Annonce

Dennis Kristensen fra FOA på en scene

Tema: OK18

Løn, ferie og uddannelse – se de krav FOA slås for til dig


Læs her, hvilke krav FOA kæmper for til dig ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Annonce

Ved et strategimøde torsdag den 12. oktober udtog Dennis Kristensen, formand for FOA, sammen med resten af organisationen de krav, som FOA kæmper for til sine medlemmer. Billedet her er ikke fra strategimødet men fra FOAs kongres i 2016. Niels Åge Skovbo

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

FOA har netop udtaget sine krav til de kommende overenskomstforhandlinger ved et møde den 12. oktober i København. Særligt ønsket om fair og mere lige løn står højt på listen, fortæller Dennis Kristensen, formand for FOA.

”Der er nogle kernekrav, der er helt afgørende for FOA. Det første er at få afsat midler til at udligne skævdelingen i lønnen mellem kvindefag og mandefag, så vi kan lukke de helt urimelige lønforskelle, der er i dag,” siger han.

Læs også: Løngabet mellem mænd og kvinder vokser

Dennis Kristensen påpeger, at typiske kvindefag, der handler om pasning, pleje og omsorg er langt ringere lønnede end tilsvarende mandefag, som arbejder med teknik og håndværk.

Læs også: Flertal af danskerne vil have mindre lønforskelle

Fair løn og uddannelse
Dennis Kristensen fortæller videre, at er det også er vigtigt for FOA at få hævet lønninger for dem, der får mindst.

”Det er helt indlysende, at vi har meget store lønforskelle i den offentlige sektor mellem dem, der tjener allermest, og dem der tjener mindst. Det skal der laves om på,” siger Dennis Kristensen.

Læs også: Så let tjente Pia 61.000 kroner

Han fortæller, at FOA ligeledes vil slås for at få genoptaget forhandlingerne om en uddannelsesoverenskomst, som vil give ufaglærte grupper mulighed for over en årrække at blive faglærte.

”Det vil være et af kravene fra arbejdsgiverne i de kommende år, at dem, der leverer velfærd og service, også skal have en uddannelse. Derfor er det vigtigt at få dette krav placeret, når vi selv skal forhandle med arbejdsgivere,” siger Dennis Kristensen, som henviser til, at kravet er realistisk, da FOA i 2015 netop var tæt på at lave en aftale med de offentlige arbejdsgivere på dette område.

Læs også: Løngabet er blevet mindre, men ...

På mødet blev der gennemgået et tocifret antal krav med tilhørende underpunkter. Det har derfor ikke været muligt at bringe alle kravene i denne artikel.

Det slås FOA for til dig

Fair løn – For at sikre, at alle får lige meget, lyder et af FOAs krav, at lønstigninger gives i kroner og øre, frem for i procenter.

Lige løn – Kvindefagene halter stadig bagud på lønfronten, og det er ikke fair, mener FOA. Derfor kæmper organisationen for mandeløn i kvindefagene og ønsker, at processen med at afvikle uligelønnen skal speedes op.

Efteruddannelse – De ansatte skal tildeles efteruddannelse og kompetenceudvikling. Ved de sidste overenskomstforhandlinger i 2015 var FOA og de offentlige arbejdsgivere tæt på en aftale om at uddannelsesdække den offentlige sektor – altså at sikre, at ufaglærte får mulighed for at blive faglærte. Ønsket om efteruddannelse fylder derfor i år rigtig meget i FOAs overenskomstkrav.

Bedre vilkår for tillidsvalgte – Der skal etableres lige vilkår for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, herunder præcisering af arbejdsmiljørepræsentanters ret til deltagelse i organisationsuddannelse, samt løn. Derudover skal rettighederne for tidsanvendelse for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter forbedres. Udover disse krav kæmper FOA for en række andre vilkår for de tillidsvalgte.

Spisepauser til flere – FOA kæmper ved de kommende overenskomstforhandlinger for, at deltidsansatte med arbejdstid på fire timer eller derover er omfattet af bestemmelser om adgang til spisepauser af under en halv times varighed. 

Tryggere ansættelsesvilkår – Organisationen kæmper ligeledes for, at FOAs medlemmer skal have længere opsigelsesvarsler, samt at medlemmerne skal have ret til uændret indbetaling af pensionsbidrag ved ufrivillig nedsættelse i arbejdstidsnorm. 

Ferie – Ansatte skal sikres fuld feriedækning efter nedgang i arbejdstid. Derudover skal de ansatte sikres ret til tre ugers ferie i juni, juli eller august samt ret til friweekender i begge ender af hovedferien.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev