Annonce

victoria

Jytte troede, hun skulle have seniorpræmie – i stedet måtte hun gå op i tid


Hvis du arbejder efter pensionsalderen, kan du få 42.840 kroner i seniorpræmie det første år og 25.500 det andet. Men ikke hvis du som Jytte Anette Spiegelhauer arbejder 28 timer i aftenvagt. Uretfærdigt, siger FOA og FH, der vil have ændret reglerne. 

Annonce

28 timers aften- eller nattevagt bliver i de fleste overenskomster omregnet til 30,5 timers dagvagt. Og da det netop er 30 timer om ugen, man skal bruge for at få seniorpræmie, troede social- og sundhedshjælper Jytte Anette Spiegelhauer selvfølgelig, at hun kunne få den skattefrie præmie. Men det kan hun ikke, for omregningsmodellen bliver slet ikke brugt, når det gælder seniorpræmie.  Victoria Mørck Madsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Opdateret 15.12.2020

65-årige Jytte Anette Spiegelhauer er pensionsberettiget til januar, men tænker ikke på at trække sig.

For hun holder af sine aftenvagter som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i Hillerød og havde derudover glædet sig til den seniorpræmie, der belønner ældre medarbejdere for at blive på arbejdsmarkedet ud over pensionsalderen. 

”Jeg havde set frem til pengene, for dem kan man altid bruge, når man har et sommerhus, der skal renoveres,” siger Jytte Anette Spiegelhauer, der allerede var gået i gang med planlægningen.

”Men så fandt jeg ud af, at jeg ikke kan få pengene. Det var en kedelig overraskelse. Jeg tænkte, kan det virkelig være rigtigt? Det må da være en fejl,” siger Jytte Anette Spiegelhauer og understreger, at hverken hendes revisor eller FOA Nordsjælland, som hun henvendte sig til, kunne få det til at hænge sammen. 

Læs også: Kirsten vil på tidlig pension: Gravearbejde at finde dokumentation

28 timer er omregnet 30,5

Men med sine 28 timers aftenvagt om ugen har Jytte Anette Spiegelhauer ikke arbejdet de 1.560 løntimer eller 30 timer om ugen i 52 uger, som kræves for at få den seniorpræmie, der giver 42.840 kroner skattefrit for at arbejde det første år ud over pensionsalderen og 25.500 det næste. Også selv om 28 timer i aften- eller nattevagt typisk bliver ligestillet med 30,5 timers dagarbejde i overenskomsterne.

Og det dybt er uretfærdigt, lyder det fra FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation FH, der nu går ind i sagen og kontakter beskæftigelsesministeren, så der kan fastsættes regler, der omregner aften- og nattearbejde, så også medarbejdere som Jytte Anette Spiegelhauer kan få del i præmien.

Læs også: Tidlig pension på vej: Se, hvordan du ellers kan trække dig fra jobbet

Kompensation for natarbejde

Det er urimelig forskelsbehandling, understreger forbundsformand i FOA, Mona Striib. For når man arbejder aften eller nat, vil man automatisk ikke arbejde samme timeantal, som hvis man arbejder om dagen, fordi man kompenseres for de skæve arbejdstider. En fuldtidsstilling ved aften – og natarbejde er typisk 34 timer.

”Det er helt urimeligt, at man bliver afskåret fra seniorpræmie, fordi man arbejder i faste aften -eller nattevagter,” siger Mona Striib og peger på, at vi som samfund har brug for at fastholde seniorerne på arbejdsmarkedet.

”Vi skal have sidestillet aften- og natarbejde med arbejde om dagen i forhold til seniorpræmien. Derfor er jeg også glad for, at FH nu tager den videre til beskæftigelsesministeren,” siger hun.

Læs også: 4 ting du bør vide om din pension

Tager ikke hensyn til faktisk forhold

Seniorpræmien tager ikke hensyn til de faktiske forhold på arbejdsmarkedet, mener også Ejner K. Holst, næstformand i FH. 

”Folk, der har weekendarbejde, aften- og nattearbejde har et reduceret timeantal som kompensation for den ulempe, det er at arbejde på skæve tidspunkter. Det tager systemet ikke højde for, og den åbenlyse urimelighed skal vi have ændret,” siger han og understreger, at det er en systemfejl, som rækker langt ud over den offentlige sektor.

”I velfærdssektoren og industrien har vi lavet overenskomstmæssige aftaler, som gør, at man har et reduceret timeantal, men fuld løn. Men det tager den nuværende seniorpræmie ikke højde for, og dermed straffer vi de mennesker, der påtager sig arbejde på skæve tidspunkter.”

Læs også: Sådan kombinerer du deltidsarbejde, efterløn og skattefri præmie

Straffes for at blive

”Jeg blev faktisk chokeret, da jeg hørte om det. Jeg troede ikke, at det kunne være rigtigt,” siger formand i FOA Nordsjælland Lene Lindberg, der blev kontaktet af Jytte Anette Spiegelhauer og herefter tog sagen videre. 

”Det her gælder ikke kun vores medlemmer. Problemet rækker langt videre, for det handler om alle de pensionister, vi faktisk har brug for på arbejdsmarkedet og som ikke skal straffes for at blive. Det er en samfundsopgave, der skal løftes her,” siger Lene Lindberg. 

Læs også: Mette F: Nedslidte skal have ret til tidlig folkepension

Håber på at hjælpe andre

Jytte Anette Spiegelhauer har tænkt sig at arbejde 2022 ud, og tør ikke satse på, at reglerne bliver lavet om, mens hun kan få gavn af det.

Derfor har hun bedt sin arbejdsgiver om at få en dagvagt om måneden, selv om hun for nylig bad sin leder om at få fri hver fredag for at få brugt seniordage og afspadsering. 

”Jeg blev enig med mig selv om, at jeg må gøre noget, så jeg måtte bede om at gå op i tid for at få de 1.560 timer, der skal til. Det er lidt trælst, men jeg vil ikke risikere at gå glip af de skattefrie penge,” siger Jytte Anette Spiegelhauer, der har valgt ikke at være bitter. 

”Det kommer ikke til at gavne mig, hvis reglerne bliver lavet om nu. Men hvis jeg ved at påpege det her problem kan hjælpe andre, så er jeg glad. Men når det er sagt, så føler jeg mig da lidt snydt.”

I Beskæftigelsesministeriet lover minister Peter Hummelgaard (S), at man vil se på sagen. 

"Hele formålet med præmien er at understøtte, at flere af dem, som kan og vil, også arbejder efter pensionsalderen. Derfor er det her en problemstilling, vi vil undersøge nærmere."

Opdateret med kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard 15.12.2020

Sådan er reglerne ...

Seniorpræmien kan optjenes, fra du når folkepensionsalderen og 12 måneder frem. Den udbetales, efter de 12 måneder er gået. Det første år efter du når din folkepensionsalder er seniorpræmien 42.840 kroner skattefrit og 25.500 kroner det andet år efter at du når din folkepensionsalder. Beløbene er engangsvederlag, og der er ingen skattefri præmie som belønning, hvis du arbejder 3 eller flere år, efter du når folkepensionsalderen

For at få seniorpræmien skal du:

  • Være født efter 1. januar 1954
  • Arbejde mindst 30 timer om ugen i gennemsnit i det første år, efter du når folkepensionsalderen. Det svarer til i alt 1.560 betalte arbejdstimer inklusive ferie. 

Kilde: Seniorhåndbogen

 

 

 
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev