Annonce

Sundheds- og ældreminister Ellen Thrane Nørby

Ministre uddeler ny demens-pris: Vi kan slet ikke takke jer nok


For første gang nogensinde uddeles Demensprisen. Prisen skal hylde og anerkende en medarbejder for en stor indsats på demensområdet.

Annonce

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby hylder og anerkender demenspersonale med ny pris sammen med ældreminister Thyra Frank. Flemming Leitorp

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Mandag blev en helt ny demenspris lanceret. Prisen vil blive uddelt i december 2017, hvor en medarbejder, som har ydet en særlig indsats vil vinde en personlig pengepræmie på 10.000 kroner. Prismodtagerens arbejdsplads vil også modtage en præmie på 50.000 kroner for at videreudvikle arbejde med demens.

Prisen er en del af den nationale demenshandlingsplan frem mod 2025, hvor der er afsat 470 millioner kroner til at sætte fokus på demensområdet. Det er regeringen og de øvrige partier i satspuljekredsen, som står bag den politiske aftale.

”Vi har en stor gruppe medarbejdere, der hver dag yder en stor professionel og omsorgsfuld pleje for mennesker, der er ramt af demens. Deres arbejde betyder alverden for de mennesker, som har brug for plejen og omsorgen. Vi kan slet ikke takke dem nok, for alt det de gør. Derfor håber vi, at mange vil indstille kollegaer eller medarbejder, som de synes yder en kæmpe indsats,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Demenssygdom er voldsomt for pårørende

Demensprisen er sat i verden for at hylde de mange medarbejdere rundt omkring i det danske land, som hver dag gør en forskel og yder en særlig indsats for mennesker med demens og deres pårørende.

Det at blive ramt af en demenssygdom er meget voldsomt. Ikke kun for det enkelte menneske, men også for familien. Det siger ældreminister Thyra Frank:

”Det er så uendelig vigtigt, at man bliver mødt af et personale – hvad enten det en hjemmehjælper eller en ansat på et plejehjem – som er empatisk og kan se mennesket bag sygdommen, og som også har forståelse for de pårørendes situation.”

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Flere med demensdiagnose
Hvert år rammes omkring 15.000 danskere af demens. Der er i dag 35.100 borgere over 65 år med en demensdiagnose, men det reelle antal skønnes at være højere.

Da der bliver flere og flere ældre, forventes antallet af mennesker med en demensdiagnose ligeledes at stige de kommende år.

Prisen skal gå til en medarbejder, som både har en høj faglighed og som kan drage omsorg, så den demensramte har en høj livskvalitet, lyder det fra Karen Stæhr, der er sektorformand hos forbundet FOA, og som sidder i fagudvalget til demensprisen.

”Vinderen af prisen vil være en, som gør meget ud af, at de syge borgere lever tæt på det liv, de havde før demenssygdommen. Samtidig skal medarbejderens kompetencer og faglighed være opdateret løbende. Sidst men ikke mindst skal arbejdspladsen også være et sted, hvor medarbejderne har det godt,” siger hun.

Læs også: Opråb fra sosu: Vi er mere end varme hænder

Du kan nominere en medarbejder, som har gjort et stort stykke arbejde for mennesker med demens eller deres pårørende her. Indstillingen lukker den 20. november 2017.

Den nationale demenshandlingsplan

Handlingsplanen opstiller tre nationale mål for demensindsatsen frem mod 2025, som understøttes af en lang række konkrete initiativer fordelt på fem fokusområder.

De tre mål indebærer, at:
- Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner.
- Flere mennesker med demens skal udredes, og 80 procent skal have en specifik diagnose.
- En forbedret pleje- og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 procent frem mod år 2025.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev