Annonce

Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Sundhedsminister om coronaberedskab: Vi får brug for alle. Også pensionister og studerende


Presset på sundhedsvæsenet kan blive så stort, at det bliver nødvendigt at få hjælp fra studerende og pensionister, varsler sundhedsministeren. Og ansatte skal af sikkerhedshensyn holde sig væk fra større forsamlinger. 

Annonce

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) viste på dagens pressemøde om regeringens coronaplan to scenarier for coronasmitte i Danmark. Den ene, orange, viser et scenarie, hvor smitten ikke bliver effektivt inddæmmet og derfor lægger sundhedsvæsenet ned. Den anden, grønne, viser et scenarie, hvor det går langsommere og som derfor holder sig tættere på sundhedsvæsenets kapacitetsgrænse. "Vi gør alt for at komme i det grønne scenarie," sagde han.  Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Allerede nu udgør corona et ’betydeligt pres’ på det danske sundhedsvæsen, lød det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på dagens pressemøde om regeringens coronaplan.

Men presset kommer til at blive endnu større, selv hvis man er god til at inddæmme smitten. 

Læs også: Regioner skærper Sundhedsstyrelsens krav til hjemsendelse

”Vi gør alt for at løfte kapaciteten. Det gælder intensivpladser, senge, respiratorer og det gælder også medarbejdere. Altså mennesker, der er studerende eller netop er gået på pension, så vi får dem ind i vores sundhedsvæsen igen,” sagde sundhedsminister Magnus Heunicke, S, på pressemødet, hvor antallet af coronasmittede i Danmark blev opjusteret til 159.  

Tag dine forholdsregler

På mødet, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm også var til stede, viste sundhedsministeren to grafer for smittespredning. Den ene, orange graf viser et scenarie, hvor smitten stiger lynhurtigt, fordi smitten ikke bliver effektivt inddæmmet. Den anden, grønne graf viser et scenarie, hvor man inddæmmer, og smittespredningen derfor sker langsommere, så sundhedsvæsenet ikke bliver lagt ned. 

Læs også: Krav til sundhedsansatte: Bliv hjemme, hvis du har rejst i risikoområder

”Vi gør alt, hvad vi kan for at komme i det grønne scenarie, så vi holder os så meget som muligt inden for sundhedsvæsenets normale kapacitetsgrænser,” sagde Magnus Heunicke og bad ’kernetropperne’ – landets sundhedspersonale og ansatte i ældresektoren – om at gøre alt for at beskytte vores ældre og sårbare borgere. 

”Det er ekstremt vigtigt, at der ikke sker en smittespredning hos medarbejderne i sundheds- og ældresektoren. Hvis man er medarbejder i ældresektoren og færdes med daglig fysisk kontakt til ældre og udsatte borgere, så er det vigtigt, at man ikke deltager i større sammenkomster med kolleger,” sagde han. 

Inddæmning og afbødning

Samtidig understregede han de forholdsregler, man bør tage som personale i sundhedsvæsenet, hjemmeplejen og på plejehjemmene. For eksempel har man aflyst møder, konferencer, efteruddannelse og man bør også undgå at samles i store forsamlinger.

”De samme forholdsregler, der gælder de pårørende om ikke at besøge deres ældre på ældrecentre, når de er sløje, gælder også for medarbejderne,” sagde Magnus Heunicke og pegede på, at der på et tidspunkt kommer til at ske en ændret prioritering af ressourcerne.

Læs også: Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis du bliver sendt hjem på grund af corona-virus

På et tidspunkt skifter man strategi fra inddæmning til afbødning. Hvor inddæmningsstrategien handler om at teste og isolere de smittede, kommer afbødningsstrategien til at handle om at forebygge sygdom og død. For eksempel kommer man til den tid ikke til at bruge testudstyr på ressourcestærke borgere med symptomer, der har været i udlandet.

”Det bliver ikke smertefrit for sundhedsvæsenet. Det, vi gør i dag og i morgen og i de kommende uger, kommer til at afgøre, hvordan det kommer til at se ud,” sagde Magnus Heunicke.

Benhård prioritering 

Lige nu er man i gang med at opruste på sengepladser, lød det fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Man kigger på de kommunale ressourcer, man er i dialog med privathospitaler og forsvarets sanitetskorps for at øge kapaciteten. Man ser på kritiske kapaciteter som indkøb af respiratorer, samt test, telefoner og lægevagter. 

”Alt, hvad der kan bidrage til den samlede indsats på sundheds- og ældreområdet,” sagde Søren Brostrøm. Det gælder også personaleressourcer, for situationen kommer til at presse kapaciteten på hospitalerne til det yderste. 

”Det bliver en benhård prioritering om, hvem der ligger på vores sygehuse. Danmark har i forvejen den korteste liggetid i EU, og vi kommer til at se, at kommunerne i stigende grad tager fra, så man har sengene. Det kræver en helt særlig indsats af personalet i sundhedsvæsenet, og dem skal vi understøtte i deres prioritering,” sagde Søren Brostrøm.

Samtidig pegede han på, syge borgere i højere grad kan komme til at ligge i eget hjem, hvis det er forsvarligt. Det kræver, at medarbejderne om ikke går på kompromis, så kommer til at skulle forholde sig til en ny og anderledes situation i deres arbejde. 

Alle må bidrage

Sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann mener, at vi er i en situation, hvor alle må byde sig til.

”Det gælder selvfølgelig også dem, der er gået på pension eller overvejer det, samt vores elever. I den her situation, som er ekstraordinær, så må vi alle sammen bidrage,” siger han.

Torben Hollmann understreger, at det er den enkelte der afgør, hvorvidt de vil bidrage, og at de allerede nu bør gøre sig nogle overvejelser, fordi vi på et tidspunkt får brug for det. 

”Det er vigtigt, at man som FOA-medlem gør op med sig selv, at den situation, vi står i, er ekstraordinær. Det er nu, vi skal stå sammen, og det er nu, man skal vise, at man har den faglighed og at man kan løse de opgaver, man bliver sat til efter de standarder vi har. Vi er i en ekstraordinær situation, og så skal man gøre det, der kræves,” siger Torben Hollmann. 

Han understreger, at FOA er i tæt kontakt og dialog med Sundhedsstyrelsen i forhold til de tiltag, der skal ske nu. 

KL har meldt ud til kommunerne

I forlængelse af pressemødet, har KL, Kommunernes Landsforening, meldt ud til kommunerne, at de skal lave planer for, hvordan man håndterer plads- og personalemangel grundet coronavirus.

“Vi har meldt ud til kommunerne, at de skal begynde at tænke over forskellige virkemidler. Det handler både om fysisk kapacitet, hvilket vil sige, at man skal tænke over antallet af senge, hvor har man ledige lokaler, og i hvilke lokaler, man kan have to senge i stedet for én," siger Christian Harsløf, direktør i KL til Fagbladet FOA. 

Han understreger, at det også handler om personalekapacitet. 

"Altså, hvor kan kommunerne rekruttere ekstra personale. Der kan også være mulighed for merarbejde for nuværende personale,” siger Christian Harsløf.

 Situationen omkring coronasmitte ændrer sig løbende. Hold dig orienteret om Sundhedsstyrelsens retningslinjer her

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev