Annonce

Par går tur med barnevogn i efteråret

3 tip til at undgå at blive træt og trist i vintermørket

Lys styrer døgnrytmen og regulerer energi, humør og søvn. Selv i gråvejr er der langt mere lys ude end inde, så en daglig gåtur gør underværker for dit indre urværk.

Annonce

Selvom vejret kan være gråt i november, skal vi sørge for at komme ud i dagslyset. Udenfor er dagslyset altid langt stærkere end indenfor og dagslyset er vigtigt for din døgnrytme. Colorbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Selvom dagene kan være grå og disede her i november, skal vi sørge for at komme ud i dagslyset, råder overlæge, dr. med. ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center København. Dagslys er nemlig den væsentligste faktor for, om kroppen holder døgnrytmen. 

Skrider døgnrytmen, producerer vi mere søvnhormon og mindre af de signalstoffer, der regulerer humøret og energien, blandt andet serotonin. Så bliver vi trætte, sover mere og har svært ved at holde humøret oppe. Nogle bliver så påvirket, at de udvikler en depression. 

Læs også: 4 trin til en bedre søvn

“Vi er skabt til en vis mængde lys i dagtimerne for at have en normal regulering af humør, energi og søvn. Urmennesket var meget udenfor, men sov også mere. Nu sover vi mindre på grund af elektrisk lys, og mange får ikke lys nok om vinteren,” siger Klaus Martiny.

Klokkegener påvirkes af lys

Ny forskning viser, at der er klokkegener i næsten alle kroppens celler. De sørger for, at der er rytme i kroppens mange processer. Det er blandt andet derfor, at der er forskel på puls, blodtryk og temperatur morgen og aften. Klokkegenerne påvirkes af lys. 

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra 'Rigtige mænd': Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

“Hvis vi isolerer os indendørs, skrider vores døgnrytme cirka 15-20 minutter hver dag. Kroppens indre ur går lidt for langsomt og kommer i utakt med omverdenen. Det påvirker kroppens funktioner, og man bliver måske sulten klokken 23, hvor man burde sove,” siger Klaus Martiny.

Han giver tre tip til at undgå at blive træt og trist i vintertusmørket:

1. Gå ud

Udenfor er dagslyset altid langt stærkere end indenfor. Selv på en grå novemberdag kan der være 3-4.000 lux ude, mens der sjældent er mere end 300 lux indenfor. Desuden har dagslyset mere blåt lys, hvilket er vigtigt for døgnrytmen.

2. Se lyset

Du får kun de biologiske effekter af lys, hvis du med øjnene ser lyset eller refleksionerne fra det. Solbriller og tonede ruder giver dig mindre lys.

3. Brug en terapilampe

Køb en lampe med stor skærm og et blødt lys. Der skal være en skærm foran pæren, ellers kan UV-lyset skade øjnene. Kig ind i lampen med jævne mellemrum eller kig ned, så du får refleksionerne fra lyset ind i øjnene. Du kan få lamper fra 500 kroner og op, men de billigste er ret små.

Døgnrytmelys giver bedre søvn

Elektrisk lys, som efterligner naturligt sollys ved at skifte i løbet af døgnet, kan give sygeplejersker med nattevagter bedre søvn: De falder lettere i søvn og sover mere roligt, viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet Glostrup.

Kilde: mitarbejdsmiljo.dk

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev