Annonce

Udbredt smitte med omikron-variant ændrer retningslinjer

Med 398 omikron-smittede i Danmark, er der nu udbrudt det, Sundhedsstyrelsen kalder for samfundssmitte. Det betyder også, at nære kontakters nære kontakter ikke længere skal i isolation. ”Vi har lært af Viborg,” sagde Søren Brostrøm. 

Annonce

Viborg Kommune har kæmpet med et større omikron-udbrud i kommunen. Her trodsede man de gældende retningslinjer om at medarbejdere på pleje- og socialområdet skulle i isolation i 3. led på grund af problemer med at give de ældre og sårbare borgere den pleje, de skulle have ved så stort et fravær. Det var blandt andet det, der fik Sundhedsstyrelsen til at revidere retningslinjen, så det nu kun er de nære kontakter, der skal i isolation.  Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Coronasmitten i Danmark løber stærkt lige nu. Der er tirsdag 6324 smittede med coronavirus, det højeste antal nogensinde. Og smitten med den sydafrikanske virusvariant omikron er nu så udbredt, at udbredelsen af den nu kategoriseres som samfundssmitte. 

Det sagde Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed på et pressemøde i dag, hvor også Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Styrelsen for Forsyningssikkerhed var repræsenteret. 

"Nogle af dem, der er hårdest ramt, er vores sårbare borgere, vores ældre, vores børn og vores mest udsatte," sagde hun og understregede, at der nu er smitteudbrud på 219 plejecentre, 163 bosteder, på utallige skoler og også på flere hospitalsenheder. 

"Det går rigtig stærkt lige nu," konstaterede hun og forklarede, at omikron ikke længere kan spores tilbage til enkeltindivider og begivenheder som i slut-november og start-december, da omikron først blev fundet i Danmark. Dengang kunne tilfældene spores tilbage til rejseaktivitet, men det kan de ikke nu. I stedet spredes omikron nu internt i Danmark, og kaldes derfor en samfundssmitte.

I dag er der konstateret 398 smittede med omikron, altså 137 flere end i går. 

Læs også: Kommune opfordrer ansatte i ældreplejen til at arbejde trods anbefaling om isolation

Ændret retningslinje

Derfor skal nære kontakters nære kontakter til smittede med omikron-varianten heller ikke længere gå i isolation, understregede Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen, der få minutter inden pressemødets start udsendte en pressemeddelelse, der reviderer retningslinjerne fordi 'omikron-varianten nu har spredt sig i samfundet'. 

Det sker også efter, at Viborg Kommune har kæmpet med et større omikron-udbrud i kommunen, hvor 30 medarbejdere på ældre- og socialområdet, der er nære kontakters nære kontakter blev sendt på arbejde på trods af Styrelsens retningslinjer om selvisolation, der har været den gældende retningslinje ind til i dag.

"Vi har lyttet til Viborg og netop ændret vores retningslinje," sagde Søren Brostrøm, der forklarede, at Sundhedsstyrelsen hele tiden ser på, at der skal være proportion i de tiltag, man tager i brug for at forhindre spredningen og så de forhold, der er i samfundet, for eksempel på arbejdspladserne. Altså om er er proportion mellem smittekontrol og et åbent samfund.  

"Det er vores sigte, så vidt muligt at holde samfundet åbent gennem denne her vinter." 

Læs også: Vacciner skaber konflikt mellem medarbejdere

Dragter og visir i stedet for isolation

Men hvordan vil man sikre, at der er nok medarbejdere til at tage sig af borgerne på ældre – og sundhedsområdet, når nu omikron-varianten ser ud til at være langt mere smitsom, end de tidligere varianter, lød spørgsmålet fra Fagbladet FOA på pressemødet.

"Der skal være hænder til at tage sig af de mest sårbare. Derfor har man også ændret på anbefalingen," sagde Anette Lykke Petri og blev afløst af Søren Brostrøm. 

"Det er nu kun andet led, der skal gå i isolation, og det bremser i sagens natur det antal kontakter, der skal i isolation," sagde Søren Brostrøm, der forklarede, at han var sikker på, at man kunne finde andre løsninger i dialog med kommuner og regioner. For eksempel nævnte han, at man løbende vurderer effekten af tredje stik også i forhold til den nye variant, og at det ikke var utænkeligt, at man – efter at have gransket data -stadig kan gå på arbejde som nær kontakt iført dragter og visir, hvis man er vaccineret. 

Læs også: Coronavinterpakke bliver fordelt på tværs af faggrupper

Nye opgaver til nye faggrupper

Men sundheds- og ældreområdet er hårdt presset. Hvordan vil man sikre, at ældre og syge får den hjælp, de skal have, og hvilke andre løsninger er der, lød spørgsmålet fra Fagbladet FOA. 

"Vi skal generelt kigge på hele sundhedsvæsenet og ældreområdet denne vinter. Vi har en træthed i både sundhedsvæsenet og på ældreområdet," sagde han og begrundede det både i coronapandemien, og at sundheds- og plejepersonale for eksempel har fået aflyst ferie, hvilket har givet et efterslæb i ferieafholdelse og afspadsering. Derudover er der en pukkel i sundhedsvæsenet efter sygeplejerskernes strejke i sommers. Og samtidig mangler der generelt hænder i sygeplejen. 

"Der er mange ubesatte stillinger, og det begynder at sætte sig som en særlige udfordring i sundhedsvæsenet og på ældreområdet. Vi er nødt til at tænke i faggrænser og tværfaglighed for at sikre plejen og vi må drøfte det med kommuner og regioner, så vi får opgaven løst, samtidig med at vi sikrer fagligheden. Jeg er sikker på, at vi godt kan løse det ved at se på tværfaglighed, hvor medarbejdere løser opgaver, som oprindeligt ikke er deres."

Nye tiltag kan være nødvendige

På pressemødet blev det også fremlagt, at der bliver udført mere end 300.000 test om dagen, og der blev understreget, at man ikke skal bruge PCR-systemet, medmindre man har symptomer eller er nær kontakt. Vaccineindsatsen er ved at blive udbygget, så endnu flere kan få deres første, anden eller tredje dosis.

Desuden udtrykte Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm bekymring over omikron-varianten, og at man overvejede nye tiltag i forhold til at kontrollere epidemien, så sygehusene ikke går i knæ. 

Pressemødet tirsdag bliver formentlig fulgt op med et pressemøde onsdag aften, som statsminister Mette Frederiksen har varslet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev