Annonce

Helle Maintz

Tema: FV19 - din stemme

"Hvis jeg var velfærdsminister, ville jeg give mad til alle børn"

Hvis køkkenleder Helle Maintz kunne var velfærdsminister, skulle maden til vores børn være en velfærds-kerneydelse i hele landet.  

Annonce

Helle Maintz, 49 år, køkkenleder i aldersintegreret institution i Køge. Jan Sommer

Af Anne Mette Futtrup
Journalist

Annonce

"Alle børn i Danmark burde få frisk, hjemmelavet mad hver dag i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og skoler til og med niende klasse. Sunde varierede måltider, lavet fra bunden efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er en vigtig del af velfærden. 

Al erfaring viser, at det at spise et godt måltid sammen dels bidrager til børnenes sundhed og læring, dels til deres dannelse og sociale liv. Maden kan være forældrebetalt, som det er i Køge, hvor jeg arbejder, eller en del af kerneydelsen som i andre kommuner. 

Hvis jeg kunne bestemme, skulle maden til vores børn være en velfærds-kerneydelse i hele landet. For de børn, der går i den aldersintegrerede institution, hvor jeg arbejder, supplerer køkkenet det daglige arbejde i institutionen med leg og læring og er derfor med til at skabe en helhed for børnene. 

De følger med i, hvilke varer der kommer hjem. De ser og dufter maden, mens den bliver tilberedt. Bagefter spiser vi sammen, og børnene øser selv op. I de nye læreplaner er sproget i centrum. Maden er perfekt til at løfte den opgave. 

Vi kan have abstrakte samtaler med udgangspunkt i konkrete madvarer på bordet. For eksempel om kanden er stor nok til appelsinen. Også for skolebørn er frisk tilberedt mad et plus. 

Vi ser problemer med overvægt og med, at eleverne er trætte og uoplagte, fordi de ikke spiser morgenmad og heller ikke har madpakke med. Forældrene forventer, at børnene selv smører deres madpakker, men det gør de ikke nødvendigvis. 

Så skolemad og tid til at spise det vil være en god investering for velfærdssamfundet og være med til at forme børnene til gode voksne mennesker." 

Hvad ville du gøre, hvis du var velfærdsminister?

Portrætfoto af kvinde
Helene Hansen, 45 år, social- og sundhedsassistent på ældrecenter i Køge: "Jeg ville lokke flere unge til, og det ville hjælpe med højere løn og bedre vilkår. Jeg har arbejdet 22 år i faget og er meget glad for det. Men jobbet bliver opfattet mere lavstatus nu end tidligere. Det skal vi rette op på med de bedre vilkår – for eksempel gratis fysioterapi og kiropraktik til de ansatte i plejesektoren – og ved at fortælle de positive historier om glade borgere og personale. " Privat
Portrætfoto af mand
Lars René Hedegaard Olsen, 29 år, teknisk servicemedarbejder og livredder, Aalborg: "Jeg ville indføre gratis sundhedsfremmende træning til folk med for eksempel hårdt fysisk arbejde, arbejdspres, overvægt eller psykiske problemer. Jeg vil med glæde betale over skatten til dem. Jeg er sikker på, at det samfundsøkonomisk kan betale sig i det lange løb. Jeg underviser ældre i vandaerobic hver uge – og jeg elsker det. De svømmer, hygger og går i saunagus bagefter. Det løfter humøret – også mit – forebygger sygdomme, og damerne får en god griner, når de ser mig i speedos." Privat
Portrætfoto af kvinde
Annika Langfeldt Lauritzen, 46 år, planlægger, ernæringsassistent, Svendborg:  "Jeg ville lade plejepersonalet vurdere, hvad borgeren har brug for, så hjælpen ikke kun bestemmes af den ydelse, som er bevilget til borgeren. Det kan jo være, at en borger, som efter planen kun skal have morgenpleje med et bad i dag, har meget brug for at holde lidt i hånd, få hjælp til at smøre en mad eller få en lille snak. Men det er der ikke tid til, hvis det ikke er bevilget, da tiden er afsat efter såkaldte ’minutydelser’. Vi skal inddrage personalet meget mere og tro på deres stærke faglighed." Privat
Portrætfoto af mand
Heinrich Larsen, 46 år, paramediciner, præhospitalt center, Sjælland: "Jeg ville sætte gang i en debat om værdier og opdrage danskerne – fra børn til ældre – til at stille sig selv spørgsmålene: Hvad er mine værdier? Lever jeg op til dem? Og reagerer jeg, når jeg ser noget uværdigt? Man kan for eksempel spørge, om det er o.k., når der er sygdom blandt personalet i vuggestuen, og yngste vikar er alene med en stue fyldt med børn, som hun slet ikke kender. Stakkels vikar, stakkels børn og stakkels forældre. Er det vores værdi, at børn og personaler skal have det sådan? Nej, det er det jo ikke." Privat

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev