Annonce

drab botilbuddet ørbækskilde

Tema: Vold i psykiatrien

Knivdræbt på alenevagt på bosted: Der var fri adgang til knive


Arbejdstilsynet slår hårdt ned på socialpsykiatrisk bosted, hvor en medarbejder forleden blev knivdræbt. Han var alene på vagt med psykisk syge og udadreagerende beboere, der havde fri adgang til knive. Det er sjette medarbejder, der bliver slået ihjel på et bosted siden 2012.

Annonce

En 29-årig socialpædagog blev 30. december knivdræbt på det private botilbud Ørbækskilde i Fårevejle. På stedet arbejder både pædagogisk og social- og sundhedsfagligt personale. Morten Bruun

Af Rasmus Handberg
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Om eftermiddagen den 30. december sidste år blev den 29-årige socialpædagog Yamma Ahmadzai knivdræbt på det socialpsykiatriske bosted Ørbækskilde i Fårevejle på Vestsjælland. En 19-årig mandlig beboer er sigtet for drabet.

Kort tid inden det tragiske knivdrab havde den 19-årige mand været højtråbende og kastet rundt med stole på botilbuddets afdeling på Riisvej uden for Fårevejle, hvor Yamma Ahmadzai var alene på vagt med fire beboere.

Efterfølgende faldt den udadreagerende beboer imidlertid til ro og gik op til sig selv, hvorfor Yamma Ahmadzai og en anden medarbejder, som befandt sig på botilbuddets anden afdeling på Bøgebjergvej i Fårevejle, i en telefonsamtale vurderede, at der ikke var behov for, at kollegaen kom og hjalp til.

Omkring en halv time senere blev Yamma Ahmadzei fundet knivdræbt.

Forløbet fremgår af en redegørelse, som bostedet Ørbækskilde har sendt til Socialtilsyn Øst, og som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

Dødstrusler forud for drab

Allerede i ugerne op til drabet havde den nu drabssigtede beboer og en anden beboer ved flere lejligheder fortalt Yamma Ahmadzai, at de ville slå ham ihjel. Det fortæller Ahmad Walid Rashidi, der er god ven til den dræbtes familie.

”De truede ham på livet og sagde direkte til ham, at de ville slå ham ihjel. Yamma fortalte sin familie, at han var utryg ved at arbejde der. Og når han siger sådan, er det virkelig voldsomt. Vi kan ikke forestille os, at han ikke også har fortalt det på arbejdspladsen. Men der er åbenbart ikke blevet reageret på de advarselslamper,” siger Ahmad Walid Rashidi.

Efter drabet har Arbejdstilsynet givet bostedet to strakspåbud, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

I de to strakspåbud fremgår det, at det på bostedet er velkendt, at flere beboere kan blive vrede og udadreagerende, og at der det seneste halve år har været eksempler på vold. Det fremgår også, at beboere har været i besiddelse af knive, de selv har anskaffet, ligesom de har fri adgang til store, skarpe knive i fælleskøkkenet.

Bostedet har også udfordringer med, at beboere er påvirkede af stoffer, selvom det ikke er tilladt på stedet, og Arbejdstilsynet vurderer, at det øger uforudsigeligheden på bostedet.

Alligevel arbejder medarbejderne dagligt, især om aftenen og natten, alene med beboere med kendt udadreagerende adfærd. De arbejdsforhold får Arbejdstilsynet til at konkludere, at personalet er udsat for en ”betydelig fare, der ikke er forebygget tilstrækkeligt”, og faren er så alvorlig, at den straks skal forebygges.

Yamma Ahamadzai
Den 29-årige socialpædagog Yamma Ahmadzai arbejdede i en årrække i psykiatrien. 30. december 2020 blev han knivdræbt på botilbuddet Ørbækskilde. Privat

”Frygtede, det ville ske”

Den tragiske episode dagen før nytår er ikke første gang, at en medarbejder har været alene på vagt på Ørbækskilde – og er blevet truet med en kniv.

I august 2017 var det den nu 62-årige socialpædagog Dorthe Pedersen, det gik ud over, da hun havde vagt på Bøgebjergvej og skulle passe på en domsanbragt, psykisk syg mand. Ifølge Dorthe Pedersen var han plaget af dæmoner og havde dagen forinden slået en anden beboer på Riisvej og var derfor blevet flyttet til den anden afdeling.

”Jeg kendte ham ikke og havde sagt til lederen, at jeg ikke ønskede at være alene med ham. Det ønske blev ikke efterkommet. Og vagten kulminerede med, at han pludselig greb en kniv, som han truede mig med. Jeg fik ham talt til ro ved at tilbyde ham cigaretter,” fortæller Dorthe Pedersen.

Året forinden – i 2016 – var hun også blevet truet af en beboer, som var gået i psykose. I det tilfælde flygtede Dorthe Pedersen sammen med en anden beboer, og de gemte sig bag et hønsehus.

”Efter den oplevelse forlangte jeg, at arbejdspladsen fik nedskrevet retningslinjer for, hvordan vi håndterede den slags. Jeg lavede dem selv, men de blev aldrig anvendt,” fortæller Dorthe Pedersen.

Hun har ikke været på arbejdspladsen siden august 2017. Efter knivoverfaldet blev hun sygemeldt, og i november 2017 blev hun fyret. Hun er ikke længere beskæftiget som pædagog, men har fulgt den aktuelle sag nøje:

”Jeg frygtede, det ville ske. Riisvej er et farligt sted at være,” siger hun.

FOA: Loven er ikke overholdt

Oplysningerne om, at medarbejdere arbejder alene med potentielt farlige beboere på Ørbækskilde vækker vrede hos forbundsformand i FOA Mona Striib:

”Det er dybt tragisk, og jeg spørger mig selv, hvad pokker de bilder sig ind. Hvad er grunden til, at han har arbejdet alene? Der er klare og præcise regler og lovgivning på området, som handler om alenearbejde. Arbejdsgiver har et særligt ansvar, når der er en risiko forbundet med arbejdet, som der desværre er, når man arbejder med psykisk syge.”

”Der må strammes op lovgivningsmæssigt, så det står klokkeklart, at alenearbejde ikke må forekomme i så risikobetonede jobs,” siger Mona Striib.

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få et interview med botilbuddets forstander Pernille Trane for at få svar på, hvorfor alenearbejde med beboere med kendt udadreagerende adfærd forekommer på Ørbækskilde, og om bostedet var bekendtgjort med, at Yamma Ahmadzai i tiden op til drabet blev truet på livet.

I en kortfattet mail til Fagbladet FOA meddeler forstanderen, at de ikke for nuværende har yderligere kommentarer udover de oplysninger, der er i den pressemeddelelse, som bostedet udsendte den 4. januar.

I pressemeddelelsen siger botilbuddets bestyrelsesformand Susanne Kaufmann, at det indgående undersøges, om ”vi som institution kunne have gjort noget anderledes, som kunne have forhindret den tragiske forbrydelse.”

”Foreløbig tyder alt dog på, at det er en akut opstået situation, som vi ikke kunne forudse og som uden varsel udviklede sig fatalt,” lyder det i meddelelsen.

Familie efterlyser ansvar

Udmeldingen fra Ørbækskilde har imidlertid gjort familien vred, fortæller Ahmad Walid Rashidi:

”Vi bliver provokerede over deres forklaring, for de afskriver, at de har et ansvar. Men det har de. Der er jo ikke nogen, der får strakspåbud, hvis der ikke er gjort noget galt.”

”Det handler ikke om, at vi er hævntørstige. Det er vi ikke, men der skal ske forandringer, så det her aldrig kan ske igen. Hvis Yammas død kan medføre noget positivt, så kan vi affinde os med det. Vi er flygtninge, og vi kan godt komme over smerter. Men vi kan ikke komme over ignorance og uretfærdighed. Det kan løses ved, at de anerkender deres ansvar og siger, hvad de kunne have gjort,” siger Ahmad Walid Rashidi.

Yamma Ahmadzei er den sjette medarbejder, der bliver dræbt på et bosted siden 2012. Hans familie og venner har indkaldt til mindehøjtidelighed foran Ørbækskilde på lørdag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev