Annonce

Social- og sundhedsassistent Sara Søby Høj viser computersystem frem

Sådan har plejehjem sikret hurtigt handling på dårlig trivsel

Rød, gul, grøn: Trafiklys har inspireret plejehjemmet Rosenlunden i Lem til at sætte hverdagens observationer i system.

Annonce

Sara Søby Høj, 34 år, er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på plejehjemmet Rosenlunden i Lem. Hun spotter lynhurtigt, hvem hun skal have særligt fokus på. Observationer over ældre i gul og rød kategori er skrevet ind i et simpelt skema på nettet. Niels Åge Skovbo

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

- Hvad kendetegner den nye arbejdsmetode?

"Det er et system, som opdeler borgerne i grøn, gul og rød. I grønt er alt, som det plejer. I gul er der noget, vi skal være opmærksomme på. Og i rød er borgeren for eksempel akut syg, er faldet eller netop udskrevet. Alle nyindflyttede borgere er også i rød. Dem skal vi have ekstra fokus på, indtil de er faldet til."

- Hvordan spotter I en borger i gul?

"Det kan for eksempel være en borger, der begynder at sove dårligt, spise mindre end hun plejer eller er mindre frisk end ellers. Vi noterer vores observationer i et overskueligt afkrydsningsskema på nettet."

Læs også: Sosu i ældreplejen: Jeg føler mig ikke godt nok beskyttet

Hvad sker der så?

"Vi samler op på borgerne ved den daglige morgenrapport og taler om, hvem der er henholdsvis gul og rød. Derudover har vi to møder om ugen, hvor vi diskuterer mere indgående, om der er ændringer, hvad der er blevet gjort, og hvad der skal gøres. Ingen kommer tilbage i grøn, uden det har været oppe at vende på et møde."

"Den faste kontaktperson har ansvaret for, at der bliver handlet på observationen. En af mine borgere falder ofte, når han skal i seng. Nu er sengen vendt rundt, så han ikke skal gå så langt for at komme i seng."

- Hvem deltager i møderne?

"Alle sundhedsfaglige. Vi arbejder tværfagligt og er gode til at udnytte hinandens kompetencer."

- Fordele ved metoden?

"Den sikrer, at borgerne får hurtig hjælp, så de ikke bliver dårligere. De faste procedurer giver tryghed for både borgere, pårørende og ansatte. Når jeg for eksempel møder ind til en weekendvagt, kan jeg hurtigt se, hvem jeg skal være særligt opmærksom på."

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev