understreger Lars Olsen.

60%

af danskerne er faglærte/ufaglærte. 11 % er akademikere.

Lars Olsen, "Det forsvundne folk", Gyldendal 2018

Rød og blå er ikke ét fedt

Mange oplever, at det er ét fedt, om de røde eller de blå har regeringsmagten, fordi ingen af dem har begreb om, hvordan en hverdag ser ud for en almindelig arbejder. Alle politikere ønsker, at de offentligt ansatte skal rende hurtigere, lyder forudsigelsen. 

Læs også: Så kom dine arbejdsforhold ind i valgkampen

Det er Lars Olsen uenig i. Han peger på væsentlige politiske forskelle, når det gælder velfærd, og vurderer, at offentlige bevillinger og demografi som eksempelvis det faktum, at der bliver flere ældre – vil få en plads i den kommende valgkamp.

“Sidste gang, vi fik en socialdemokratisk ledet regering, lagde den sig op ad den borgerlige VK-regerings økonomiske linje. Denne gang vil vi se diskussioner mellem venstrefløjen og Socialdemokratiet på den ene side og regeringen på den anden, om hvorvidt de offentlige bevillinger skal følge demografien. Der er reelt et politisk valg denne gang,” siger han.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev