Annonce

SR: Randers Amts avis

Tidligere FOA-sektorformand får kritik i sag om frikendt pædagogmedhjælper

FOAs klageinstans giver frikendt pædagogmedhjælper medhold i sin klage over udtalelser fra tidligere formand for FOAs Pædagogiske Sektor. Medhjælperen var uretmæssigt sigtet for seksuel krænkelse.

Annonce

Pædagogmedhjælperen René blev anklaget for seksuel krænkelse i Stjernehuset i Randers, men selvom han efterfølgende blev frifundet, valgte forvaltningen at flytte ham til en anden institution. Det var i den forbindelse, at tidligere formand for Pædagogisk Sektor Mogens Bech Madsen udtalte sig i Randers Amtsavis. Det får han nu kritik for af FOAs klageinstans.  Mathias Fredslund Hansen/Randers Amtsavis

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Udtalelsen var kritisabel. Sådan lyder den korte dom i sagen om Stjernehuset i Randers fra FOAs egen klageinstans, der giver den frikendte pædagogmedhjælper René medhold i sin klage over den tidligere formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Mogens Bech Madsen. 

René blev i april 2019 anklaget for seksuel krænkelse af et barn i Stjernehuset. Siden blev han frikendt ved tre instanser, hvorefter han fik at vide, at han alligevel ikke kunne vende tilbage til sin arbejdsplads. Den beslutning blev dog efter et svært forløb på otte måneder  ændret, så han i januar 2020 kunne vende tilbage til Stjernehuset. 

Læs også: Frikendt pædagogmedhjælper vender tilbage: Den bedste julegave

FOA-klageinstansens medhold går specifikt på den tidligere sektorformands udtalelser i en artikel i Randers Amtsavis fra 4. september 2019. Her tilkendegav Mogens Bech Madsen, at han havde svært ved at tro på, at man var i stand til at modtage den frikendte pædagogmedhjælper René tilbage på arbejdspladsen.

Udtalelse underminerer

Den udtalelse var ifølge sagsfremstillingen ’stærkt chokerende’ for René og de fire andre medarbejdere i Stjernehuset, der står bag klagen. 

Ifølge dommer ved klageinstansen, Niels Waage, underminerer netop den udtalelse efter hans opfattelse afdelingens – altså FOA Randers’  muligheder for at forhandle sig frem til, at René kunne genoptage sit arbejde i Stjernehuset. Derudover giver han René ret i sin formodning om, at det ikke er FOAs fortjeneste, at han i januar 2020 alligevel har kunnet vende tilbage til sin arbejdsplads.  

Læs også: Forældre og kolleger kæmper for frikendt pædagogmedhjælper

Byråd indblandet i personalesag

For det var netop spørgsmålet om at vende tilbage til Stjernehuset, Renés arbejdsplads igennem 23 år, der var det store stridspunkt mellem parterne.

Efter anklagerne i april 2019 og efterfølgende frifindelse besluttede Børn- og skoleforvaltningen i Randers Kommune, at René skulle flyttes til en anden institution på trods af frifindelsen. En flytning, både René, hans kolleger og mange af forældrene til børnene i institutionen var stærkt utilfredse med, og som de siden har forsøgt omgjort. 

Undervejs gik byrådet ind i sagen, hvilket blev kritiseret af både tidligere formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Mogens Bech Madsen, og formand for Pædagogisk Sektor i FOA Randers, Karin Mathiesen. Det var blandt andet den kritik, som René og hans kolleger efterfølgende klagede over til klageinstansen. Kritikken af byrådets indblanding i sagen problematiseres dog ikke af klageinstansens dommer, Niels Waage. 

En svær sag 

Dommeren finder heller ikke pædagogisk sektorformand i Randers Karin Mathiesens udtalelser fra 5. september 2019 i Randers Amtsavis, som René og kollegerne også har klaget over, kritisable. Tværtimod, konstaterer han, så udtalte hun udtrykkeligt, at hun ville støtte René, også hvis han ønskede at vende tilbage til Stjernehuset. Eller som der står i afgørelsen: 

Læs også: Frifundet pædagogmedhjælper mister sit job

”I betragtning af, at det indtil da havde været forvaltningens konsekvente standpunkt, at RF (René, red.) ikke skulle tilbage til Stjernehuset, finder jeg ikke at kunne kritisere, at KM (Karin Mathiesen, red.) samtidig gav udtryk for, at der var tale om en svær sag.”  

Sektorformand beklager

I forbindelse med klagesagen 6. december 2019 beklagede den nye formand for Pædagogisk Sektor, Kim Henriksen, forløbet omkring Mogens Bech Madsens udtalelser i Randers Amtsavis og beklagede samtidig over for René, at der fra den centrale pædagogiske sektor i FOA har været udtalelser, der kunne tolkes som manglende opbakning. 

Kim Henriksen gjorde det ifølge sagsfremstillingen desuden klart, at der i sektoren er fokus på den risiko for stempling, som medlemmerne  og i særlig grad de mandlige medlemmer  udsættes for i deres dagligdag med børn og kaldte det forløb, som René har måttet igennem, for helt urimeligt.

Ifølge klageinstansens afgørelse har René modtaget den nye sektorformands undskyldning ’med glæde’.

Afgørelse overrasker ikke 

Tidligere formand for Pædagogisk Sektor i FOA Mogens Bech Madsen har ingen yderligere kommentarer til afgørelsen.  

”Jeg tager dommerens afgørelse til efterretning og har ikke yderligere kommentarer,” siger han. 

Læs også: Dagtilbudsleder: Vi skal gentænke store dele af hverdagen

FOA Randers har heller ingen kommentarer til afgørelsen.

Ifølge FOAs formand, Mona Striib, landede afgørelsen med sin kritik af den tidligere sektorformands udtalelser som forventet. 

”Vi tager altid afgørelser fra klageinstansen til efterretning, og vi har tidligere udtrykt – også over for vores lokalafdeling  – at det var dybt beklageligt, at forbundshusets repræsentant udtalte sig i den sag,” siger hun og understreger, at forbundet altid står bag sine medlemmer. 

”Der må ikke herske tvivl om, at vi som forbund altid står fuldt og helt bag vores medlemmer, også når de kommer i så ulykkelig en situation, og jeg er rigtig glad for, at sagen er endt godt, og at medlemmet er tilbage på sin arbejdsplads.” 

Tid til at se indad

René selv tolker afgørelsen som en løftet pegefinger til en håndtering, der kunne have været anderledes.

”Jeg læser afgørelsen som en kritik af den faglige organisations håndtering af sagen,” siger René, der samtidig ser afgørelsen som en mulighed for refleksion. 

”Det er tid til at se indad, og det gælder os alle sammen. Alle kan blive klogere af det forløb, jeg har været igennem, og her tænker jeg både på kommune, forbund, lokalafdeling og på mig selv,” siger René, der er glad for den undskyldning, han har modtaget fra FOAs nye pædagogiske sektorformand, Kim Henriksen. 

En rutsjebanetur 

René er kommet tilbage i Stjernehuset på deltid, der i løbet af 12 uger skal trappes op til fuld tid. Han har kun godt at sige om den nuværende ledelses håndtering af ham og af situationen, der ifølge ham er både ordentlig og omsorgsfuld. 

”Jeg kan mærke på min krop, hvor hurtigt det går fremad, når man kommer tilbage til et sted, hvor man er tryg. Det har været så dejligt at komme tilbage og møde alle de dejlige børn, forældre og personalet.” 

Selvom det også kan være udfordrende. For eksempel, da han efter tre dage tog telefonen igen for første gang i ni måneder. 

”Jeg har været der i 23 år og har taget telefonen en milliard gange, og nu skulle jeg sige ’René, Stjernehuset’, for første gang siden dengang. Det lyder som en åndssvag ting, men det var virkelig som at køre ned af en rutsjebane for første gang. Jeg mistede pusten, pulsen hamrede, og det gav et sus i maven, men det var dejligt bagefter.”

Af hensyn til sin familie ønsker René ikke at stå frem med sit fulde navn. Hans efternavn er redaktionen bekendt.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev