Annonce

Plejecenter foto: Anna Cathrine Leth Christiansen

Sundhedspersonale kan ekstraordinært udskyde ferie til næste år

Sundhedsmedarbejdere får lov til at overføre ferie til næste år. Beskæftigelsesministeriet ændrer reglerne for at frigøre flere hænder i julen.

Annonce

Sundhedsmedarbejdere, som udfører nødvendige opgaver, og som selv melder sig til at tage en ekstra vagt i de kommende uger, skal ikke miste feriedage, men have lov at udskyde dem til næste år. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Manglen på sundhedspersonale i den kritiske situation med stigende coronasmitte får nu Beskæftigelsesministeriet til at ændre feriereglerne. Det bliver på den måde muligt for ansatte i sundhedsvæsnet at overføre ferie til næste år. 
 
Den helt ekstraordinære mulighed gælder for social- og sundhedspersonale på udvalgte områder på sygehusene, i ældreplejen og på plejehjem. Det fremgår af en bekendtgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.
 
"Muligheden gives kun til udvalgte dele af social- og sundhedspersonalet inden for kommunernes og regionernes sundheds-  og ældreområder, og er begrundet i det aktuelle høje smitteniveau, den forventede massive smittespredning som følge af Omikron, og at det forventes at få betydning for stigning i antallet af indlæggelser og syge blandt sårbare borgere, samt sygdom hos social- og sundhedspersonalet på sygehuse og i kommunerne i den kommende tid," står der i et notat fra Beskæftigelsesministeriet.
 
FOA tilfreds med ændring
Forbundsformand i FOA Mona Striib er godt tilfreds med, at Beskæftigelsesministeriet ændrer reglerne for social- og sundhedsmedarbejdere, der udfører helt nødvendigt arbejde.

”Jeg er rigtig glad for, at der er lyttet til den situation, hvor medarbejdere har sagt, 'Jeg kan ikke afholde min ferie, for så er der ingen til at passe på dem, der bare ikke kan klare sig selv'. De medarbejdere skal saftsuseme ikke miste deres ferie,” siger hun og understreger, at folk har deres uindskrænkede ret til at holde ferie. 
 
Ændringen er tiltænkt de medarbejdere, der på eget initiativ melder sig til at tage vagter i stedet for ferie i en situation, hvor der mangler ekstra mange folk på grund af corona, sæsonbestemte sygdomme, ferieafvikling, og mange, der er i hjemmeisolation.
 
Efter de nye ferieregler er blevet indført, skal fire ud af fem ugers ferie, der er blevet optjent inden 1. september 2021, være afholdt inden 31. december 2021. Men den nye undtagelse betyder, at sundhedsmedarbejdere inden for udvalgte områder helt ekstraordinært får lov til at udskyde ferie, som ellers skulle være afholdt. 
 
Onsdag i sidste uge rejste FOA rejste problemstillingen i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som har bragt spørgsmålet videre til ministeriet, hvor der denne uge landede en løsning. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at det op til den enkelte, om man vil afholde den ferie, som man har ret til. 

"Men jeg håber, at vi med muligheden for at overføre feriedage kan være med til at mindske noget af presset for personalet rundt omkring,” lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

FOA: Alle andre kan og skal holde ferie

Forbundsformand i FOA Mona Striib går ud fra, at ansatte i dagtilbud får afholdt deres ferie inden årets udgang.

"Vi må hermed også tolke, at kommunerne har meldt ind, at på dagtilbudsområdet, der får alle afviklet deres ferie," siger hun. 

Ifølge et notat fra Beskæftigelsesministeriet er det kun på grund af særlige regler om force majeure, at udvalgte sundhedsansatte får lov at udskyde ferie i en særlig kritisk situation.

"Derfor skal og kan alle andre afholde deres restferie," siger Mona Striib.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev