Annonce

Mand ryger cigaret på altan

Arbejdspsykolog: Rygere er gode rollemodeller - i arbejdsmiljøet


Cigaretter er ikke sunde. Det er til gengæld de korte pauser, som smøghungrende medarbejdere måske lige når på en hektisk arbejdsdag. Mikropauser forebygger nemlig stress og skaber mere trivsel og overskud.

Annonce

Korte pauser, som rygere er gode til få, burde alle holde. For mikropauser er med til at skabe et mindre stressende arbejdsmiljø. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Små åndehuller i løbet af en arbejdsdag gavner arbejdsmiljøet. Også hvis man ånder gennem en smøg. Lige præcist på det område er rygerne nemlig det rigtigt gode eksempel.

”Rygebehovet kan gøre, at man faktisk får holdt en mikropause, og den slags små pauser kan give meget mere end en lang. Vi kan nemlig ikke koncentrere os så lang tid ad gangen,” siger Gitte Berle Falsig, der er arbejds- og organisationspsykolog i rådgivningsfirmaet Arbejdsmiljøcentret.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Hun anbefaler ikke mere rygning på arbejdspladserne, men at flere holder de mikropauser, som rygerne er gode til.

”Det, som rygerne kan – med deres mikropauser – kan andre overføre til sig selv. Hvis man for eksempel drikker kaffe nogle gange om dagen, kan man vælge ikke at drikke den ved sit skrivebord eller sammen med en borger, og i stedet tage den med udenfor. Hvis mikropauserne forsvinder – blandt andet for rygerne – tror jeg, at flere vil brænde ud,” siger hun.

Godt med korte gåture

Forskning understøtter nemlig, at sådanne korte gåture er godt for medarbejderne. 

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

Den slags pauser er smerte- og stressforebyggende, og man bliver et mere empatisk menneske af dem, forklarer Gitte Berle Falsig, der i sit arbejde blandt andet hjælper stressramte tilbage på arbejdspladsen.

”Når de får små pauser, hvor de kan trække sig fra alle krav, slipper de af med hovedpinen, koncentrerer sig bedre og øger deres evne til at vise omsorg. Det er hårdt arbejde, når man hele tiden er på i forhold til krævende borgere. Så kan det være en stor hjælp, at man kan gå ud og tage fem minutter,” siger hun.

Hold pause med andre faggrupper

Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA, mener, at ledelsen på arbejdspladsen skal gå forrest og vise, at de små pauser er ok. 

”De kan betyde meget for den enkelte medarbejder, men også for kvaliteten af det arbejde, vi udfører. Man laver flere fejl, når hjernen ikke får mulighed for at slappe af,” siger hun.

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

Charlotte Bredal peger også på en anden lærdom fra rygepauserne. Rygerne mødes nemlig ofte på tværs af faggrupper. 

”Arbejdet glider lettere, når vi kender hinanden bedre i de forskellige faggrupper. Det vil være rigtig godt, hvis vi kan fremme mulighederne for, at afdelinger og faggrupper snakker mere med hinanden.”

Flertal: Rygerne arbejder mindre

Charlotte Bredal gør dog opmærksom på, at rygende medarbejdere ikke altid ses som de gode eksempler.

”Man skal ikke være blind for, at nogle kolleger synes, at rygerne bare stempler ud, og ikke løfter så meget som andre”, siger hun.

Læs også: Rengøring i dagplejen: Kommuner afsætter ikke ekstra ressourcer

Hendes vurdering understøttes af en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for netmediet A4 Arbejdsliv. Den viser, at næsten halvdelen af danskerne (47 procent) svarer ja på spørgsmålet ”Oplever du, at rygere arbejder mindre på grund af rygepauser i arbejdstiden?” 35 procent svarer nej på spørgsmålet.

En anden undersøgelse fra A4 Arbejdsliv viser, at 43 ud af landets 98 kommuner har indført totalt rygeforbud på arbejdspladserne eller har planer om at gøre det.

Mikropauserne skal med andre ord nok have et andet indhold end rygning, hvis de for alvor skal være med til at forbedre arbejdsmiljøet.

Få mere at vide om gode pauser på etsundtarbejdsliv.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev