Annonce

Tema: OK18

FOA kæmper for omsorgsdage til flere: Se hvem det vil gavne


FOA vil gå til overenskomstforhandlingerne med et krav om flere 'fridage' til offentligt ansatte.

Annonce

FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, støtter op om flere omsorgsdage og vil have forslaget med i overenskomstforhandlingerne. Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Der er lagt op til, at der skal forhandles ekstra 'fridage', når overenskomstkravene skal på bordet. FOA støtter nemlig op om Ældresagens forslag om flere 'omsorgsdage til bedste'.

Læs også: Løn, ferie og uddannelse – se de krav FOA slås for til dig

Flere omsorgsdage har længe været på dagsordenen i FOA, hvor tanken er, at den store midtergruppe af danskere, som hverken er berettiget til seniorordninger eller omsorgsdage, får tildelt en eller flere 'fridage'.

“I en årrække har der været et stort fokus på børnefamilierne med omsorgsdage og barnets 1. og 2. sygedage og på seniorerne med seniorordninger. Men der er en stor gruppe i midten, som føler sig oversete. De kan også have behov for at trække på fridage,” siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Dagene skal medarbejderne selv kunne bestemme, hvad de vil bruge til. Om det er samværsdage med familien, hjælp med børnebørn eller gamle forældre, som har brug for støtte til et lægebesøg.

'Fridage' opspares på fritvalgskonto 

Den ordning, som Dennis Kristensen ser for sig er, at 'fridagene' spares op på en såkaldt fritvalgskonto, hvor en procentdel af medarbejderens løn lægges til side, så medarbejderen kan holde fri med fuld løn, når behovet opstår. 

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

Og ifølge Dennis Kristensen er der et stort ønske om mere 'bevægelsesfrihed' for denne gruppe.

"Særligt de seneste år har jeg oplevet, at mange medlemmer råber op om flere omsorgsdage. Det er ikke kun dem med små børn. For familielivet handler ikke kun om børn, men også ældre. De, som er i midtergruppen, er udsat for et voldsomt pres, men en fritvalgskonto vil kunne give større sammenhæng mellem arbejde og familie for dem.

Han tilføjer:

"Det her er ikke kun en FOA-diskussion, det diskuteres overalt, og mange danskere har en interesse i flere omsorgsdage, som de selv bestemmer over," siger Dennis Kristensen.

Kig mod det private

Dennis Kristensen vil foreslå, at der indføres en fritvalgskonto for "sandwichgenerationen" i midten, når der til december udveksles fælles overenskomstkrav på det offentlige område. Derefter skal arbejdsgiver: regioner og kommunerne acceptere kravet. 

Læs også: Nu får pædagogen Rasmus sin første lønforhøjelse efter OK24: Så meget stiger han

Dennis Kristensen mener, at der kan udspille sig to senarier ved et sådan krav.

"En mulighed kan være, at arbejdsgiver ikke er interesseret i mindre tilstedeværelse fra de ansatte. Omvendt har det offentlige en lang tradition for at gå forrest, når det handler om at skabe ordninger til bedre at forene familieliv og arbejdsliv for de ansatte. Samtidig skal de offentlige arbejdspladser også kunne tilbyde samme gode vilkår som i det private," siger Dennis Kristensen.

I sommers skrev FOA og det private plejefirma PA Pleje under på en overenskomstaftale, der giver tre omsorgsdage til alle ansatte og fire dage til ansatte med børn under 14 år. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev