Annonce

portræt af Brostrøm

Brostrøm: ”Jeg er ikke tilhænger af udskamning af uvaccinerede”

Med den nye omikron-variant har myndighederne valgt at fremrykke indkaldelsen for tredje vaccinestik for alle over 40 år.  ”Men et fravalg af vaccinen skal også respekteres,” lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør. 

Annonce

Søren Brostrøm anbefaler på det kraftigste, at folk lader sig vaccinere, men der skal også plads til de, der ikke ønsker vaccinen, siger han.  Tobias Stidsen

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Efter en lind strøm af pressemøder den seneste uges tid, var der mandag morgen igen indkaldt til pressebriefing om vaccinationsindsatsen i kølvandet på omikron-variantens fremmarch i det danske samfund.

Det betyder, at man nu kan få tredje stik blot 20 uger efter andet stik, og myndighedens mål – og håb – er derfor, at alle i den omtalte målgruppe er vaccineret inden nytår, fortæller Søren Brostrøm til mødet i Eigtveds Pakhus. 

Dog understreger direktøren, at der kun er tale om et håb, da han svarer på Fagbladet FOAs spørgsmål.

Det er ekstremt vigtig for mig og Sundhedsstyrelsen, at vi fastholder frivilligheden omkring vacciner i Danmark,” svarer Søren Brostrøm.  
 
“Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at man skal kunne mærke sundhedsstyrelsens anbefaling til at tage imod vaccine, og særligt hvis man arbejder på sundheds- eller ældreområdet. Det er det, jeg kalder et venligt puf, andre vil kalde det paternalisme , jeg kalder det blød paternalisme. Jeg kommer med en kraftig opfordring til at tage imod vaccinen. Men fravalget skal respekteres, også blandt FOAs medlemmer.”

- Du nævner flere gange, at det er en anbefaling. Man kan jo se ude på sygehusene og rundt omkring, hvor vores medlemmer er, at der er rigtig mange, der er udkørt, og som normalt er tilhængere af vaccinerne. Kan man derfor ikke være bange for, at det kommer til at afholde nogen fra at lade sig vaccinere, fordi de vaccinerede nogle steder er hårdere belastet? 
 
“Det håber jeg ikke. Det, der er vigtigt for mig, er, at vi har dialogen om vaccine eller ikke vaccine, hvor det er vigtigt, at fravalget også bliver respekteret. Det skal der også være blandt kolleger, men hvor vi samtidig også forhåbentlig på arbejdspladserne kan have en åben drøftelse omkring fordelene ved vacciner, som i hvert fald i mit verdensbillede betydeligt overstiger ulemperne,” siger Søren Brostrøm.  

”Men fravalget skal respekteres. Jeg er ikke tilhænger af udskamning af uvaccinerede. Heller ikke på arbejdspladsen. Vi har prøvet at snakke sammen med alle i øjenhøjde, og det er også mit indtryk, at det er det, der foregår ude i sundhedsvæsenet og ældreplejen.”

Mandag satte antallet af smittede igen rekord. I alt er der 7799 nye smittede, og positivprocenten er på 4,20.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev