Annonce

SR: Randers Amts avis

Frikendt pædagogmedhjælper vender tilbage: Den bedste julegave

Pædagogmedhjælperen René vender nu tilbage til Stjernehuset i Randers, et halvt år efter han blev frikendt for anklagen om seksuelt overgreb. 'Jeg kan ikke beskrive, hvor glad jeg er.'

Annonce

Randers Kommune har lavet en kovending. Nu får pædagogmedhjælper René, der blev frikendt for anklagerne om seksuelle krænkelser og herefter blev omplaceret til en anden daginstitution, alligevel lov til at vende tilbage til Stjernehuset. 'Jeg kan ikke beskrive, hvad det betyder for mig,' siger han. Mathias Fredslund Hansen/Randers Amtsavis

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Forældre har ringet og ønsket tillykke. De er mødt op derhjemme med blomster og chokolade. Flere har grædt, fortæller den frikendte pædagogmedhjælper René, efter det mandag kom frem, at han i januar kan vende tilbage til sit gamle job i den integrerede daginstitution Stjernehuset i Randers.

Læs også: Forældre og kolleger kæmper for frikendt pædagogmedhjælper

”Det har været en fornøjelse i går og i dag. Det har været så dejligt. En mor nåede kun at sige tillykke, så kunne hun ikke sige mere, fordi hun græd. Den opbakning har gjort hele forskellen. Hvis ikke jeg havde haft den, havde jeg ikke noget at vende tilbage til. Den er jeg evigt taknemmelig for,” siger René, der i april 2019 blev anklaget for seksuelt overgreb på et barn.

Må tænke om igen

Han blev frikendt, først af Østjyllands Politi, der i juli 2019 ikke fandt grundlag for at rejse straffesag mod ham. Den vurdering delte både Statsadvokaten i august og Rigsadvokaten efterfølgende, men alligevel ville Randers Kommune ikke lade René vende tilbage til sit gamle job i Stjernehuset. I stedet blev han omplaceret til en anden institution i kommunen. Ifølge direktør for Børn og Skole i Randers Kommune, Michael Maaløe, var det for at sikre, at der blev skabt ro om både Stjernehuset og for pædagogmedhjælperen, så de alle kunne komme videre.

”Det viste sig at være forkert. Det har ikke skabt ro, og så må man tænke sig om en gang til,” siger Michael Maaløe, der håber på, at der nu kan komme den ro, der skal til.

Sagen har ikke kun skabt uro for forældre og personale i Stjernehuset, der i de seneste otte måneder har lidt under, at flere børn og medarbejdere har forladt institutionen. Pladserne i Stjernehuset er ikke blevet fyldt op, og tilliden mellem forældre, forvaltning og daginstitutionen har haltet.

I byrådet i Randers har der hersket en voldsom uro, senest efter at det kom frem, at 12 byrådsmedlemmer i et brev til borgmester Torben Hansen (S) udtrykte mistillid til kommunaldirektøren og ønskede ham afskediget på grund af hans håndtering af situationen.

Nyt kapitel

Men til at begynde med, kunne René kunne ikke glæde sig over nyheden.

Læs også: Frifundet pædagogmedhjælper mister sit job

”Jeg turde jeg ikke tro på det,” siger René, der havde brug for at se det på skrift, fordi 'der har været så mange rygter’. Men da han senere på dagen kunne læse nyheden i en pressemeddelelse fra direktøren, tænkte han:

”Ja! Nu skal vi endelig i gang med et nyt kapitel. Jeg kan ikke beskrive, hvor glad jeg er for det. Det er jo det her, jeg har kæmpet for i otte måneder,” siger René.      

Første skridt

For René personligt har sagen haft enorme konsekvenser. Selv siger han, at han ikke ville ønske det, han har været igennem, for sin værste fjende. Han har haft det meget svingende, været sygemeldt og er derfor heller aldrig startet op i det nye job, han fik tilbudt efter sin omplacering.

”Jeg har været sengeliggende. Jeg har været omkring psykiatrisk skadestue. Jeg har været nede og veje 65 kilo. Jeg har ikke mærket hverken sult eller tørst, jeg har spist efter skema, fordi mit hoved og min krop ikke talte sammen, jeg har ikke kunnet mærke berøring. Jeg har to børn, der har manglet deres far og en kone, der har stået stabilt på sidelinjen, og jeg har valgt øvrig familie og venner fra i en periode. Så ja, det har haft sine omkostninger,” siger han og betragter det, at han den 6. januar får lov til at starte lige så stille op igen, som det første skridt. Næste skridt er at få en hverdag til at køre igen.

”Jeg har troen på, at det kan lade sig gøre, ellers havde jeg aldrig sagt ja. Jeg tror på, at vi nok skal få det op at køre. Men taburetten har flere ben, og det betyder, at vi skal have opbakning fra forældregruppen. At vi som personalegruppe står sammen, at ledelsen er synlig og bakker op, og at vi bakker ledelsen op. Det kan kun lade sig gøre ved at samarbejde.”

Hjertet slog over

Et samarbejde, Heidi Øgendahl, hvis fireårige datter går i Stjernehuset, glæder sig til.

”Da jeg fik at vide, at René kommer tilbage, da slog mit hjerte lige over en ekstra gang. Jeg måtte trække vejret en gang til, og jeg tænkte: det var dog en fantastisk julegave. Og det er jeg heldigvis ikke den eneste, der synes,” siger Heidi Øgendahl, de er del af den store forældregruppe, der har bakket René op lige siden sigtelserne frafaldt.  

”Jeg er en af dem, der har sagt hele tiden, at René skal tilbage. Han skal ikke have en folkedomstol. Han er erklæret uskyldig,” siger Heidi Øgendahl, hvis datter har haft René som kontaktperson på stuen.

”Jeg har om nogen haft ham personligt inde på livet i kraft af, at han var kontaktperson for min datter, og også i forhold til at min datter har været så glad for ham. Det har været otte måneder, hvor der har været meget tumult. Jeg håber, der falder ro på nu.”

Læs også: Dagtilbudsleder: Vi skal gentænke store dele af hverdagen

Åbenhed er nødvendigt

At få institutionen til at køre er en kæmpe opgave, lyder det fra René.

”Det har været svært for alle. Personale, forældre, børn. Jeg begræder jo, at der er nogle forældre, der har følt sig nødsaget til at flytte deres børn fra Stjernehuset. Vi skal have Stjernehuset op at køre igen. Og det gør vi kun i fællesskab, forældre, personale, ledelse og mig,” siger René, der mener, at åbenhed er eneste vej frem.

”Det er det for alle: Dem, der føler sig forurettede, dem, der føler sig klemt og svigtet. Vi skal tale om det, for vi kan ikke tysse sådan noget ned. Åbenhed giver tryghed. Men man skal skynde sig langsomt, tænke sig om, inden man melder noget ud,” siger René, der har været ansat i Stjernehuset igennem 23 år. 

”Jeg har været med fra starten. Jeg blev ansat, før gulvet blev lagt, og jeg har været med til at bygge det op. Det føles ubeskriveligt, at jeg nu skal tilbage. Det er den bedste julegave, jeg kan få. Den bedste vej tilbage til livet, og i mange situationer har jeg tænkt, at det var den eneste vej tilbage.”

Positivt at sagen er afsluttet

Afdelingsformand i FOA Randers, Lene Hartmann, siger:

”Vi er glade for, at René nu kan vende tilbage til Stjernehuset. Vi ved, at det har været et stort ønske fra ham – og det er positivt, at sagen nu er afsluttet,” lyder det fra Lene Hartmann.

”Der ligger nu en opgave for institutionen i at samle op efter en turbulent periode og sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejderne fremadrettet.”

René har kun ønsket at stå frem med sit fornavn af hensyn til sin familie. Hans efternavn er redaktionen bekendt.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies