Annonce

Mohamed Ali og Marianne Weihrauch

Mobilen hjælper med den hygiejniske rengøring

Rengøringsansatte i København bliver rustet til at bekæmpe spredning af virus og multiresistente bakterier.

Annonce

Mohamed Ali og Marianne Weihrauch gør begge rent på plejehjemmet Slottet i København, og har stor nytte af læringsfilmene – for eksempel om rengøring af en smittestue. Victoria Mørck Madsen

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

På plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København var de godt rustet, da coronavirus gjorde sit indtog i Danmark. Rengøringsmedarbejderne har nemlig været på kursus i hygiejnisk rengøring og er vant til at undgå smittespredning, hvis en beboer kommer hjem fra hospitalet med MRSA, VRE eller andre resistente bakterier. 

Og hvis der opstår tvivl, er der hurtig hjælp at hente, fortæller rengøringskoordinator Marianne Weihrauch og plejemedhjælper Mohamed Ali, der begge gør rent på Slottet. Via deres telefoner har de adgang til et e-læringsforløb med blandt andet animationsfilm om rengøring.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Har sat turbo på rengøringen

Coronavirus har sat ekstra turbo på vigtigheden af hygiejnisk rengøring, der kan bryde smitteveje. Men allerede tilbage i 2016 tog Københavns Kommune en beslutning om, at rengøringsansatte skulle have et fagligt løft, blandt andet på grund af en stigning i borgere med multiresistente bakterier.

Det har udmøntet sig i en seks ugers rengøringsuddannelse, som i 2018 blev obligatorisk for alle nyansatte på plejehjem og rehabiliteringscentre, der ikke tidligere har fået uddannelsen. I løbet af 2018/19 har 29 medarbejdere gennemført forløbet.

Lone Carlsson, der er hygiejnesygeplejerske i Københavns Kommune, vurderer, at indsatsen vil føre til mindre smittespredning og lavere sygefravær blandt personalet.

”Desuden tror jeg, det vil betyde, at de rengøringsansatte i højere grad tør stille sig op foran plejepersonalet og bidrage med deres faglighed. Mange steder er de jo ikke engang med på personalemøder,” siger hun.

Læs også: Sådan aflaster robotter i rengøringen på hospitaler

Film letter læringen

Som et led i opkvalificeringen har alle rengøringsmedarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fået udleveret en smartphone, hvor de kan hente viden.

”Vi har fået udviklet syv animationsfilm, som er lette at tilgå på telefonen, hvis man kommer i tvivl om en konkret ting i forbindelse med rengøringen,” siger Lone Carlsson.

Fællestillidsrepræsentant Betina Vincentz, der har været involveret i uddannelsesprogrammet, er glad for den nye form for e-læring.

”Mange af kollegerne har svært ved at læse dansk, og derfor er det rigtig godt med film, der er lettere at bruge end pjecer,” siger hun.

"Smart, at jeg kan tjekke på mobilen" 

”Det er smart, at man hurtigt kan tjekke, hvordan man for eksempel skal bruge værnemidler på en smittestue,” siger Mohamed Ali.

Indtil videre er Slottet gået fri for smitte med coronavirus blandt beboerne, så Marianne Weihrauch håber, det er muligt at begrænse den, hvis den skulle komme inden for dørene. Hygiejnen er i hvert fald i top, siger hun.

”Principperne for rengøring er de samme som før, men vi har skruet op for hyppigheden på fællesarealerne, så kontaktflader som gelændere og knapper i elevatorer nu bliver gjort rent flere gange dagligt.”

På de stuer, hvor der er beboere med smittefarlige bakterier, bliver kontaktpunkterne også rengjort flere gange om dagen. Rengøringsvognen bliver udenfor, så medarbejderne tager alt, hvad de skal bruge med ind på stuen og smider alle klude og mopper til vask i en særlig pose, og beboerens tøj bliver lagt i en anden pose.

”Desuden gør vi rent i en bestemt rækkefølge, så vi altid går fra rent til urent, fra højt til lavt – og tager badeværelserne til sidst,” siger Marianne Weihrauch.

Læringsfilm på mobilen

Rengøringsansatte i  Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København kan via deres mobil få adgang til animationsfilm, der blandt andet viser, hvordan de skal:

  • bruge værnemidler
  • pakke rengøringsvognen korrekt
  • gennemføre basis- og supplerende rengøring
  • optørre spild og opkast.

På telefonen kan de også finde rengøringsplaner, brugsanvisninger og andre oplysninger, de har brug for i forbindelse med deres arbejde.


Bag om ordet

  • Hygiejnisk rengøring handler om at bryde smitteveje og forebygge infektioner. Blandt andet er der stor fokus på at rengøre berøringspunkter som håndtag og kontakter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev