Annonce

Rengøringsrobot på OUH

Sådan aflaster robotter i rengøringen på hospitaler

Robotter er på vej til at overtage det hårde rengøringsarbejde på hospitalerne. “Men de kan ikke gøre det bedre, end mennesker kan,” siger professor.

Annonce

Rengøringsrobotterne er på vej ind på de danske hospitaler. 8 hospitaler har foreløbigt købt en gulvvaskerobot, og i 2019 forventes yderligere fem at købe. Her ses den ene af Odense Universitetshospitals gulvvaskerobotter i aktion.  Robert Wengler

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Fuldautomatiske gulvvaskerobotter er godt i gang med at aflaste serviceassistenter på landets hospitaler. Det viser en rundringning, som Fagbladet FOA har foretaget til udvalgte kvalitetskonsulenter og rengøringsledere i de fem regioner. 

Hospitalerne i Randers og Aalborg har allerede taget robotterne i brug, og flere kommer til i de kommende år. Odense, Skejby, Thisted og Holbæk er blandt de hospitaler, der i løbet af 2019 overlader gulvvask på gangarealer og akutmodtagelsen til en robot, der kan vaske 4.000 kvadratmeter gulv på en tank vand og en opladning. 

Overtager ensidigt arbejde

På Regionshospitalet i Randers er udviklingskonsulent Charlotte Veien så begejstret for gulvvaskerobotten, at hospitalet har købt en mere. 

“Den største fordel er ergonomien. Den kører af sig selv, så ingen skal sidde statisk og køre en maskine hele tiden,” siger hun og tilføjer, at i områder, der bliver meget snavsede, kan man sætte den til at køre ofte.

Erstatter ikke mennesker

Også desinficering efter bakteriesygdomme kan robotter klare. Odense Universitetshospital har samarbejdet med firmaet Blue Ocean Robotics om at afprøve en robot, der ved hjælp af UV-stråler fjerner bakterier fra stuer, hvor der har ligget en patient med smitsomme bakteriesygdomme. 

Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan rengøringsrobotter ikke erstatte menneskelig arbejdskraft eller gøre bedre rent end mennesker kan, hvis de har tid og uddannelse til det. 

“Men hvis man vil undgå kemi, kan robotten, der bruger UV-stråler, være en udmærket idé,” siger han.

Så effektiv er den

  • Gulvvaskerobotten kan vaske omkring 1.000 kvadratmeter gulv i timen. Den skal have hjælp til at skifte vand efter fire timer og til at komme i gang igen, hvis den bliver stoppet af en genstand på sin vej.
  • Den kører fire timer på en opladning.
  • Pris: Omkring 300.000 kroner.

Kilde: Diversey.com og udviklingskonsulent Charlotte Veien, Regionshospitalet Randers.

 

8 hospitaler har foreløbig købt en gulvvaskerobot, og i 2019 forventes yderligere fem at købe. I Aalborg kalder de deres gulvvaskerobot for Rengøringsambulancen. Du kan se en video med rengøringsambulancen i arbejde her. 

 

Kilde: Diversey.com og udviklingskonsulent Annette Blok-Olesen, Region Nord.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev