Annonce

Astrid Krag på Østervang plejehjem med tre beboere

Astrid Krag: “Ansatte i ældreplejen fortjener kæmpe anerkendelse“

Det kræver grundlæggende ændringer at gøre et job i ældreplejen mere attraktivt, mener social- og ældreminister Astrid Krag (S). Hun håber, et opgør med de negative fortællinger, kan gøre rekrutteringen lettere.

Annonce

Under normale omstændigheder inviteres de indstillede velfærdstalenter til Christiansborg, hvor social- og ældreminister Astrid Krag plejer at tage imod dem. På grund af corona er hun i stedet taget på besøg hos nogle enkelte i år. Tobias Stidsen

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

Musikken blev tændt, og benene begyndte at trippe i takt hos nogle af de ældre deltagere, der sad på stole rundt om fysioterapeuten på plejehjemmet Østervangs plæne. Iblandt dem var social- og ældreminister Astrid Krag (S), der var kommet for at besøge de to social- og sundhedsassistenter fra plejehjemmet, som er kåret som velfærdstalenter. 

Astrid Krag er stor tilhænger af kåringerne af de unge velfærdstalenter. Hun mener, det kan bidrage til at give mere anerkendelse til faget.
 
”Jeg bliver så glad, når jeg kommer på besøg og kan se, at det smitter af på kollegaerne, at man får en fælles faglig stolthed over at få den anerkendelse,” siger hun og tilføjer:
 
”Når man ser på de grupper, de her medarbejdere tager sig af, så er det nogle borgere, som ikke har så mange ressourcer og som er enormt afhængige af den hjælp, de får. Alligevel fylder de gode historier om de værdige møder, der finder sted og den kæmpe forskel, der bliver gjort hver dag ikke særlig meget i medierne og i offentligheden.” 

Hun synes, der er et negativt billede af fagene.
 
”Jeg kan høre, at nogle medarbejdere oplever at få spørgsmålet: ”Hvorfor vil du bare være hjemmehjælper?” Men det er jo ikke ”bare”, og jeg vil gerne være med til at understøtte den kæmpe anerkendelse, som de fortjener,” siger ministeren. 
 
”Man kan være sikker på, at hvis der er en dårlig historie, så er det noget, hele Danmark taler om. Det falder tilbage på de medarbejdere, der går afsted på arbejde hver eneste dag og gør en kæmpe forskel med stor empati og kæmpe faglighed. Og jeg synes, det er rigtig ærgerligt, hvis det får lov at stå tilbage,” siger hun. 

Ministeren har selv haft job i hjemmeplejen på Amager, men måtte give jordbærkage, da hun stoppede til fordel for et job i politik. Hun tror, rekrutteringsudfordringen til faget hænger sammen med den manglende anerkendelse. 
 
”Jeg tror, det ville være positivt for rekrutteringen, at folk får kendskab til det arbejde, man faktisk laver. Det handler ikke kun om at hjælpe ældre mennesker på toilettet, det handler om at danne nogle relationer og kunne være med til at give folk så meget selvbestemmelse og livskvalitet som overhovedet muligt efter et langt liv. Og hvis man skal kunne det, så skal man faktisk have en stærk faglighed og kunne indgå i nogle relationer, som er givende – ikke kun for de borgere, man hjælper, men også for en selv.”
 
”Den fortælling har vi brug for at få ud for at få brudt det negative billede af, at ældreplejen er en endestation, hvor alle kan være, for det er det altså overhovedet ikke,” svarer hun. 
Astrid Krag sammen med hjælperen Camilla og borgeren Jan
Ministeren besøgte også velfærdstalen Camilla Funch Christoffersen, der er social- og sundhedshjælper og ansat i hjemmeplejen i Ballerup Kommune. Her bød dagen på et besøg hos en af Camillas faste borgere. "Når solen ikke skinner, så kommer Camilla, og så er der solskin alligevel," sagde han, da ministen spurgte, om han synes om det 28-årige velfærdstalent. Tobias Stidsen
Astrid Krag mener dog ikke, at problemerne med rekruttering kan løses ved en ændring i opfattelsen af faget. Der skal grundlæggende forandringer til, siger hun og henviser til et lovforslag om at frisætte Langeland, Middelfart og Viborg Kommune fra lovgivningen på ældreområdet.
 
”Vi må gå radikalt til værks og starte med et blankt stykke papir, hvis vi skal have gjort op med overstyringen, dokumentationen og kontrollen, som gør, at det bliver tungt i ældreplejen, og at man som medarbejder kan miste motivationen, hvis man slet ikke kan få sin faglighed i spil, fordi det hele er så minutstyret,” siger hun og tilføjer:
 
”Jeg tror også, det betyder noget for, om folk kan se sig selv i faget: Om de er hegnet helt ind af minutskemaer og skal bruge alt for meget tid på dokumentation, eller om de kan få deres egen faglighed i spil.” 

-Kunne man ikke også hæve lønnen for at gøre faget mere attraktivt? 
 
”Det betyder da noget for, om man kan rekruttere til faget, om man kan få tingene til at hænge sammen økonomisk. Det er for eksempel interessant at høre, at stort set ingen af de ansatte på plejehjemmet her på Frederiksberg bor her i kommunen. Det gælder ikke kun her, det gælder også mange andre steder,” siger hun.
 
Hun vil dog ikke kommentere på den lønkomité, der er blevet nedsat for at se på løndannelsen i det offentlige. 
 
”Jeg skal ikke drage konklusioner eller på andre måder som politiker blande mig i lønkomitéens arbejde, men det bliver spændende at følge deres arbejde, og så vil jeg sige, at der er en større diskussion om at skabe byer, man kan bo i med almindelige lønindtægter. Det duer ikke, at vi har et land, der bliver delt op. Sådan et Danmark vil jeg ikke have,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev