Annonce

Barn og voksen sidder sammen ved et bord

Sundhedsstyrelsen: Gæstedagplejen kan fortsætte som hidtil


Efter flere dages usikkerhed om gæstedagplejen har Sundhedsstyrelsen nu svaret, at børn godt kan komme tilbage til deres egen dagplejer efter at have været passet hos forskellige dagplejere.

Annonce

FOA har før genopåbningen af dagplejen forsøgt at få svar fra Sundhedsstyrelsen på, hvordan gæstedagplejen skal organiseres. Meldingen er nu, at børn kan komme i gæstedagpleje hos hver sin dagplejer.    iStock

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Genåbningen af dagtilbud i denne uge har givet anledning til mange spørgsmål om hygiejne og sikkerhed. Det gælder også i dagplejen, hvor især usikkerhed om gæstedagplejen har fyldt meget - både i FOAs afdelinger og hos Kommunernes Landsforening (KL). Ikke mindst fordi Sundhedsstyrelsens vejledning til genåbning af dagtilbud ikke har indeholdt en konkret vejledning i forhold til gæstepleje, men blot lød, at der helst skulle være en voksen til den samme børnegruppe hver dag, og at børnene ikke måtte lege sammen på tværs af stuerne.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

KL har nu - flere dage efter genåbningen af dagplejen - fået et kortfattet svar fra Sundhedsstyrelsen, hvor der står: 

"En dagplejers børnegruppe kan som udgangspunkt godt komme i en gæstedagpleje – også hvis nødvendigt hos hver sin dagplejer. Børnegruppen kan ligeledes godt skifte tilbage til egen dagplejer, når denne raskmeldes."

Fagbladet FOA har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen for at få uddybet, hvorfor det anses for forsvarligt at fortsætte gæstedagplejen som hidtil, men Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere på de svar, der er sendt til KL. Sundhedsstyrelsen er på vej med uddybende retningslinjer for gæstedagplejen, som forventes at være klar i løbet af de kommende dage. 

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Ikke nok at lade legetøjet ligge

Ud over gæstedagplejen har Sundhedsstyrelsen svaret på en række andre spørgsmål fra KL, og her har Sundhedstyrelsen præciseret, at det ikke er en rengøring at lade legetøjet stå i for eksempel 3 dage, inden det tages frem igen. Rengøring af legetøj er vigtigt.

I vejledningen fra Sundhedsstyrelsen fremgår: ”Legetøj skal vaskes minimum to gange dagligt. I dagplejer og vuggestuer kan dette for eksempel være, når børnene sover, spiser og eller er gået hjem. I børnehaver kan dette for eksempel være, når de spiser, og når de går hjem. Herudover efter en konkret vurdering af brug. Der må ikke medbringes legetøj hjemmefra. Legetøj, som ikke kan rengøres efter anvisningen, skal pakkes væk, til efter CO-VID-19 epidemien er overstået.”


O.k. at bruge opvaskemaskine

I vejledningen fra Sundhedsstyrelsen fremgår, at opvask skal ske ved 80 grader. Flere kommuner har påpeget, at dette ikke er muligt i dagplejen, der foregår i private hjem med almindelig husholdningsopvaskemaskine.

Sundhedsstyrelsen har svaret KL, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at acceptere de vaskeprogrammer, som opvaskemaskiner nu engang har. Alternativt kan benyttes engangsservice
 

Ikke et krav at vaske sengetøj dagligt

I vejledningen fra Sundhedsstyrelsen fremgår, at sengetøj skal vaskes dagligt ved 80°C.
Sundhedsstyrelsen har overfor KL præciseret, at hvis sengetøjet er personbundet og forbliver i personlig barnevogn eller krybbe, er det ikke et krav, at det vaskes dagligt. Da kan anbefales for eksempel 2 gange ugentligt og ved behov. Alternativt kan forældre stå for vask af sengetøj hjemme (ved 80 grader) og tage det frem og tilbage. 

Brug håndsprit ved bleskift

Sundhedsstyrelsen har desuden præciseret, at vand og flydende sæbe er tilstrækkeligt, men ved bleskift skal der hos den voksne benyttes håndvask efterfulgt at håndsprit, hvilket også gælder efter næsepudsning. Hvis dagplejen er på tur, kan der bruges spritservietter eller hudvenlige vådservietter og hurtigst muligt ved hjemkomst da håndvask med vand og sæbe.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev