Annonce

Mand med ondt i ryggen foto: colourbox

Forskningsprojekt sætter fokus på økonomien i et godt arbejdsmiljø

Nyt forskningsprojekt om 'arbejdsmiljø-økonomi' skal kaste lys over, hvor mange penge der kan spares, hvis arbejdsmiljøet bliver bedre. For eksempel kan forbedret arbejdsmiljø betyde færre udgifter til arbejdsskader, forklarer Joachim Boll, forsknings- og analysechef ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)

Annonce

Mange forbedringer af arbejdsmiljøet vil kunne spare penge, for eksempel på grund af lavere sygefravær, færre arbejdsskader, mindre nedslidning og mindre behov for tidlig tilbagetrækning, siger Joachim Boll, forsknings- og analysechef ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Hvad er 'arbejdsmiljø-økonomi'?

Det er de omkostninger, som arbejdsmiljøet har for både individet, virksomheden og samfundet samt de gevinster, man kan opnå ved et bedre arbejdsmiljø. For eksempel kan store omkostninger til erstatninger for arbejdsskader måske undgås. Mange forbedringer af arbejdsmiljøet vil kunne spare penge, for eksempel på grund af lavere sygefravær, færre arbejdsskader, mindre nedslidning og mindre behov for tidlig tilbagetrækning.

Læs også: FOA henter en halv milliard kroner til arbejdsskadede

Hvorfor vil NFA forske i det?

Det er sjældent, man kigger på arbejdsmiljøet med økonomiske briller. Det gør man i høj grad på sundhedsområdet og arbejdsmarkedet, og vi vil være bedre til at regne på, hvad bestemte indsatser for arbejdsmiljøet kan betyde i kroner og øre. Vi vil gerne udvikle nogle regneprincipper, der kan give viden om, hvad man kan forvente økonomisk, når arbejdsmiljøet forbedres.

Læs også: Arbejdsskader: Tre hændelser forandrede tre liv

Hvilke forventninger har I til projektet?

NFA's mål er, at det bliver en naturlig ting at undersøge både omkostninger og gevinster ved arbejdsmiljøet. Vi vil gerne skabe bedre muligheder for at budgettere politiske beslutninger på samme måde, som når det drejer sig om for eksempel dagpenge, kontanthjælp eller uddannelse. Det er der, vi gerne vil hen, når det handler om arbejdsmiljø.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev