Annonce

Kommune har ledige stillinger på halvdelen af sine plejecentre

Aalborg Kommune kan ikke rekruttere sundhedspersonale til ældreplejen, og hvert andet plejehjem i kommunen har nu ledige stillinger. På et enkelt år er antallet steget fra 20 til 61.

Annonce

Aalborg Kommune har sat gang i tiltag, der skal gøre personalemanglen i ældreplejen mindre. Men de er ikke slået igennem endnu. "Det er afgørende, at vi fastholder fokus, for det manglende personale i ældreplejen er et alvorligt problem. Ikke kun for os, men nationalt," siger Carsten Beck, ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der er 61 ledige stillinger på plejehjemmene i Aalborg Kommune. Det vil sige, at hvert andet plejehjem i kommunen mangler faglært sundhedspersonale.

Størst er problemet med de manglende social- og sundhedsassistenter. Her er 48 stillinger ubesatte, mens der lige nu mangler 13 hjælpere. Det viser en ny opgørelse, Aalborg Kommune selv har lavet. 

"30 ud af de 61 vakante stillinger har været ledige i mere end otte uger. Det er lang tid," siger Carsten Beck, der er ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune og understreger, at tallene er bekymrende men ikke alarmerende. Det kan de dog blive.  

"Tendenserne peger i én retning. Vi har en arbejdsstyrke med en højt aldersgennemsnit, og det betyder, at vi vil se en vis afgang inden for et par år," siger han. 

Læs også: Astrid Krag: “Ansatte i ældreplejen fortjener kæmpe anerkendelse“

Fuld tid og seniorordninger

En demografisk udvikling, hvor der kommer flere ældre og plejekrævende borgere, gør, at der bliver brug for endnu flere hænder i ældreplejen i kommunen i de kommende år. Og netop derfor har Aalborg Kommune sat gang forskellige tiltag.

Det bekræfter også næstformand i FOA Nordjylland, Pia Pedersen. 

"Aalborg Kommune har fokus på det her område. Det skal de have ros for," siger hun og peger på flere initiativer:

Stillinger bliver slået op på fuld tid, så alle, der vil have fuldtidsstillinger, kan få det. Godt samarbejde med jobcentrene, der skal få ufaglærte ind i faget. Gode muligheder for at hjælpere kan videreuddanne sig til assistenter. Og attraktive seniorordninger, der forhåbentligt kan fastholde medarbejderne i længere tid. 

"Det er alt sammen tiltag, der ikke er slået igennem nu, men først slår igennem i fremtiden," siger Pia Pedersen om den aktuelle situation.   

Læs også: Kommunerne hungrer efter sosu’er

Aflyste jobsamtaler

Ifølge sundhedsmediet Sundhedsmonitor, oplever de ledere, der har deltaget i kommunens undersøgelse, at der lige nu er store udfordringer med at rekruttere. På et enkelt år - maj 2020 til maj 2021 – er problemet da også blevet langt større, og antallet af ledige stillinger er gået fra 20 til 68 i perioden. 

Lederne ser ifølge Sundhedsmonitor få ansøgninger fra faglærte ansøgere og mange fra ufaglærte og ikke-kvalificerede ansøgere. Vanskelighederne ved at rekruttere social- og sundhedsassistenter forsøger de at møde ved at ansætte social- og sundhedshjælpere midlertidigt i håb om at de kan rekruttere en assistent på et senere tidspunkt. De får mange afbud med kort varsel eller udeblivelser til jobsamtaler. Og især plejecentre uden for byen er svære at rekruttere til på grund af lang transporttid eller manglende transportmuligheder. 

Læs også: Trods sosu-mangel: Kommuner massefyrer plejepersonale 

Lange seje træk

Det er et komplekst problem, siger også Aalborgs ældre- og sundhedschef Carsten Beck. 

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg helst havde set nul vakante stillinger, men jeg må også sige, at vi har gode indsatser, som først kommer til at slå igennem om nogen tid her i kommunen. Dem skal vi forsætte med. Det er virkelig et problem, ikke bare i Aalborg Kommune, men nationalt er rekruttering i ældreplejen en stor udfordring."

Det er blandt andet derfor, Aalborg Kommune opgør de ledige stillinger hvert halve år. 

 "For at kunne løse problemet skal vi have overblik over det. Derfor laver Aalborg Kommune denne her halvårlige analyse. Det er en af nøglefaktorerne for at kunne møde de rekrutteringsproblemer, der er," siger Carsten Beck. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev