Annonce

Tema: Profit på velfærd

Trods sexsag på bosted undlod kommune årligt tilsyn

Køge Kommune betalte millionbeløb for at anbringe fem handikappede hos privat bostedskæde. Kommunen blev advaret om svigt og overgreb, men undlod alligevel at føre årligt tilsyn på bostederne.

Annonce

En ansat havde sex med og tog nøgenbilleder af en ung handikappet beboer på et af Habitus' bosteder. Flere andre borgere i Habitus-koncernens varetægt har været udsat for spyt, ulovlige indelåsninger og  hårdhændede magtanvendelser. Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Igennem flere år har Køge Kommune betalt et stort årligt millionbeløb for anbringelserne af fem autistiske borgere hos den private bostedskæde Habitus.
 
Socialtilsynet har påvist, at der er foregået flere alvorlige overgreb på Habitus' bosteder. Alligevel har Køge Kommune kun ført årligt tilsyn med én af kommunens borgere. De fire andre har kommunen ført tilsyn med hvert andet år, viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået.
 

Læs også: Kommuner undlader tilsyn med anbragte handikappede

Heidi Thamestrup, formand i Landsforeningen Autisme, er forarget over kommunens manglende tilsyn.
 
"Det kommer bag på mig, at der kan gå så lang tid mellem tilsynene. Meget voldsomt egentlig. Særligt fordi jeg lige har været til møde i Socialministeriet, hvor vi har snakket sundhedsreform, og de har garanteret, at tilsynene er blevet meget bedre," siger Heidi Thamestrup.
 

Ansat havde sex med beboer

Fagbladet FOA har tidligere afdækket, hvordan en ansat på Habitus-bostedet Danshøj har haft sex og taget nøgenbilleder af en ung handikappet kvinde fra Køge Kommune. Køge Kommune oplyste dengang, at de kendte til sagen, men alligevel har de ikke ført årligt tilsyn med alle deres borgere anbragt på Habitus' bosteder.
 
"Det er rystende. Særligt taget i betragtning af, at man ved, at der har været nogle ting at holde øje med. Et sted som Habitus, ville jeg mene, at kommunen burde sende folk uanmeldt forbi en gang om måneden eller mere som minimum. Det er menneskers liv, vi taler om," siger Heidi Thamestrup.
 

Læs også: Forældres opråb var forgæves: Autistisk pige blev udsat for overgreb

Hun påpeger, at det ikke kun er de autistiske borgere men hele samfundet, der bliver svigtet, når kommunerne ikke fører tilsyn.
 
"Det er jo vores fælles kasse, der betaler. Det er ikke meningen, at fællesskabets penge skal bruges på den måde," siger hun.
 
En aktindsigt viser, at Køge Kommune alene fra 2015 til 2017 betalte Habitus 16,5 millioner kroner for at have to borgere anbragt på Habitus nordsjællandske afdelinger. Fagbladet FOA kender ikke prisen på anbringelserne af de øvrige tre Køge-borgere.
 

Mathias blev lam

Køge Kommune har også anbragt mindst en borger, en ung autistisk mand, på Habitus’ dagtilbud i Brøndby. Prisen for en dagtilbudsplads var over 128.000 kroner om måneden. 
 

Læs også: Autistiske Mathias blev lam af selvskade: I fire år førte ingen tilsyn med ham

Selvom forældrene kontaktede Køge Kommune gentagne gange, fordi deres søn i perioder kom hjem med store sår i ansigtet, fordi han er selvskadende, gik der mere end fire år, før kommunen førte det første tilsyn med dagtilbuddet. Det viser aktindsigter, Fagbladet FOA har fået i sagen.
 
"Jeg er rystet over, at kommunen ikke har ført tilsyn. Tilsynene skal føres, for at man kan gribe ind rettidigt over for svigt og overgreb. Havde de ført tilsyn i vores sag, kunne vi måske undgået, at vores søn var lammet i dag," siger Frank Poulsen, far til den unge handikappede mand. 
 

Læs også: Forældres nødråb: Privat botilbud gambler med vores barns liv

Han henviser til, at sønnen Mathias under en køretur med virksomheden Autismekonsulenterne, som senere har skiftet navn til Habitus, flere gange bankede hovedet så hårdt mod handikapbussens inderside, at han efterfølgende blev lam i den ene side af kroppen.

FOA: Udsatte borgere svigtes

Mogens Bech Madsen, formand for den pædagogiske sektor i FOA vurderer, at tilsyn med flere års mellemrum strider mod intentionerne i loven. 
 
"Tilsyn med sociale tilbud skal sikre kvaliteten for borgerne og den faglige udvikling for de ansatte i tilbuddene. Det kan slet ikke lade sig gøre, hvis der går år imellem tilsynene. Kommuner, som ikke fører de nødvendige tilsyn, svigter ikke kun borgerne, men også de ansatte," siger han. 
 

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

 
Han påpeger, at samfundets svageste betaler prisen for de manglende tilsyn.

"Jeg kunne ønske, at eksemplerne fra Habitus og Køge Kommune var enkeltstående, men der har jo også tidligere været helt håbløse sager, hvor nogle af kommunernes allerdyreste anbringelser af borgere er helt overladt til udbyderens opfattelse af, hvad kvalitet er," siger Mogens Bech Madsen.


Vil ikke svare på spørgsmål

Lissie Kirk (S) er formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Køge Kommune. Hun har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview. 

Fagbladet FOA har derfor fremsendt en række skriftlige spørgsmål til Lissie Kirk og spurgt om, hvorvidt hun er tilfreds med Køge Kommunes tilsynspraksis. Fagbladet har også spurgt Lissie Kirk, om hun mener, at det er en ansvarlig forvaltning af skattekronerne, at Køge Kommune betaler et millionbeløb for at anbringe borgere på bosteder, uden at de efterfølgende fører årligt tilsyn med dem.

Lissie Kirk har trods flere påmindelser ikke svaret på spørgsmålene. I stedet sender hun en kort kommentar, hvor hun skriver. 

"Når Køge Kommune sender en borger i et tilbud, som er godkendt og under tilsyn af en anden kommune, så stoler vi naturligvis på, at alt foregår, som det skal. Hvad angår vores egne personrettede tilsyn med de borgere, vi sender i tilbud udenfor kommunen, så har forvaltningen det som et fokus,” skriver Lissie Kirk og fortsætter:
 

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

"Jeg kan ikke kommentere på de konkrete sager, og da vores borgere er forskellige med forskellige behov og udfordringer, vil det være svært at sige noget generelt om behovet for personlige tilsyn."

Fagbladet FOA har i forbindelse med denne og en række andre artikler om kommunernes manglende tilsyn på Habitus' bosteder forsøgt at få en kommentar fra Martin Godske, der er direktør for Habitus-koncernen. Han har ikke ønsket at medvirke: 

"Vi har ingen kommentarer," skriver Martin Godske i en mail.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev