Annonce

Seks personer står i en kantine, omkring en masse mad, og griner

I denne kantine laves der mad og social inklusion 


Det skal være sjovt at gå på arbejde, og det er det for de otte ansatte i kantinen i Ydelses- og Socialcentret i Aalborg. Kun kantineleder Thomas B. Nielsen og en enkelt mere er ansat på ordinære vilkår. De øvrige har enten lang tids kontanthjælp eller alvorlig stress, Aspergers eller andre diagnoser, der giver dem udfordringer, som gør, at de har specielle ansættelsvilkår. 

Annonce

Skiftearbejde. Alle kan indgå i alle funktioner, og alle har ansvaret for, at buffeten er præsentabel, når kunderne kommer til frokost. Niels Åge Skovbo

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

En mand hælder en masse mad ned i en stor metalgryde
Kokketalent. Cater Nicolai Hansen lider af en speciel type Asperger. “I stedet for at få nedtur over det, glæder jeg mig over, at jeg har talent for kokkefaget,” siger han. Når han vågner om morgenen, planlægger han dagen minutiøst. Sådan har han det bedst. Niels Åge Skovbo
En kvinde, iført lyserød trøje, står og anretter to tallerkner
Smørrebrød. Dorte Mellerup har tid til at gøre sig umage med luksus-sandwichen. Niels Åge Skovbo
En mand og en dame står og hælder kærnemælk ned i en skål
Genbrugsost. Kok Dorte Mellerup læste i et blad, at man nemt selv kan lave flødeost af kærnemælk, der er ved at nå sidste brugsdato. Den smager godt og er billigere end færdigkøbt flødeost. Niels Åge Skovbo
To mænd og en kvinde står i en kantine. Den ene mand står og stiller mad frem på en desk
“Jobbet kræver, at man er lidt pædagog. Jeg skal kunne spotte, hvis en medarbejder har det skidt,” siger Thomas Nielsen. Foruden kokkeuddannelsen har han en lederuddannelse. Men kollegerne er også gode til at hjælpe og støtte hinanden. Niels Åge Skovbo
En kvinde står med en spand af vaniljekranse, mens hun holder en op i sin højre hånd
“Jeg bliver helt høj over at være her, og somme tider har jeg ikke lyst til at holde fyraften”, fortæller køkkenmedhjælper Susanne Jensen. Før hun kom her, havde hun hængt fast i kontanthjælpssystemet i årevis. Niels Åge Skovbo
En mand står og smiler, mens han smager noget fra en ske
Grøntsagsrester bliver lagt i fryseren, og når der er tid, koger cater Nicolai Hansen en grøntsagsfond. Niels Åge Skovbo
To mænd står og stiller mad på et stort bord i en kantine
Thomas Nielsen kom for ni år siden til et køkken, der gik ud på at åbne poser med frostvarer og dåser. Nu er der økologi og friske råvarer. Men i begyndelsen var kunderne lidt skeptiske over for økologien og de mange grøntsager. Niels Åge Skovbo
En kvinde står og spiser nogle stykker gul pebber fra en skål i et industrikøkken
Bettina Christoffersen, som er i gang med en erhvervsgrunduddannelse, begyndte for et par måneder siden i praktik uden ret meget selvtillid. Nu kalder kollegerne hende Mette Blomsterberg, for hun er knalddygtig til at bage – og på torsdag skal hun levere kage til 80 personer til en fødselsdag. Niels Åge Skovbo
En mand, iført sorte bukser og hvid skjorte, står og tager mad fra en buffet i en kantine
Farvesammensætningen er vigtig, så buffeten ser indbydende ud. Hver dag byder på smørebrød, lunt og mange salater.  Niels Åge Skovbo

Med Tilskud

De ansatte i kantinen i Ydelses- og Socialcentret i Aalborg Kommune laver mad til medarbejderne og sælger ud af huset til andre kommunale institutioner. De fleste medarbejdere er ansat i forskellige ordninger med tilskud.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev