Annonce

ældretopmøde mona jepsen

Mona på topmøde: '10 år i ældreplejen har slidt på psyken'


Social- og sundhedsassistent Mona Jepsen talte direkte til ældreministeren og andre centrale parter, da Ældretopmødet onsdag blev skudt i gang. Og det var en helt særlig - og vigtig - oplevelse, fortæller hun.

Annonce

“Der er stor kompleksitet i arbejdet, som stiller krav til høj faglighed, og at man har kendskab til borgeren. Man kan ikke komme ind direkte fra gaden," lød det blandt andet fra social- og sundhedsassistent Mona Jepsen, da hun talte til Ældretopmødet. Victoria Mørck Madsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

“Jeg har en virkelig god faglig ballast med mig efterhånden, men jeg synes, at det er ved at være psykisk hårdt.”

Sådan sagde social- og sundhedsassistenten Mona Jepsen, da hun onsdag som repræsentant for 'medarbejderne' var med til at åbne Ældretopmødet.

Mødet har til hensigt at finde frem til, hvordan udfordringerne i ældreplejen løses - og ud over Mona Jepsen var blandt andre sundheds- og ældreministeren, FOA, Ældre Sagen og psykolog Dorthe Birkmose med til sparke debatten i gang.  

Læs også: FOA-medlemmer til møde med minister: Det psykiske arbejdsmiljø slider os også

I sine 10 år i ældreplejen har Mona Jepsen først været ansat i hjemmeplejen, og nu er hun på et plejehjem for mennesker med demens.

“Jeg kan godt mærke, at 10 år slider på psyken, og jeg kan godt være bekymret for mig selv i fremtiden,” sagde hun i det studie, hvorfra alle topmødets oplæg transmitteres digitalt som følge af covid-19.

Rollen som en form for talsperson for alle medarbejdere i ældreplejen ser Mona Jepsen både som et skulderklap, om end det også var en smule angstprovokerende.

“Jeg forsøgte at være skarp på, hvordan verden ser ud fra min stol, og jeg tror, jeg deler tanker med mange andre. Jeg håber i hvert fald, jeg ramte noget, som andre kan nikke genkendende til,” siger social- og sundhedsassistenten.

Politikerne er nødt til ikke at nedprioritere os. De skal give os de ressourcer, vi har brug for. 

Social- og sundhedsassistent Mona Jepsen på Ældretopmødet

For mange forlader faget

I studiet lagde Mona Jepsen vægt på vigtigheden af faglig sparring, god ledelse og muligheden for supervision. Men hun fortalte også, at for mange dygtige og kompetente medarbejdere forlader faget:

“Der er stor kompleksitet i arbejdet, som stiller krav til høj faglighed, og at man har kendskab til borgeren. Man kan ikke komme ind direkte fra gaden. Det kræver, at man har uddannelse. Det er vigtigt, at vi kan fastholde medarbejderne, men mange stopper alt for hurtigt igen, og det er bekymrende,” sagde Mona Jepsen til deltagerne på topmødet, inden hun også kom med et direkte ønske:

Læs også: Ansat på Kongsgården: ’Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude’

“Politikerne er nødt til ikke at nedprioritere os. De skal give os de ressourcer, vi har brug for. Og så skal vi have lov til at være faglige omkring hele mennesket, ikke kun de praktiske opgaver. Der skal være plads til holde i hånd, indtil der er ro på.”

Til Fagbladet FOA uddybede Mona Jepsen efterfølgende, hvilke konsekvenser knappe ressourcer har.

"Det er vigtigt at kunne sparre og reflektere med hinanden, for det er der, vi finder frem til de gode løsninger, så vi kan hjælpe borgeren på en måde, vi ellers ikke kunne. Men jo mere pressede, vi bliver, jo sværere bliver det at finde tid og rum til det. Og så savner jeg tid til mere nærvær, for selvom vi gør så meget, vi kan, så har nogle borgere brug for mere, end vi kan tilbyde. Og det slider på mig, for jeg må gå på kompromis med min faglighed."

I studiet blev Mona Jepsen interviewet sammen med Mette Olander, der er direktør for Velfærdsforvaltningen i Køge Kommune. Direktøren udtrykte ønske om, at ældreområdet kommer langt højere på dagsordenen på Christiansborg.

“Hvis man vil have et paradigmeskifte, så skal man virkelig sætte det politiske niveau i et helt andet gear,” sagde Mette Olander.

Psykolog med håb og bekymring

Netop ønsket om paradigmeskifte var udgangspunktet i oplægget fra psykolog Dorthe Birkmose, der fortalte om både håb og bekymring.

“Jeg mærker et stærkt håb til det her ældretopmøde blandt borgere, pårørende, medarbejdere og faglige ledere. Der er mange, som håber på, at der kommer til at ske noget helt andet nu. Men samtidig er det også et spinkelt håb, som lynhurtigt kan knækkes, hvis det viser sig, at I alligevel ikke tør,” sagde psykologen til deltagerne og fortsatte:

Læs også: Psykolog: I årevis er ældreplejen blevet svigtet af tomme løfter

“Jeg står her med en bekymring for, at vi bliver hængende i det gamle paradigme med tomme, positive ord, et par quick fixes og ingen reel forandring. Men jeg står her også med et kæmpe håb om, at nu er det nu. Nu er det tid til at lave den her forandring, hvor vi vitterligt går i en helt anden retning, hvor vi tør, at få problemerne frem i lyset.”
 
ældretopmødet 2020
Under velkomstseancen betonede arrangørerne af topmødet vigtigheden af at få alle problemer og udfordringer i ældreplejen frem i lyset. “Slip ydmygheden og kom frem med alt det, der er vigtigt, også selvom det kan gøre ondt,” lød opfordringen blandt andet fra sektorformand på social- og sundhedsområdet i FOA Torben Hollmann (th). Victoria Mørck Madsen

Fakta om Ældretopmødet

Ældretopmødet er arrangeret af Sundheds- og Ældreministeriet, FOA, Ældre Sagen og Kommunernes Landsforening (KL). Det bliver afholdt onsdag d. 30. september og torsdag d. 1. oktober.

 

Blandt deltagerne er ældre borgere, pårørende, medarbejdere, organisationer, som er samlet for at diskutere fremtidens ældrepleje.  På grund af corona-situationen har arrangørerne besluttet at afholde møde virtuelt.


Topmødet vil finde sted i to virtuelle rum – et fagligt rum og et politisk rum.

I det faglige rum deltager repræsentanter for organisationer, faglige eksperter, ledere og medarbejdere fra kommunerne samt borgere og deres pårørende. I det politiske rum deltager politikere fra Folketinget samt politikere fra henholdsvis KL, FOA og Ældre Sagen.


På mødet vil deltagerne blive inddelt i mindre grupper, som skal drøfte og komme med forslag til løsninger inden for temaerne:


- Kerneopgaven og faglig kvalitet
- Rekruttering og kompetenceløft
- Faglig ledelse i en lærende kultur
- Kvalitet og tilsyn 
- Visitation tæt på hverdagen 
- Organisering af ældreplejen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev