Annonce

Kvinde står på legeplads med lille barn på armen

Kommunerne bruger dagplejen til udsatte børn


Ny undersøgelse viser, at mange kommuner anser dagplejen for et særligt egnet tilbud til børn med særlige behov.

Annonce

"Jeg er meget opmærksom på at skabe ro og stabilitet for børn, som virkelig har brug for det," siger dagplejer Lotte Larsen, der har 21 års erfaring i arbejdet med både udsatte og andre børn.  Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Dagplejen er ofte førstevalg, når kommunerne skal finde pædagogiske pasningstilbud til børn med særlige vanskeligheder. Det kan være fysiske eller psykiske handicap, eller det kan være børn fra familier med sociale problemer.

72 procent af kommunerne oplever i nogen, høj eller meget høj grad, at dagplejen er et særligt egnet tilbud til udsatte børn. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Rambøll har lavet for FOA.

”Undersøgelsen viser, at der i kommunerne er en generel opfattelse af, at dagplejen bl.a. på grund af sit overskuelige miljø kan noget særligt for børn, der er udfordrede på forskellig vis. Mange kommuner oplever, at dagplejerne har en unik mulighed for at arbejde med børnenes kontakt og tilknytning til voksne og sikre sammenhæng i børnenes samvær med hinanden,” siger Sanni Breining, der er chefkonsulent i Rambøll.

Forældresamarbejdet er vigtigt

Den vurdering kan Lotte Larsen, dagplejer i Odsherred Kommunen med 21 års erfaring i faget, nikke genkendende til. Hun har haft børn både af misbrugere og psykiske syge.

”Jeg har prøvet lidt af det hele, også børn, hvor forældrene har haft så dårlig økonomi, at jeg frygtede, at børnene ikke fik mad hjemme. Det påvirker alt sammen børnene på negativ måde, men som dagplejere med udsatte børn skal vi kunne rumme deres problemer, spotte dem og handle på dem,” siger hun.

Noget af det sværeste, men samtidig meget vigtige i arbejdet med socialt udsatte børn, er forholdet til forældrene.

”Når et barn mistrives, skal årsagen til problemerne jo ofte findes hos far og mor. Men jo bedre samarbejdet er med forældrene, jo bedre bliver resultaterne. De udsatte børn har et ekstra behov for omsorg, og det kan vi give dem i dagplejen. Men forældrene skal med indover, for vi kan ikke gøre det alene,” siger Lotte Larsen.

Hun peger på det rolige, nære miljø med fokus på det enkelte barn, som forklaringen på, at dagplejen fungerer særlig godt for børn med særlige behov.

Stærk tilknytning til den voksne

Samme pointe understreger Joan Lindskov, næstformand i FOAs Pædagogiske Sektor.

”Netop dagplejens organisering med fire børn hos en dagplejer er et godt grundlag for, at udsatte børn kan blive set og hørt i den hverdag, de har. Den lille, overskuelige gruppe med bare én voksenrelation gør, at tilknytningen til den voksne bliver tættere, og det er netop, hvad de udsatte børn har brug for.”

Joan Lindskov mener, at også de faste og genkendelige rammer betyder meget for de udsatte børn.

”Forudsigeligheden er særlig væsentlig for dem, for de føler ofte utryghed ved noget nyt. Men den er også vigtig for andre børn i aldersgruppen 0 – 2 år, hvor den sociale og følelsesmæssige udvikling er i højsædet. Det handler om tætte og nære relationer, og det er lige præcis det, dagplejen kan levere.”

Vigtigt med tidlig indsats

Børne- og socialminister Mai Mercado mener, at tidlige indsatser for udsatte børn er helt afgørende, og derfor er det netop et tema i regeringens dagtilbudsudspil.

”Alle landets dagtilbud spiller en væsentlig rolle i dette arbejde, da de fleste børn tilbringer en stor del af deres tidlige år her. Jeg sætter stor pris på vores mange dygtige dagplejeres indsats, og derfor kan jeg sagtens forstå, hvis mange kommuner kan se en værdi i at bruge dagplejen i deres sociale indsatser,” skriver hun i en mail til Fagbladet FOA.

 

Se videoen om dagplejens arbejde med Felix på 2 1/2 år. Felix er født med deforme knogler, klumpfod, dværgvækst og hofteproblem.

Fakta om undersøgelsen

I undersøgelsen defineres børn i socialt udsatte positioner bredt. Det kan dække både børn, der for eksempel har forældre med sociale problemer, men også børn med særlige behov på grund af forskellige vanskeligheder - eksempelvis nedsat funktionsevne, sproglig forsinkelse m.m.

75 kommuner ud af 98 har deltaget i undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 77 procent.

Kilde: "Dagplejen som tilbud til børn i socialt udsatte positioner - det kommunale perspektiv" (Rambøll, maj 2017)

Læs rapporten om Rambølls undersøgelse

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev