Annonce

værnemidler visir mundbind dragt handsker foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

Kommune opfordrer ansatte i ældreplejen til at arbejde trods anbefaling om isolation


Det er 'ude i hampen' at opfordre medarbejdere til at trodse isolation, lyder kritikken. Alternativet var at efterlade borgere uden hjælp, lyder forsvaret fra kommunaldirektør.

Annonce

De medarbejdere, der opfordres til at arbejde trods anbefaling om isolation, er iklædt værnemidler i form af både visir, mundbind og dragt, oplyser Viborg kommunes kommunaldirektør. Tobias Stidsen / arkivbillede

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Opdatering 7. december klokken 16.05: Efter artiklens udgivelse har Sundhedsstyrelsen opdateret retningslinjerne, så nære kontakters nære kontakter ikke længere skal gå i selvisolation. Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Et større smitteudbrud med den nye omikron-variant i Viborg har fået kommunen til at opfordre plejepersonale, der er nærkontakt i tredje led, til fortsat at arbejde. Det strider imod myndighedernes anbefalinger om isolation.

For den nye virusvariant - omikron - gælder det nemlig, at både nære kontakter og deres nære kontakter skal gå i isolation.

Men i den aktuelle situation ville anbefalingen om isolation betyde, at ældre og sårbare borgere ville blive efterladt uden hjælp. Og derfor har kommunen følt sig nødsaget til at opfordre medarbejdere på ældre- og socialområdet, der er nær kontakt til en nær kontakt, til at møde på arbejde iført værnemidler, lyder det fra kommunaldirektør Lasse Jacobsen.
 
"Vi er tvunget af omstændighederne. Helt konkret stod vi i en situation søndag aften, hvor vi kunne se, at hvis vi fulgte anbefalingerne fuldt ud, så ville der være 30 medarbejdere, som vi havde brug for, som ikke mødte på arbejde, og dermed ville der være ældre og sårbare borgere, der ikke ville få hjælp," siger Lasse Jacobsen.
 

Håndtering møder stor kritik

Håndteringen i Viborg Kommune møder imidlertid stor kritik. 

På Christiansborg vil sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) derfor have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på banen. I stedet for kun at anbefale isolation, skal det være muligt at påbyde medarbejdere at gå i selvisolation, mener ordføreren.

Hun kalder det 'helt ude i hampen' at bede medarbejdere på ældreområdet at gå på arbejde trods anbefaling om selvisolation.
 
"Vi har at gøre med en ny virus, som vi ikke ved nok om lige nu. Derfor forsøger myndighederne at forsinke den så meget som muligt, til vi ved noget mere. Det indebærer, at man laver smitteopsporing i 3. led, og det er meget fornuftigt, især når vi endnu ikke ved, om vaccinerne virker på den nye variant," siger Kirsten Normann Andersen og fortsætter:
 
"Jeg er med på, at det er et kæmpe dilemma, men kommunen må se på, hvor der er andre man kan trække på. Det kan være sundhedsfaglige konsulenter, sundhedsplejersker eller ledere selv, der trækker i arbejdstøjet i nogle dage, til vi har styr på det her. Og ellers må man kigge i andre forvaltninger og se, om der er nogen, man bedre kan undvære der. Det kunne for eksempel være pædagoger."
 
I FOA er sektorformand, Torben Hollmann, enig. "Når myndigheder anbefaler, at man bliver hjemme, så gør man det," slår han fast.
 
"Løsningen er ikke at sende FOAs medarbejdere på arbejde, når Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at de skal i isolation. Derfor er den måde, man har løst det på i Viborg, forkert. Det må være muligt at finde medarbejdere andre steder, og jeg tænker ikke, at 30 medarbejdere er mange i så stor en kommune. Hvis de ikke kan klare det, er der noget galt, og så må de i forvejen have underbemanding," siger Torben Hollmann.
 

Kommune: Alle er bekymrede

I Viborg Kommune fortæller kommunaldirektør Lasse Jacobsen, at kommunen løbende er i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, og at medarbejderne udover at iklæde sig værnemidler også opfordres til selvtest, inden de møder på ind.
 
"Alle er bekymrede, og vi tager det dybt alvorligt. Men vi er bragt i en situation, hvor vi ikke har andet valg. Vi har fuldt test-setup i ældreplejen, så medarbejderne ikke skal andre steder for at blive testet. Vi holder afstand og bruger værnemidler, men det ændrer ikke på, at man er bekymret, og derfor gør vi alt, hvad vi kan, og det hjælper vi hinanden med," siger Lasse Jacobsen. 
 
Kommunaldirektøren understreger, at kommunen har forsøgt at finde personale andre steder.
 
"Men der er bare ikke kvalificeret personale at hente med så kort frist, og vi ved også godt, at det ikke kun er os, der er pressede. Men nu er det os, der er blevet ramt først med omikron. Vi var nødt til at handle, og det har vi gjort. Hvis vi kunne vi have skaffet kvalificeret personale, så havde vi selvfølgelig gjort det," siger han.
 
De berørte medarbejdere skal tirsdag PCR-testes på 6.-dagen. I tilfælde af negativ PCR-test anbefales de ikke længere at være selvisoleret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev