Annonce

Demonstration i Assens foto: privat

Tillidsvalgt om besparelser: Alle er chokerede

Selvom der mandag blev demonstreret forud for byrådsmødet, hvor budgettet for Assens Kommune var til afstemning, ændrede det ikke på noget. Der skal spares fem millioner kroner på blandt andet hjemmeplejen.

Annonce

150-200 ansatte i sygeplejen og hjemmeplejen i Assens Kommune demonstrerede mandag mod besparelser i det budget, byrådet endte med at vedtage. Privatfoto

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

Gitte Schmidt siger selv, at hun engang var stolt af at være ansat i hjemmeplejen i Assens Kommune. Det ved hun ikke, om hun stadig er. 

Hun er nemlig blevet del af en virkelighed, hvor der næste år skal spares fem millioner kroner på hjemmeplejen i kommunen. Den beslutning vedtog byrådet i mandag aften, hvor Gitte Schmidt og adskillige kolleger ellers til til det sidste ved en demonstration forsøgte at påvirke politikerne.

Gitte Schmidt er fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedspersonalet i hjemmeplejen. Og i dag, tirsdag, sunder hun sig oven på gårsdagens beslutning:

“I dag slikker vi sårene. Der er ikke ret mange, der siger noget. Alle er chokerede. Vi kan ikke gøre så meget, for nu er budgettet vedtaget. Vi skal have en konstruktiv snak med ledelsen om, hvad der skal ske,” siger hun.

Færre møder skal frigive tid

Revisionsfirmaet BDO er tidligere på året kommet med en rapport om, hvor kommunen kan finde besparelser. 

I rapporten stod der blandt andet om hjemmeplejen, at tiden brugt på møder kunne tilrettelægges anderledes, hvilket ville frigive tid. 

Læs også: Kend din ret til fravær, hvis dit barn skal testes, i karantæne eller er coronasmittet

Desuden kunne den nuværende arbejdstilrettelæggelse ændres, så der kunne opnås flere besøg pr. køreliste.

“Vores morgenmøder, personalemøder og rehabiliteringsmøder er indskrænket til næsten ingenting allerede. Det samme gælder misbrugsmøder og udviklingsmøder. Jeg tænker ikke, at vi har for mange møder i dag - vi mødes aldrig for bare at mødes,” siger hun.

Opsigelser tikker ind

Gitte Schmidt oplever allerede nu, at kolleger siger op.

“De tidligere besparelser har gjort, at folk allerede er kørt ned. Vi mangler social- og sundhedsassistenter i flere hjemmeplejegrupper. De, der er tilbage, har rigtig mange besøg på deres kørelister. Vi kan ikke rekruttere assistenter, og der er allerede begyndt at komme opsigelser,” siger Gitte Schmidt.

I et læserbrev til Fyens giver Gitte Schmidt udtryk for sine frustrationer:

“Assens kommune har på næste byrådsmøde et udkast til en værdighedspolitik – den er godt nok flot, men med de besparelser, der er på hjemmeplejen, vil denne værdighedspolitik kun være fine ord på et stykke papir, den vil i min optik aldrig kunne føres ud i livet,” skriver hun. 

Budgettet for 2020-2023 i Assens Kommunen blev vedtaget af et flertal på 25 byrådsmedlemmer. En del af aftalen er besparelser for i alt 39.949.000 kroner.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev