Annonce

kvinde

Hadsk stemning mod plejepersonale: Vi chikaneres af pårørende


Ansatte på aarhusiansk plejehjem bliver truet og krænket, viser notat. Politikerne må tage ansvar for en alt for presset ældrepleje, siger tillidsrepræsentant.

Annonce

"Personalet føler sig hængt i en gabestok, og det har været et kæmpe chok, når man ved, at man giver sig 110 procent. Derfor er der også en stor følelse af uretfærdighed," siger Anette Samuelsen, der er tillidsrepræsentant på Skæring Plejehjem lidt nord for Aarhus. Privat

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Historier om svigt af ældre borgere på tre aarhusianske plejehjem har fyldt i medierne i den seneste uge. Et af plejecentrene der har været i vælten, er Skæring Plejehjem lidt nord for Aarhus.

Her har pårørende udtrykt stor utilfredshed med plejen. Nu er stemningen mod personalet så voldsom, at chikanerende adfærd fra en lille gruppe pårørende er blevet dagligdag. Det fortæller social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant Anette Samuelsen.

"Hvis ansatte smiler, får de klager over, at de griner de pårørende op i hovedet. Man bliver talt grimt til, og pårørende bagtaler åbenlyst forskelligt personale, mens andre kolleger kan høre det. Det fyger med usandheder. Det skaber stor frustration og en følelse af magtesløshed blandt personalet."

"Man bliver nødt til at være to ansatte, når man går ind til beboere, hvor man frygter at blive overfuset af pårørende," siger Anette Samuelsen.

Kommunen risikovurderer pårørende

I et dokument fra Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune fremgår det, at kommunen har foretaget en risikovurdering af den lille håndfuld pårørende, der chikanerer personalet. Det skriver netmediet A4 Arbejdsmiljø.

I dokumentet står der:

"Den 6.-7. juli foretages risikovurdering af 4-5 konkrete pårørende, som i særlig grad udfordrer personalets psykiske arbejdsmiljø, herunder belaster i en grad, at trusler/krænkelser bliver indberettet."

På Skæring Plejehjem er personalet blevet gjort opmærksom på, at chikanen skal indberettes for at kunne dokumentere omfanget. Fra 2. juli til 7. juli er der indberettet syv tilfælde af chikane. De drejer sig om truende adfærd, nedladende tale og uretmæssige beskyldninger, fortæller Anette Samuelsen.

Føler sig hængt i gabestok

Presset på personalet er eskaleret, efter at Ekstra Bladet mandag aften offentliggjorde skjulte optagelser, der dokumenterer plejesvigt af en dement kvinde på et andet plejecenter i Aarhus Kommune. 

Læs også: FOA: Omsorgssvigt på skjulte optagelser skal hverken forsvares eller forklares

"Personalet føler sig hængt i en gabestok, og det har været et kæmpe chok, når man ved, at man giver sig 110 procent. Derfor er der også en stor følelse af uretfærdighed," siger Anette Samuelsen.

"Lige nu er vi i en situation, hvor personalet har nerverne uden på tøjet. De er angste for, hvad de nu kan have gjort forkert. De forsøger hele tiden at være på forkant for at undgå klager. Der er urimeligt høje forventninger til medarbejderne fra pårørende. Der er for eksempel blevet klaget over, at en beboers tøj ikke var farvekoordineret," siger Anette Samuelsen.

Tag ansvar

Tillidsrepræsentanten efterlyser, at der bliver taget ansvar for ældreplejen.

"Smertegrænsen er nået. Ansatte går hjem fra arbejde og føler ikke, at de slog til. De ville gerne have givet mere. Det kan være negleklip efter bad, der ikke var tid til. Men for få hænder gjorde, at det måtte udsættes til dagen efter. I mellemtiden kan man så frygte, at en pårørende klager over, at der ikke er blevet klippet negle."

"Derfor bliver kommunen nødt til at se på, hvad der foregår og tage ansvar for det her område. Hvis der ikke bliver tilført flere ressourcer, må de få afstemt forventningerne og fortælle, at det er det her, vi kan tilbyde og så ikke mere," siger Anette Samuelsen.

Midt i ond spiral

Formand i FOA Aarhus, Inge Jensen Pedersen, bakker op.

"Vi har i løbet af de seneste 10-15 år oplevet en udsultning af ældreområdet, og politikerne bliver nødt til at erkende det grundlæggende problem, at der er for få ressourcer. Der bliver nødt til at ske en forventningsafstemning, så pårørende og alle andre ved, hvad de kan regne med. At ressourcer og krav ikke hænger sammen," siger hun og fortsætter:

"Personalet føler sig utrygge og dårligt behandlet. De bliver talt grimt til, og det er et problem, der vokser i takt med den økonomiske udsultning af ældreområdet. Vi befinder os midt i en ond spiral, for historierne om et presset ældreområde gør det endnu sværere at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, som allerede i dag er en udfordring."

I Aarhus Kommune er rådmand for Social og Omsorg, Jette Skive (DF), enig i, at der er brug for flere ressourcer.

"Generelt oplever jeg, at ældreområdet i Aarhus Kommune er meget trængt. Der er brug for opbakning til at løfte området. Vi bliver nødt til at tage ansvar, og der er brug for mere personale. Hvis der ikke kommer et kæmpe løft til ældreområdet ved de kommende budgetforhandlinger, så forlader jeg forhandlingerne," siger Jette Skive.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev