Annonce

3.700 danskere har fået udbetalt tidlig pension – se hvor mange der er fra FOA

1. januar fik de første danskere udbetalt tidlig pension. Godt 3.700 personer valgte at bruge retten til at trække sig fra arbejdsmarkedet, heraf 256 medlemmer af FOAs a-kasse. En af dem er Kirsten Jensen.

Annonce

Kirsten Jensen har arbejdet i sundhedssektoren siden hun var tyve år gammel. Hun har både arbejdet på sygehuse og i ældreplejen, men nu ser hun frem til at spise en afslappet morgenmad, læse krimier og gå tur med sin hund Tilde.  Iben Gad

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Nogle af dem, der har været på arbejdsmarkedet længst, kan nu endelig tage fri. For første gang i januar, blev der nemlig udbetalt tidlig pension, til dem der søgte sidste år. Det drejer sig om 3.700 personer, hvor 256 er medlemmer af FOAs a-kasse. En af dem er social- og sundhedsassistent Kirsten Jensen.

”Jeg bliver snart 65 år. Jeg har været i sundhedssektoren, siden jeg var tyve, og jeg har jo også været på arbejdsmarkedet før det. Jeg har arbejdet på sygehuse og plejehjem. Man føler sig lidt brugt efter alt det,” siger hun.

Fra 1. januar 2022 havde 10.888 personer ret til tidlig pension. Af dem er det så ca. 3700, der har valgt at gøre brug af den tidlige pension. Det drejer sig ifølge Beskæftigelsesministeriet hovedsageligt om håndværkere og slagteriarbejdere. Men altså også om FOAs medlemmer. 

Ser frem til at spise morgenmad

Det, Kirsten Jensen glæder sig mest til, er bare at spise morgenmad i fred. 

”Når man har dag- og nattevagter, kan man ikke få et fast sovemønster. Ens krop har svært ved at vænne sig til det. Det betyder også, at jeg f.eks. ikke spiste morgenmad efter en nattevagt, fordi det kan være svært at sove med en fyldt mave. Så jeg glæder mig bare, til at have friheden til ikke at hænge i en klokkestreng,” siger hun.

Borgere der har knoklet i mange år 

I en pressemeddelelse udtaler beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard, at ordningen med tidlig pension gør ham stolt. Aftalen faldt på plads i efteråret 2020, og det er altså den første årgang af tidligt pensionerede, der kommer her i januar.

”Der er tale om borgere, der har knoklet på arbejdsmarkedet i rigtig mange år, og jeg synes kun, det er fair og retfærdigt, at de kan trække sig tilbage lidt før, så de kan opleve en god pensionstilværelse,” udtaler han i pressemeddelelsen.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet, er der 16.093 søgeberettigede medlemmer af FOAs a-kasse, det vil sige medlemmer, der kan søge om ret til tidlig pension. Af dem har 952 fået ret til tidlig pension og 256 er gået på tidlig pension d. 1. januar 2022. Du kan læse mere om, hvordan du søger tidlig pension Du kan læse mere om, hvordan du søger tidlig pension her 

Retten til tidlig pension er en lettelse for FOAs medlemmer

Ifølge Forbundsformand i FOA Mona Striib tyder det på, at mange medlemmer er tilfredse med at være på arbejdsmarkedet, men at det giver en følelse af sikkerhed at have muligheden for en tidlig tilbagetrækning efter et langt arbejdsliv.

”Det er jo ikke fordi, at folk med det samme tænker, at de skal da væk fra deres arbejde. Langt de fleste elsker jo deres arbejde og vil gerne blive ved, så længe de kan. Hvis der er mulighed for at få en god senioraftale på arbejdspladsen, er det jo ikke fordi, man ikke vil arbejde,” siger hun. 

”For vores medlemmer er retten til tidlig pension en god sikkerhed at have. Det betyder en lettelse over, at de har muligheden for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. For dem der har søgt, betyder det alting, at de ikke skal vente, til de er for nedslidte, med at gå på pension,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev