Annonce

Tre personer taler sammen på en vagtcentral

Europas mest avancerede vagtcentral ligger i dansk provinsby

Af Jakob Melgaard
Journalist

Lys, lyd, temperatur og fysiske rammer er i top, når paramedicinere skal dirigere udrykningskøretøjer rundt fra ny alarmcentral i Region Sjælland.

Annonce

Paramediciner René A. Bergmann og hans kolleger har nok at se til i den nye, topmoderne alarmcentral på toppen af Næstved Sygehus. De seneste år har vagtcentralen i Region Sjælland årligt modtaget mellem 70.0000 og 80.000 sundhedsfaglige 1-1-2-opkald. Jørgen True

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

“Ja. Du kan godt skrive, det er Europas mest avancerede vagtcentral.”

Sådan lyder det kontant fra Heinrich Larsen, paramediciner og arbejdsmiljørepræsentant i Region Sjælland.

Han er tydeligt stolt over de nye lokaler på toppen af Næstved Sygehus, som siden 1. oktober har huset de mennesker, der 24 timer i døgnet tager imod opringninger, når borgerne i Region Sjælland befinder sig i nød. 

Operations room

Et af de nye tiltag er ʽO-rummet’, et såkaldt ‘operation room’, der kan tages i brug ved større hændelser.

“Det er innovativt. Hvis der sker en stor hændelse, så kan personalet, der har med hændelsen at gøre, trække ind i det rum for sig selv. På den måde kan man centrere indsatsen i forbindelse med hændelsen,” siger Heinrich Larsen.

Mens O-rummet således kan fokusere en ekstraordinær indsats ved store hændelser, så sikrer man samtidigt, at det ikke går ud over de mere almindelige alarmopkald, der ikke nødvendigvis stopper, selvom der er sket noget voldsomt i den anden ende af regionen.

“Fru Jensen ringer jo stadig ind og skal have hjælp, fordi hun ikke kan få fat på hjemmeplejen,” som Heinrich Larsen siger det.

Professionelt lys og lyd

Det har kostet tæt på 43 millioner kroner at etablere den nye vagtcentral, og det er ikke mindst i forhold til indeklimaet, at der er sket kæmpe forbedringer i forhold til de gamle lokaler i Slagelse.

“I Slagelse gjorde vi, hvad vi kunne, men vi kom aldrig i mål med indeklimaet. Lyset var ikke optimalt, der var enten for varmt eller for koldt. Akustikken var ikke optimal,” mindes en anden af vagtcentralens i alt 13 paramedicinere, funktionsansvarlig René A. Bergmann.

Han fortæller, at lokalerne er indrettet med hjælp fra professionelle fagfolk, der hver især er eksperter indenfor deres lille del af indeklimaet. Et godt eksempel er belysningen. Det er såkaldt døgnrytmelys, som skifter styrke og temperatur i løbet af døgnet, så lyset hele tiden er optimalt.

“Der er taget højde for lyset,” siger René A. Bergmann og smiler bredt:

“Kan I huske Niller fra filmen ‘Den Eneste Ene’? Ham, som kun kunne snakke om køkkenet? Jeg tror, at vi fik hans tvillingebror ud for at snakke om lys. Han startede med at fortælle om lyset nede i Østafrika for tusindvis af år siden,” siger han med et grin.

Større tryghed

På samme måde er klimaanlægget et kapitel for sig. I de gamle lokaler i Slagelse var der problemer med træk, når man var uheldig at sidde lige under udluftningen. Det problem er løst nu, hvor der er installeret et særligt loft, hvor selve beklædningen er med til at hæve eller sænke temperaturen: Slut med den blæsende ventilator ovre i hjørnet eller oppe i loftet, nu bliver temperaturen styret på en og samme tid over hele loftet.

Et godt indeklima er med til at forbedre arbejdsmiljøet for de mennesker, der tager telefonerne, og det er i sidste ende med til at forbedre den service, som man får, når man ringer ind.

“Når jeg sidder bag telefonen, så har jeg et helt andet nærvær med min ‘indringer’, end jeg havde, da vi sad i Slagelse. Her er meget mere ro, ingen der råber, ingen telefoner jeg skal høre på, og jeg er helt sikker på, at indringerens tryghed er meget større, fordi jeg ikke har så mange stimuli at tage hensyn til,” siger Heinrich Larsen.

Professor: En rigtig, rigtig god ide

Den nye vagtcentral er blevet til i et tæt samarbejde mellem menige medarbejdere, ledelsen og professionelle eksperter udefra. Og det er et godt udgangspunkt, mener Geo Clausen, der er professor og sektionsleder ved DTU Byg, Institut for Byggeri og Anlæg.

“Der er en række undersøgelser, der viser, at jo mere kontrol, vi har over vores indeklima, både i designfasen og den efterfølgende drift, jo mere tilfredse er vi. Så det er en rigtig, rigtig god idé at lytte til medarbejderne,” siger Geo Clausen.

Som leder af en forskningsgruppe på DTU har han været med til at påvise, at indeklimaet i folkeskolen har en direkte effekt på børns læring. På samme måde har indeklima også en betydning for koncentrationen på en vagtcentral, hvor det i sidste ende kan handle om forskellen på liv og død.

“Der skal ordentlig ventilation til, så luftens indhold af forurenende stoffer ikke vokser for meget, for vi ved, at det påvirker evnen til at koncentrere sig. Temperaturen må ikke stige mere end nogle få grader, de akustiske forhold skal være i orden, og der skal være en passende belysning og mulighed for at regulere den,” siger Geo Clausen.

Inspiration udefra

Inspirationen til den nye vagtcentral er kommet fra studieture rundt i Danmark og udlandet. DSB, vejdirektoratet, lufthavnen, og vagtcentraler i både Sverige, Norge og Holland.

Og når støvet lige har lagt sig, er Heinrich Larsen og kollegaerne i Næstved klar til at give stafetten videre:

“Selvfølgelig. Så bliver vi oplagte mål for studieture fra andre vagtcentraler rundt omkring. Sådan må det være, når man sidder i Europas mest avancerede vagtcentral…”

Eller måske endda verdens mest avancerede?

“Arh… jeg har ikke styr på hele verden, så jeg ved ikke, om de måske er nået længere med teknikken i for eksempel Silicon Valley.”

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies